Resident Evil 4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Resident Evil 4
UtviklerCapcom
UtgiverCapcom
Distributør
RegissørShinji Mikami
SerieResident Evil
Forrige i serienResident Evil 3: Nemesis
Neste i serienResident Evil 5
PlattformGameCube
PlayStation 2
PC
Wii
UtgivelseNintendo GameCube:

NA 11. januar, 2005
JA 27. januar, 2005
EU 18. mars, 2005

Sony PlayStation 2:
NA 25. oktober, 2005
EU 4. november 2005
AU 11. november 2005
JA 1. desember, 2005

PC:
EU 2. mars 2007
NA juni 2007

Wii:
JA 31. mai, 2007
NA 19. juni 2007
EU 29. juni 2007

AU TBA 2007
SjangerAction-eventyr
Tredjepersonsskytespill
Overlevelsesspill
AldersgrensePEGI: 18+
Nettstedwww.capcom.co.jp/bio4/english.html

Resident Evil 4 (kjent som Biohazard 4 i Japan) er et Gullstikka-belønnet videospill som er utviklet og publisert av Capcom. Resident Evil 4 er det sjette spillet i Resident Evil-serien. Spillet var senere utgitt til PlayStation 2 i oktober 2005 og på PC i 2007. Spillet har i senere tid også blitt portet til Windows, Nintendo Wii, Xbox 360, PS3, PS4 og Xbox One.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Resident Evil 4s spillmekanismer har blitt forandret fullstendig til å ha hurtighetsskyting, raske kontroller og skuddveksling mot enorme mengder fiender i store åpne områder. Dette, kombinert med en mengde av helbredende utstyr og ammunisjon er spillet helt motsatt av tidligere Resident Evil-spill. Tidligere spill i seriene har fokusert på oppdagelse og prøvd å gi en følelse av frykt ved hjelp av å gi små mengder med ammunisjon og helbredende utstyr og dødelige fiender i små, klaustrofobiske rom. Spilleren kan avfyre mer ammunisjon og drepe flere fiender i en gjennomgang av dette spillet enn i alle de andre spillene i serien sammenlagt (med unntak av Gun Survivor spin-off-serien, der spilleren er gitt evig med ammunisjon). En gjennomsnittlig gjennomgang av spillet kan resultere med at spilleren har drept opptil 900 fiender.

Los Ganados[rediger | rediger kilde]

Ettersom spillet ikke inneholder noen tradisjonelle zombier, er dette spiller radikalt forandret fra seriens andre spill. I stedet for er fiendene parasitt-kontrollerte mennesker referert til som «Los Ganados». Disse er mye smartere og raskere en zombiene fra tidligere spill i serien. Disse fiendene kan løpe, blokkere, holde våpen og er kapable til å følge instruksjoner og samarbeide.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 2004, seks år etter hendelsene i Resident Evil 2 og 3, har Umbrella Corporations fiasko i Raccoon City blitt et allment tema. Etter en etterforskning utført av den amerikanske regjeringen, blir flere Umbrella-ledere straffet for firmaets katastrofale utkom. Alt resulterer med at regjeringen formelt legger ned Umbrellas praksis og gjør dem konkurs.

Spillets hovedperson er Leon Scott Kennedy, en av de få gjenværende overlevende av Raccoon City-utbruddet. Han var rekruttert og trent opp av den amerikanske regjeringen til å bli en spesialagent etter de lærte om hans handlinger i Raccoon City. Nå en agent for et føderalt sikkerhetbyrå, og blir sendt på et oppdrag for å redde Ashley Graham, presidentens datter, som har blitt kidnappet av en mystisk kult ved navn «Los Illuminados». Leon reiser til en spansktalende landsby i Europa hvor han møter en gruppe ustyrlige landsbyboere som har viet sitt liv til Los Illuminados.

