Tocantins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tocantins

Flagg

Våpen

Kart over Tocantins

LandBrasils flagg Brasil
StatusDelstat
Grunnlagt1988
Oppkalt etterTocantins
HovedstadPalmas
Areal277 297 km²
Befolkning1 515 126 (2015)
Bef.tetthet5,46 innb./km²
SpråkKrahô, Avá-Canoeiro, Apinayé, Karajá, Xerénte, Tapirapé, Tocantins Asurini Rediger på Wikidata
Lesekyndighet94% (2014)[1]
Høyde o.h.525 meter
Nettsideportal.to.gov.br/
Kart
Tocantins
9°25′00″S 48°09′00″V

Tocantins er en delstat i Brasil. Delstaten ble skilt ut fra Goiás som en egen delstat i 1988. Delstaten hadde i 2015 et beregnet folketall på 1 515 126.[2] Byggingen av hovedstaden Palmas begynte i 1989 og står i kontrast til de andre byene i delstaten, som ble bygget i den portugisiske koloniperioden.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Tocantins danner et skille mellom Amazonasregnskogen og savannene. Det finnes mange elver, blant annet elva Tocantins, som har gitt navn til delstaten. Om lag 20 arkeologiske utgravingssteder finnes i området.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Tocatins økonomi er i hovedsak basert på kvegdrift. I tillegg dyrkes det mye ananas, som selges både i Brasil samt eksporteres til andre land i Mercosul-samarbeidet. Nord i delstaten produseres det trekull og palmeolje fra babaçu-palmen.

De føderale myndighetene i Brasil forsøker å gjøre næringslivet mer variert ved å bygge et vannkraftverk i delstaten.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det som i dag er Tocantins, ble første gang utforsket av jesuittmisjonærer rundt 1625, som prøvde å kristne den indianske urbefolkningen.

Tocantins utgjorde opprinnelig nordre del av Goiás. Historisk sett har dette området vært adskilt fra resten av denne delstaten. Dette førte til at de sørlige deler av Goías fikk mesteparten av investeringene og som en følge av dette ble mer utviklet. Som en følge av dette har det vært en sterk separatistbevegelse i Tocantins i mange år.[3]

De første separatistbølgene oppsto i 1809, da det ble innført kraftige skatter på gruvedrift. Dette førte til et mindre opprør som raskt ble slått ned av de militære. Mindre forsøk på opprør fulgte gjennom det 19. århundre.

Gjennom 1970-tallet ble det lagt press på de føderale myndigheter i Brasil for å skille ut de nordre deler av Goías som en egen delstat. I den nye grunnloven av 1988 ble Tocantins, sammen med bl.a. Roraima og Rondônia, opprettet som egne delstater.[3]

Byer[rediger | rediger kilde]

Tocantinópolis, Colinas do Tocantins, Araguaína, Gurupi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]