Hopp til innhold

Akademisk kunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alexandre Cabanel, Venus' Fødsel (1863).

Akademisk kunst er en stil innenfor maleri og skulptur på 1700 og 1800-tallet slik den ble praktisert ved ulike europeiske akademier og universiteter. Akademisk kunst er særlig den kunsten og de kunstnerne som ble påvirket av standardene ved det franske Académie des Beaux-Arts, slik de ble utviklet under den nyklassisistiske og romantiske perioden. Kunstnere som William-Adolphe Bouguereau, Thomas Couture og Alexandre Cabanel søkte å kombinere disse to stilartene, og skapte en blandingsstil som har blitt karakterisert som «akademisme» eller «eklektisme», og blir satt i sammenheng med historismen.

Karakteristisk for den akademiske kunsten er en utpreget perfeksjonistisk stil, fremstillingen av historiske eller mytologiske motiver og kunstverkets «moralske tone», dvs. at kunstneren formidler et moralsk budskap.

«Akademisk kunst» i videre forstand kan også bety den til enhver tid rådende stil eller holdning innenfor akademier eller universiteter. I en slik sammenheng vil enhver nyskapende retning som vinner aksept i akademiske og institusjonelle miljøer bli ansett som «akademisk». Slik vil det som engang ble ansett som et opprør mot akademisk kunst, i sin tur også få status som akademisk kunst.

Kunstnere[rediger | rediger kilde]