Sergipe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sergipe

Flagg

Våpen

Kart over Sergipe

Land Brasil Brasil
Status Delstat
Hovedstad Aracaju
Areal 21 994 km²
Befolkning 1 712 786 (?)
Bef.tetthet 77,88 innb./km²

Sergipe er den minste delstaten i Brasil og ligger i den nordøstre regionen i landet. Den grenser til nabodelstatene Alagoas og Bahia, hvor elva São Francisco definerer grensen mot Alagoas. Delstatshovedstaden ligger i Aracaju.


Økonomi[rediger | rediger kilde]

Økonomien i Sergipe er dominert av sukkerindustrien. Store felt med sukkerrør gjør at delstaten produserer over 1,4 millioner tonn sukker hvert år. I tillegg dyrkes det en god del cassava samt appelsiner.

En annen kommende næringsgren er oljeindustrien, hvor oljefelter utenfor kysten bidrar til økonomien. Et av oljefeltene er Piranema-feltet. I delstaten finnes det også litt lær- og tekstilindustri.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Geografisk er Sergipe veldig lik de andre statene nordøst i Brasil. Kysten preges av fine sandstrender samt en del mangroveskog. Rett innenfor kysten ligger en sone som opprinnelig var dekket av regnskog, men som nå brukes til landbruk. Lengst inne i delstaten ligger det halvtørre området sertão.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sergipe er et ord fra Tupi-indianerne, og betyr krabbe. Den første portugisiske kolonien av Sergipe var bosetningen São Cristóvão.

På samme måte som de andre delstatene nordøst i Brasil, ble Sergipe på 1600-tallet invadert flere ganger av hollendere samt at franskmenn flere ganger gjorde raid i delstaten. I denne perioden var delstaten berømt for det kostbare trevirket kingwood. Treslaget var hovedgrunnen til de franske raidene, og antakelig en viktig faktor for hollandske militærekspedisjoner. Portugiserne klarte å få slutt på disse piratlignende raidene tidlig på 1700-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]