Ceará

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ceará

Flagg

Våpen

Kart over Ceará

Land Brasil Brasil
Status Delstat
Hovedstad Fortaleza
Areal 158 016 km²
Befolkning 8 097 276 (2005)
Bef.tetthet 51,24 innb./km²

Ceará er en delstat nordøst i Brasil og ligger ved Atlanterhavskysten. Delstaten grenser til nabodelstatene Rio Grande do Norte, Paraíba, Pernambuco og Piauí. Delstatshovedstaden heter Fortaleza.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ceará har en variert vegetasjon, bestående av blant annet mangrove, caatinga og jungel. Delstaten har et tropisk klima hvor temperaturen varierer fra 22°C til 36°C.

Delstaten har svært mange strender. Strendene rundt delstatshovedstaden kalles Costa Solpoente (Soloppgangskysten) og Costa Solnascente (Solnedgangskysten).

Historie[rediger | rediger kilde]

Ceará ble kolonisert av portugisere på midten av 1600-tallet, i en periode da portugisere og hollendere kjempet om kontrollen over Brasil.

Området ble invadert to ganger av hollendere, en gang i 1644 og en gang i 1654. Begge ganger ble de kastet ut av de portugisiske bosetterne. Før hollenderne trakk seg tilbake, rakk de imidlertid å etablere det som i dag er Fortaleza. I 1661 overga Holland formelt sine krav om kontroll i Brasil til Portugal, noe som endte alle konfliktene i området.

Under Dom Pedro II ble det gjort store forbedringer av infrastrukturen i regionen, hvor antall telefoner økte kraftig og hvor gassbelysning av gatene ble vanlig.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Ceará er tradisjonelt en delstat hvor landbruket har dominert. Under militærjuntaen i Brasil i årene 1964-1985 satset man imidlertid mye på utvikling av industri, og industrisektoren står nå for om lag 39 % av verdiskapningen i delstaten. En annen viktig inntekstkilde er turisme, hvor man også har satset på øko-turisme. Rundt en halv million turister besøker delstatshovedstaden Fortaleza hvert år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]