Under oppdraget blir Leon gjenforent med Ada Wong (en spion Leon møtte i Resident Evil 2) og Jack Krauser, en av Leons tidligere kolleger som ble trodd var død. Han møter også Luis Sera, en tidligere Los Illuminados-forsker, som hjelper Leon på sitt oppdrag før han blir drept. Med å eksaminere Seras notater, oppdager Leon at Los Illuminados fikk kontroll over deres forsøksklienter ved å infisere dem med en hjernekontrollerende parasitt kjent som «Las Plaga».

Etter at lederen av Los Illiminados, Osmund Saddler, oppdager at Leon har reddet Ashley, gir han ordre til sine forsøksklienter om å gjøre hva som helst for å få tilbake Ashley. Et overraskelsesangrep fra Osmund Saddlers flygende undersåtter fører til at Ashley blir fanget og Leon må reise til et militær- og forskningskompleks lokalisert på en nærliggende øy for å redde henne. Etter utallige møter med Saddlers infiserte undersåtter, klarer Leon å redde Ashley, og med hjelp fra Ada Wong beseirer han Saddler.

Leon finner et glass med Las Plagas-prøver fra Saddlers lik, men Ada tvinger ham til å gi den til henne. Ada flykter deretter fra komplekset i et helikopter og etterlatt på øya må de flykte på en vannscooter. Selv om Leon og Ashley klarer å flykte fra øya, er det uvisst hvor prøven befinner seg.

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Leon Scott Kennedy: Man møter Leon først i Resident Evil 2 der han uheldigvis møter skrekken første dagen på jobb i spillbar rolle. i Resident evil 4, jobber han i hemmelig tjeneste for USAs president. hans oppdrag er å beskytte presidentens familie, og sendes derfor til en by i Europa for å finne Presidentens datter. han er en typisk amerikansk "klisjetype", og kommer alltid med noen saftige kommentarer som kan gjøre fiendene motløse.

Ashley Graham: Presidentens datter. også en litt typisk "stormanns" datter, men tøff når det gjelder som mest. hun er 20 år, og er kidnappet av den ideologiske Osmund Saddlers lakeier. hun har en tendens til å rope i redsel, men er nyttig å ha når det kommer situasjoner der du ikke rekker fram til gjenstanden du skal ha, eller er for stor til å nå.

Ada Wong: Mystisk skjønnhet som også var spillbar i Resident evil 2. Ada har et forhold til hverandre som gjør at Ada alltid prøver å hjelpe han (se Separate ways). hun har mange friske sitater, og går under navnet "Woman in red". Hun jobber for seriens kanskje største skurk, eller Anti-helt, Albert Wesker.

Osmund Saddler: lederen av Los Illuminados. han er spillets hovedskurk. Han jobbet tidligere i Umbrella, men ble bannlyst etter "uhellet" i 1998. han følger Leon via radio i store deler av spillet, og hver gang han snakker med deg, kan du være sikker på at en ny skummel fiende er like rundt hjørnet.

Ramon Salazar: nominert til årets skurk av Gullstikka i 2005. han ser gammel ut, men er 20 år, og veldig kort. han er Saddlers undersått, og møter Leon til kamp etter mang en flukt.

Luis Sera: en ukjent mann som jobbet for Saddler. Tidligere Madrid politi, og forsker. prøver å hjelpe Leon med å redde Ashley, men ender opp død etter et brutalt sammenstøt med Saddler.

Jack Krauser: Man vet lite om Jack, fordi han dukker opp første gang i dette spillet, han jobbet med Leon i hemmelig tjeneste, men jobber nå for Albert Wesker for å infiltrere Los Illuminados sammen med Ada Wong. Han og Leon er tydelige rivaler, og dette utspiller seg i en heftig knivkamp senere i spillet. det ender også opp i en stor bosskamp med han rett etter knivkampen.

Flere Personer og skurker/udyr[rediger | rediger kilde]

Ingrid Hunnigan: Har Radiokontakt med Leon en liten del av spillet. jobber for National Security Agency.

