Portal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Portal (arkitektur))
Hopp til: navigasjon, søk
Gotisk portal i katedralen i Metz, Tyskland.

En portal (fra middelalderlatin portale, «byport, forhall», av latin porta, «dør, port»)[1][2] er en forseggjort eller framstående og rikt utsmykket inngang til en kirke, et slott eller en annen monumental bygning.[3][4]

Dører, porter eller fallgitter i åpningen kan bli benyttet for kontrollere ankomst eller utgang. Overflaten rundt åpningen kunne være gjort av enkle bygningsmaterialer eller dekorert med utsmykning. Spesielt under renessansen og barokken kunne slike portaler være rikelig utsmykket. Betegnelsen i seg selv indikerer et byggverk som bærer noe over seg, for eksempel en arkivolt og/eller et tak. Portaler er ofte, men ikke alltid, utformet med dekor, for eksempel skulpturelle innslag. Spesielt var dette vanlig i romansk arkitektur, gotikk og i stavkirker. Moderne portaler kan ha dekor hentet fra for eksempel postmodernismen.

Eksempler på åpne portaler (portaler uten dører) i arkitekturen er portaler inn mot gamle åpne stadionanlegg og lignende byggverk. Eksempler på lukkede portaler er portaler i kirkebygg, kjøpesentra med videre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «portal», Bokmålsordboka
  2. ^ «portal (n.)», Online Etymology Dictionary
  3. ^ Brodyby-Johansen, R. (1977): Kunstordbog, Thaning og Appel, s. 167
  4. ^ Ching, Francis (1997): A Visual Dictionary of Architecture. New York: Van Nostrand Reinhold. ISBN 0-442-02462-2.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]