Hopp til innhold

Bahia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bahia

Flagg

Våpen

Kart over Bahia

LandBrasils flagg Brasil
StatusDelstat
Grunnlagt1889
Oppkalt etterBaía de Todos os Santos
HovedstadSalvador
Areal564 273 km²
Befolkning15 203 934 (2015)
Bef.tetthet26,94 innb./km²
SpråkAcroá, Xukuru, Pataxó, Kamakan, Kaimbé, Maxakalí, Truká, Tuxá, Pankararé Rediger på Wikidata
Høyde o.h.838 meter
Nettsidewww.ba.gov.br/
Kart
Bahia
12°31′S 41°41′V

Bahia er en delstat nordøst i Brasil. Delstatshovedstad er Salvador. Bahia hadde i 2015 et beregnet folketall på 15 203 934.[1]

Bahia mottok mesteparten av slavene som kom fra Afrika. Dette har gjort at delstaten i dag er den mest afrikansk-pregede i Brasil, både kulturelt og sosialt.[trenger referanse] Dette inkluderer både religionen candomblé, kampsporten capoeira, afrikansk-preget musikk, og en mattradisjon med sterke bånd til Vest-Afrika. Bahia har den største befolkningen av afro-brasilianere i Brasil.

Geografisk kan Bahia deles inn i flere regioner. Ute ved kysten finnes rester av mata atlântica, skogsbeltet som tidligere fantes ute ved Atlanterhavet. Lenger inn kommer man til recôncavo-regionen, hvor man dyrker sukkerrør og kaffe, før man kommer til planalto lengst inne i landet. Dette siste området inkluderer også den halvtørre landskapet sertão.

Elva São Fransisco, som er den nest største i Brasil, renner nordvest i delstaten.

Byer i Bahia: Feira de Santana, Porto Seguro, Ilhéus, Vitória da Conquista.

Bahia er Brasils viktigste produsent og eksportør av kakao.[trenger referanse] Delstaten har også en omfattende produksjon av andre landbruksprodukter, blant annet sukker. I tillegg finnes det feler store reserver av ulike mineraler samt olje og gass.[trenger referanse] En annen viktig inntektskilde er turisme. Bahias lange kyst med mange strender samt den unike kulturen som finnes i delstaten, gjør at regionen er et viktig turistmål i Brasil.

Den portugisiske erobreren Pedro Álvares Cabral gikk i land ved det som i dag er Porto Seguro, og erklærte området som portugisisk territorium i 1500. Byen Salvador ble etablert i 1549, og fungerte som hovedstad for de portugisiske koloniene i Sør-Amerika frem til 1763. Bahia var under nederlandsk kontroll fra mai 1624 til april 1625.

Bahia var også den siste delstaten som sluttet seg til den uavhengige konføderasjonen Brasil.[trenger referanse] Området forble lojal mot den portugisiske kronen to år etter at resten av Brasil var erklært selvstendig.

Bahia var et hovedsenter for sukker-industrien fra det 16- til det 18. århundre, og har en rekke historiske byer som stammer fra denne perioden. Slaveri var en viktig del av sukkerøkonomien, og 37 % av de afrikanske slavene ble sent til Brasil. De fleste av disse havnet i Bahia, før de eventuelt ble sendt videre til plantasjer andre steder i landet.

Den atlantiske urskogen

[rediger | rediger kilde]

Tidligere var store deler av Bahia dekt av atlantisk urskog, der det bodde mange ulike urfolksgrupper. I urskogen vokste det store mengder av brasiltreet, som de portugisiske koloniherrene straks fraktet over til Portugal, der de brukte væsken i treet som fargestoff. Senere ble store deler av den atlantiske urskogen hugget ned til fordel for beitemarker for storfe. Dette har ført til at mange urfolksgrupper har blitt drevet fra sine områder. I dag er størstedelen av jorda som tidligere var atlantisk urskog beitemarker, eukalyptusplantasjer eller sukkerplantasjer. Urfolksgrupper, som pataxó, tar i dag tilbake områder som de mener de har historisk krav på, der de igjen vil dyrke områdene med frø fra den atlantiske urskogen.

Mye av den brasilianske musikken har sitt utspring i Bahia.[trenger referanse] Dette gjelder både samba, afoxé og axé samt mer motepregede danser som lambada. Delstaten er også fødested for kjente brasilianske musikere som Dorival Caymmi, João Gilberto, Gilberto Gil, Caetano Veloso med flere. I tillegg har grupper som Olodum, Ara Ketu og Ilê Aiyê hjemsted i Bahia.

Urbefolkning

[rediger | rediger kilde]

Det finnes fortsatt litt igjen av urbefolkningen i Bahia, slik som pataxó-folket, som bor enten langs kysten sør i delstaten eller i det indre av Bahia.[trenger referanse]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]