João Pessoa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
João Pessoa
(a cidade onde o sol nasce primeiro)

Flagg

Våpen

Kart over João Pessoa
Beliggenheten i delstaten Paraíba

LandBrasils flagg Brasil
DelstatParaíba
Innbyggernavnpessoense
Grunnlagt5. august 1585
Oppkalt etterJoão Pessoa Cavalcanti de Albuquerque
Avstand til hovedstad0 km
TidssoneUTC-3
Postnummer58000-001 58099-999
Retningsnummer083
Areal210,45 km²
Befolkning791 438
Bef.tetthet3 760,69 innb./km²
Høyde o.h.40 meter
KlimaTropisk
MesoregionMata Paraibana
MikroregionJoão Pessoa
MetroregionGrande João Pessoa
Kart
João Pessoa
7°07′S 34°53′V

João Pessoa er hovedstad og en kommune i delstaten Paraíba, som ligger i den nordøstre delen av Brasil.[1] Byen har en befolkning på om lag 670 000, noe som gjør den til den største byen i delstaten. Området rundt byen omfatter også tre andre byer med tilsammen 270 000 innbyggere. Byen ligger nært Ponta do Seixas som er det østligste punkt på det amerikanske kontinent.

Turisme er en viktig inntektskilde for byen. En del industrivirksomheter som bygningskonstruksjon, mat og metallbearbeiding er også økonomisk viktig. Landbruksvirksomhet som sukkerrør og tilhørende virksomheter bidrar også økonomisk. Byen har et eget universitet.

Byen er kåret til "den nest grønneste byen i verden" (etter Paris). Den har mer enn 7 kvadratkilometer med grøntareal. Byen fikk utmerkelsen i 1992, etter en undersøkelse av urbane byer i forskjellige land, utført av FN. Byen karakteriseres av kombinasjonen tropiske strender, moderne arkitektur og historiske bygninger fra kolonitiden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt 5. august 1585 under navnet Nossa Senhora das Neves, og er dermed den tredje eldste byen i Brasil. Den 29. oktober 1585 ble navnet endret til Filipéia de Nossa Senhora das Neves som en hyllest til kong Filip II av Spania i forbindelse med Iberiaunionen. Byen ble okkupert av nederlendere fra 1634 til 1654, og ble den 26. desember 1634 kalt Frederikstadt som en hyllest til prinsen av Oranien, Frederik Henrik. Da byen kom tilbake på portugisiske hender den 1. februar 1654 ble navnet satt tilbake til Nossa Senhora das Neves. I 1817 ble navnet byttet til Parahyba do Norte som igjen ble byttet til dagens navn, João Pessoa, den 4. september 1930 som en hyllest til en paraibansk politiker med samme navn som ble myrdet samme år i Recife.

Turisme[rediger | rediger kilde]

João Pessoa har ca. 40 km med strand og har et stort antall små, naturlige øyer.

Kite-surfing er en populær sport ved strendene. Syd for Ponta de Campina-stranden, på nordsiden av byen, finnes en strand, Intermares, hvor karettskilpadder (Eretmochelys imbricata) kommer inn og legger egg. Eggene klekkes i perioden april – mai, og de nyfødte skilpaddene får som regel hjelp av folk fra en miljøorganisasjon som heter Guajirú til å komme seg uskadd ut i havet.

Det brasilianske departementet for turisme (BMT) angir at ”i utkanten av byen er de mest populære strendene i delstaten, som Tambaú og Manaíra. I nærheten kan man finne en av de få offisielt anerkjente nudiststendene, Tambaba.”[trenger referanse] I tillegg understreker BMT at byen er "full av parker og avenyer med dekorative trær og frukttrær. João Pessoa har skogsreservater, som inneholder kokostrær og forskjellige tresorter som utgjør det marginale maritime landskapet – som trekker tusener av turister hvert år.”[trenger referanse]

João Pessoa blander moderne bygninger med historiske fra kolonitiden, og har viktige museer og kulturelle institusjoner. San Francisco kirken og Convent Santo Antônio er lokalisert i et historisk senter og er landemerker for den brasilianske barokkarkitekturen, som daterer seg tilbake til 1700-tallet. San Francisco-kirken har et museum som stiller ut en stor kolleksjon hellig (pt.: sacra) og populær kunst.

Et yndet utfartssted spesielt i helgene er Jacaré-stranden på nordsiden av byen, hvor det hver kveld er levende musikk i forbindelse med solnedgangen over elven; når solen går ned spilles Bolero av Ravel på saksofon og fiolin.

Språk[rediger | rediger kilde]

Det offisielle språket er Portugisisk, og forskjellene i dialektene er hovedsakelig fonologiske. Selv om det er noen mennesker som snakker litt engelsk, er det ikke vanlig å kunne benytte engelsk på restauranter og i butikker. De fleste brasilianere forstår spansk. En viktig frase å lære seg er: “Você fala inglês?” (få-seh fah-lah in-glésj? – Snakker du engelsk?).

Transport[rediger | rediger kilde]

João Pessoa har en internasjonal flyplass (Presidente Castro Pinto) som er lokalisert i nabokommunen Bayeux, ca. 30 km fra sentrum. Flyplassen blir nå bygget ut.

I byen er det offentlige transportsystemet hovedsakelig basert på et privat bussystem, taxi og jernbane. Byen har omtrent 500 busser.

Temperatur[rediger | rediger kilde]

Måned Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des År
Maks.temperatur °C 32 30 30 29 29 28 27 28 28 29 29 30 29
Min.temperatur °C 23 22 21 23 22 22 20 22 19 23 23 23 22
Regn mm 81 137 239 313 308 381 290 203 41 58 46 38 2135

Viktige begivenheter[rediger | rediger kilde]

Muriçocas do Miramar
(Feb) Karneval i hovedgaten som holdes på onsdagen før det offisielle karnevalet
Vem Viver a Paraíba
(Jan – Feb) «Kom og opplev Paraiba» er en turistmesse med fremføring av folklore
Centro em Cena
(Jan) Kunst og kulturbegivenhet
Folia de rua – Prévia Carnavalesca
(Feb) Gatekarneval som holdes noen dager før det offisielle karnevalet
Carnaval da Melhor Idade
(Feb) Karneval for eldre mennesker
Auto de Deus
(Apr) Stykke om Kristus’ korsfestelse
São João Pessoa – São João fora de época
(Mai) En av João Pessoas største regionale musikkbegivenheter
Feira Brasil mostra Brasil
(Jul) Utstilling av Brasilianske handelsvarer
Festa das Neves
(Aug) Fest og utstilling med tema St. Neves
FENART João Pessoa
(Nov) Viktigste fine arts-utstilling i området
Vaquejada do Cowboy
(Nov) Rodeoforestillinger med cowboyer
Festa do Atum
(Des) Tunfiskfestival
Reveillon
(31. Des) Nyttårsfest og fyrverkeri på stranden

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «IBGE Cidades» (portugisisk). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]