Rio de Janeiro (delstat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rio de Janeiro

Flagg

Våpen

Kart over Rio de Janeiro

LandBrasils flagg Brasil
StatusDelstat
InnbyggernavnFluminense
Grunnlagt1889
HovedstadRio de Janeiro
Tidssone-2
Areal43 696 km²
Befolkning16 550 024 (2015)
Bef.tetthet378,75 innb./km²
SpråkCafundó Rediger på Wikidata
Lesekyndighet99% (2014)[1]
Høyde o.h.1 109 meter
Nettsidewww.rj.gov.br/
Kart
Rio de Janeiro
22°02′00″S 42°42′00″V

Rio de Janeiro er en delstat i den sørøstlige regionen av Brasil. Delstatshovedstaden er Rio de Janeiro som også var hovedstad i Brasil i perioden 1764 til 1960. Delstaten grenser til nabodelstatene São Paulo, Minas Gerais og Espírito Santo. Innbyggerne i delstaten omtales ofte som fluminenses, mens innbyggerne i delstatshovedstaden omtales som cariocas. Delstaten hadde i 2015 et beregnet folketall på 16 550 024.[2]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Rio de Janeiro er i areal en relativt liten delstat i Brasil. Med en størrelse på om lag 43 700 kvadratkilometer, er den på størrelse med Danmark. Den høyeste fjelltoppen er Pico das Agulhas Negras (2789 moh) som ligger i fjellområdet Serra da Mantiqueira. De viktigste elvene er Paraíba do Sul, Macaé, Muriaé, Piraí og Rio Grande.

Kyststrekningen sør for delstatshovedstaden omtales som Costa Verde, den grønne kysten, mens kyststrekningen nordøstover kalles Costa do Sol. I delstaten finner man også nasjonalparkene Parque Nacional Serra dos Orgãos, Parque Nacional de Itatiaia og Parque Nacional de Tijuca. Utenfor kysten av Costa Verde finner man øya Ilha Grande som er fredet som en delstatspark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den 1. januar 1502 seilte en portugisisk ekspedisjon ledet av André Conçalves inn Guanabara-bukta. Han trodde at bukta var munningen av en elv og døpte den Rio de Janeiro (Januarelva). Delstaten ble etablert i sin nåværende form i 1975 ved å slå sammen delstaten Guanabara og byen Rio de Janeiro. Frem til da var Niterói delstatshovedstad.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Rio de Janeiro har en god del kjemisk industri samt olje- og gassindustri. Turisme er også en viktig inntektskilde for delstaten. Rett nord for Angra dos Reis ligger Brasils eneste atomkraftverk. I Campos-bassenget utenfor kysten av Rio de Janeiro produseres 80 % av Brasils oljeproduksjon.

Byer[rediger | rediger kilde]

Noen byer i delstaten er Angra dos Reis, Mangaratiba, Nilópolis, Niterói, Paraty, Petrópolis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]