Paraíba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Paraiba»)
Paraíba

Flagg

Våpen

Kart over Paraíba

LandBrasils flagg Brasil
StatusDelstat
Grunnlagt1889
Oppkalt etterParaíba
HovedstadJoão Pessoa
Areal56 440 km²
Befolkning3 972 202 (2015)
Bef.tetthet70,38 innb./km²
SpråkPotiguára Rediger på Wikidata
Høyde o.h.496 meter
Nettsidewww.paraiba.pb.gov.br/
Kart
Paraíba
7°09′00″S 36°49′00″V

Paraíba er en delstat nordøst i Brasil og grenser til nabodelstatene Rio Grande do Norte i nord, Pernambuco i sør og Ceará i vest. I delstaten ligger Ponta do Seixas som er det østligste punktet på det amerikanske kontinent og vender mot Atlanterhavet. Paraiba dekker et område på 56 439,8 km². Delstaten hadde i 2015 et beregnet folketall på 3 972 202.[1]

Hovedstaden er João Pessoa. De viktigste byene er João Pessoa, Campina Grande, Santa Rita, Patos, Sousa, Cajazeiras og Cabedelo. Paraíbas høydeprofil er moderat, men ikke veldig lav; 66 % av området ligger mellom 300 og 900 meter over havet.

De viktigste elvene er Paraíba, Piranhas, Taperoá, Mamanguape, Curimataú, Peixes og Sanhauá.

Klima[rediger | rediger kilde]

Kysten har et tropisk regnklima med mange regnskyll særlig i vinterperioden (april til august). Klimaet endrer seg når man beveger seg inn i innlandet, etter mesoregionen «Serra da Borborema», der det er et delvis steppelandskap hvor man kan oppleve lange tørkeperioder.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Økonomien i Paraíba har sin base i landbruket (sukkerrør, ananas, maniok, mais og bønner), i industrien (matforedling, tekstil og fremstilling av alkohol av sukker), kvegdrift (i det siste mer geiter i Cariri-regionen) og turisme. Paraíba har store arrangementer som er godt kjent i Brasil og trekker mange turister: Den største São João i verden samt Micarande (karneval utenfor det offisielle tidspunktet) med store kjente brasilianske musikere.

Historie[rediger | rediger kilde]

På midten av 1500-tallet etablerte portugisiske nybyggere fra Pernambuco en bosetning ved munningen av elva Paraíba, som fikk navnet Filipéia de Nossa Senhora das Neves. Dette er i dag delstatshovedstaden João Pessoa.

Området viste seg snart velegnet for dyrking av sukkerrør, og franske, nederlandske og portugisiske kolonister førte en langvarig kamp for å få kontroll over sukkerproduksjonen. Blant annet ble festningen Santa Catarina bygget nær João Pessoa for å beskytte byen mot nederlenderne, som skulle vise seg å være en stor trussel mot det portugisiske herredømmet i kolonien Brasil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]