Bitores Mendez: Sjefen for alle Ganadosene utenfor Salazars slott. også kalt "the big Cheese"

Kjøpmannen: En mystisk mann, som velger å hjelpe Leon ved å selge han våpen. trolig en Ganados med sans for penger.

Doktor Salvador: Sjefen av første landsby, gjenkjennes som eneste person med en motorsag.

Mike: Mike kommer for å Hente Ashley og Leon i helikopter. Hjelper Leon et lite område i spillet, men dør i møte med Saddler.

Garrador: er en blind gladiator som har lange skarpe klør ut av hendene. Han er uharmelig hvis man ikke treffer rett sted, i ryggen. Plages av høye lyder.

Iron Maiden/Regenerator: beist som tåler mye, regenerer seg selv etter kort stund, veldig dødelige på kort avstand.

Verdugo: Salazars høyre hånd. Verdugo betyr Henretter, og han er kjapp og dødelig. eneste svakhet er kulde.

U3: eller "it" som Saddler kaller han er et deformert monster som er en blanding mellom dyr og menneske. rask og dødelig. best å løpe fra, men hans svake punkt er halen.

El Gigante: Giganten er spillets andre "boss", etter Del Lago. er et troll, som er nok et eksperiment av Saddler. han har mange knep, og er derfor dødelig, men han har et svakt punkt på ryggen som det er mulig og skade over tid.

Del Lago: spillets første boss. en stor fisk som beskytter innsjøen fra inntrengere. svakt punkt er munnen.

Våpen i spillet[rediger | rediger kilde]

Resident evil 4 skiller seg ut fra de tidligere spillene i serien der man har begrenset med tilgang til våpen og ammunisjon. Det er også en mulighet for å oppgradere våpen mot en pris. I RE4 starter Leon med den velkjente pistolen, som er å se i alle de tidligere spillene, og en vanlig kniv. Man kan også få en hagle ut ifra hvilken vanskelighetsgrad man starter med. Kofferten til Leon er også utvidbar, noe som gjør at man kan lagre flere våpen og mer ammo og andre gjenstander gjennom spillet.

Forskjell på GameCube-versjonen og PlayStation 2-versjonen[rediger | rediger kilde]

For å kompensere med den sene utgivelsen, puttet Capcom nytt innhold eksklusivt for PlayStation 2. Innholdet finnes også på PC-utgaven og Wii-utgaven. Forskjellen på Wii-utgaven og PS2\PC-utgaven er at Wii-utgaven har bedre grafikk og anderledes kontroller. PS2 og PC-utgaven er forøvrig identiske, selv grafikken er lik. (Noe som har gitt mye dårlig kritikk til Pc-utgaven)

  • Separate Ways – et helt nytt minispill som dreier seg om Ada sin involvering i Resident Evil 4 og hennes forbindelse med Wesker. Under minispillet så kan spilleren bruke to helt nye våpen, en armbrøst med eksplosive piler og en ny hagle, to eksklusive våpen som kun finnes i minispillet.
  • Ada sin rapport – En rapport i fem deler som viser Ada sitt forhold til personer. Du låser opp deler av den gjennom minispillet «Separate Ways».
  • Nye klær I tillegg til de gamle klærne så kan man låse opp to nye, en 30-talls Mafiadrakt til Leon og en skuddsikker rustning til Ashley. Om du har på mafiadrakten så får Thompson et rundt magasin i stedet for ett firkantet.
  • Plaga fjernende laser. Denne laseren får man om man går gjennom spillet på «Professional» og den kan drepe en hvilken som helst fiende med kun ett skudd.
  • Film Browser. En ting som gjør at du kan se hver eneste filmsekvens fra både «Separate Ways» og hovedspillet.

Det var også planlagt å putte en motorsag som våpen i PlayStation 2-versjonen, men designerne fant ut at det ville være for voldelig for en person som Leon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]