Vandrerhjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
HI Gjøvik Hovdetun er et aktivt vandrerhjem idag. Allerede i 1946 startet ideen om å bygge et vandrerhjem, men selve bygget stod ikke ferdig før i 1957.

Et vandrerhjem, (engelsk: hostel) også vertshus eller herberge, er et rimelig overnattingsted. Stedene ofte har fasiliteter som tilrettelegger for at gjester kan møtes og bli kjent, slik som for eksempel et felles kjøkkenområde. Vandrerhjemmene har rom for én person til rom for flere personer. I Norge er de fleste rommene to og fire-sengs rom.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Vandrerhjemmene er historisk tilknyttet ungdomsherberge-bevegelsen som ble stiftet av den tyske læreren Richard Schirrmann i 1909. Bevegelsen spredte seg til flere land, og i 1932 ble International Youth Hostel Federation (IYHF) etablert i Amsterdam med 11 medlemsland. I 2006 tok IYHF i bruk merkenavnet Hostelling International. Organisasjonen har hovedkontor i London. Hostelling International er anerkjent av UNESCO (United Nations’ Educational, Scientific and Cultural Organisation).[trenger referanse]

I Norge åpnet det første vandrerhjemmet i 1930 i Trondheim.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.