Bahia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bahia

Flagg

Våpen

Kart over Bahia

Land Brasil Brasil
Status Delstat
Hovedstad Salvador
Areal 564 273 km²
Befolkning 13 815 334 (2005)
Bef.tetthet 24,48 innb./km²

Bahia er en delstat nordøst i Brasil. Delstatshovedstad er Salvador.

Bahia mottok mesteparten av slavene som kom fra Afrika. Dette har gjort at delstaten i dag er den mest afrikansk-pregede i Brasil, både kulturelt og sosialt. Dette inkluderer både religionen Candomblé, kampsporten capoeira, afrikansk-preget musikk, og en mattradisjon med sterke bånd til Vest-Afrika.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Georafisk kan Bahia deles inn i flere regioner. Ute ved kysten finnes rester av mata atlântica,, skogsbeltet som tidligere fantes ute ved Atlanterhavet. Lenger inn kommer man til recôncavo-regionen, hvor man dyrker sukkerrør og kaffe, før man kommer til planalto lengst inne i landet. Dette siste området inkluderer også den halvtørre landskapet sertão.

Elva São Fransisco, som er den nest største i Brasil, renner nordvest i delstaten.

Byer i Bahia: Feira de Santana

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Bahia er Brasils viktigste produsent og eksportør av kakao. Delstaten har også en omfattende produksjon av andre landbruksprodukter, blant annet sukker. I tillegg finnes det feler store reserver av ulike mineraler samt olje og gass. En annen viktig inntektskilde er turisme. Bahias lange kyst med mange strender samt den unike kulturen som finnes i delstaten, gjør at regionen er et viktig turistmål i Brasil.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den portugisiske oppdageren Pedro Álvares Cabral gikk i land ved det som i dag er Porto Seguro, og erklærte området som portugisisk territorium i 1500. Byen Salvador ble etablert i 1549, og fungerte som hovedstad for de portugisiske koloniene i Sør-Amerika frem til 1763. Bahia var under hollandsk kontroll fra mai 1624 til april 1625.

Bahia var også den siste delstaten som sluttet seg til den uavhengige konføderasjonen Brasil. Området forble lojal mot den portugisiske kronen to år etter at resten av Brasil var erklært selvstendig.

Bahia var et hovedsenter for sukker-industrien fra det 16- til det 18. århundre, og har en rekke historiske byer som stammer fra denne perioden. Slaveri var en viktig del av sukkerøkonomien, og 37 % av de afrikanske slavene ble sent til Brasil. De fleste av disse havnet i Bahia, før de eventuelt ble sendt videre til plantasjer andre steder i landet.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Mye av den brasilianske musikken har sitt utspring i Bahia. Dette gjelder både samba, afoxé og axé samt mer motepregede danser som lambada. Delstaten er også fødested for kjente brasilianske musikere som Dorival Caymmi, João Gilberto, Gilberto Gil, Caetano Veloso med flere. I tillegg har grupper som Olodum, Ara Ketu og Ilê Aiyê hjemsted i Bahia.

Urbefolkning[rediger | rediger kilde]

Det finnes fortsatt litt igjen av den indianske urbefolkningen, slik som Pataxó-folket, som bor enten langs kysten sør i delstaten eller i det indre av Bahia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]