Portal (arkitektur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se Portal (internett) for betydningen av ordet i internettsammenheng
Postmoderne portal fra 1997 Tegnet av Aldo Rossi, en nytolkning av renessansen

Portal (av gresk porta, som betyr å bære eller bærer) er et monumentalt utformet inngangsparti[1], med eller uten dører.

Portalen i Stavanger domkirke har doble dører
Puerta del Estadio Nacional har en dekor av massiv stein

Portal betegner særlig en arkitektonisk utsmykket inngang til monumentale bygninger som kirker og slott. Spesielt under renessanse- og barokkepokene kunne slike portaler være rikelig utsmykket. Betegnelsen i seg selv indikerer et byggverk som bærer noe over seg, for eksempel en arkivolt og/eller et tak. Portaler er ofte, men ikke alltid, utformet med dekor, for eksempel skulpturelle innslag. Spesielt var dette vanlig i romansk arkitektur, gotikk og i stavkirker. Moderne portaler kan ha dekor hentet fra for eksempel postmodernismen.

Eksempler på åpne portaler (portaler uten dører) i arkitekturen er portaler inn mot gamle åpne stadionanlegg og lignende byggverk. Eksempler på lukkede portaler er portaler i kirkebygg, kjøpesentra med videre.

En portal er en hovedport eller praktport. Ordet stammer fra middealalderlatin i betydningen «forhall» og er avledet av det latinske porta som betyr «dør» eller «port».

Ordet portal kan også brukes om andre store, vide portlignende åpninger, for eksempel i en skog eller mellom to fjellvegger.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aschehoug og Gyldendals «Store norske leksikon», 2. utg. 3. oppl., 1991Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]