Paraíba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Paraíba
Aldeia camurupim.jpg

Flagg

Våpen

Kart over Paraíba

LandBrasil Brasil
StatusDelstat
Grunnlagt1889
Oppkalt etterParaíba
HovedstadJoão Pessoa
Areal56 440 km²
Befolkning3 972 202 (2015)
Bef.tetthet70,38 innb./km²
SpråkPotiguára Rediger på Wikidata
Høyde o.h.496 meter
Nettsidewww.paraiba.pb.gov.br/

Paraíba
7°09′00″S 36°49′00″V

Paraíba er en delstat nordøst i Brasil og grenser til nabodelstatene Rio Grande do Norte i nord, Pernambuco i sør og Ceará i vest. I delstaten ligger Ponta do Seixas som er det østligste punktet på det amerikanske kontinent og vender mot Atlanterhavet. Paraiba dekker et område på 56 439,8 km². Delstaten hadde i 2015 et beregnet folketall på 3 972 202.[1]

Hovedstaden er João Pessoa. De viktigste byene er João Pessoa, Campina Grande, Santa Rita, Patos, Sousa, Cajazeiras og Cabedelo. Paraíbas høydeprofil er moderat, men ikke veldig lav; 66 % av området ligger mellom 300 og 900 meter over havet.

De viktigste elvene er Paraíba, Piranhas, Taperoá, Mamanguape, Curimataú, Peixes og Sanhauá.

Klima[rediger | rediger kilde]

Kysten har et tropisk regnklima med mange regnskyll særlig i vinterperioden (april til august). Klimaet endrer seg når man beveger seg inn i innlandet, etter mesoregionen «Serra da Borborema», der det er et delvis steppelandskap hvor man kan oppleve lange tørkeperioder.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Økonomien i Paraíba har sin base i landbruket (sukkerrør, ananas, maniok, mais og bønner), i industrien (matforedling, tekstil og fremstilling av alkohol av sukker), kvegdrift (i det siste mer geiter i Cariri-regionen) og turisme. Paraíba har store arrangementer som er godt kjent i Brasil og trekker mange turister: Den største São João i verden samt Micarande (karneval utenfor det offisielle tidspunktet) med store kjente brasilianske musikere.

Historie[rediger | rediger kilde]

På midten av 1500-tallet etablerte portugisiske nybyggere fra Pernambuco en bosetning ved munningen av elva Paraíba, som fikk navnet Filipéia de Nossa Senhora das Neves. Dette er i dag delstatshovedstaden João Pessoa.

Området viste seg snart velegnet for dyrking av sukkerrør, og franske, nederlandske og portugisiske kolonister førte en langvarig kamp for å få kontroll over sukkerproduksjonen. Blant annet ble festningen Santa Catarina bygget nær João Pessoa for å beskytte byen mot nederlenderne, som skulle vise seg å være en stor trussel mot det portugisiske herredømmet i kolonien Brasil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]