Santa Catarina (delstat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Santa Catarina

Flagg

Våpen

Kart over Santa Catarina

Land Brasil Brasil
Status Delstat
Hovedstad Florianópolis
Areal 95 443 km²
Befolkning 5 098 448 (2000)
Bef.tetthet 53,42 innb./km²

Santa Catarina er en delstat i den sørlige regionen av Brasil. Nabodelstater er Rio Grande do Sul i sør og Paraná i nord, i vest grenser delstaten til Argentina. Hovedstaden heter Florianópolis og ligger på øya Santa Catarina.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Delstaten har skjærgård mot Atlanterhavet, med øyer, sund, og bukter. De sentrale områdene har mye furuskog mens landskapet i sørvest består av pampas.

Santa Catarina er regnet som den kaldeste delstaten i Brasil, dette på grunn av høyslettene i innlandet.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første bosettingene i delstaten kom med spanjoler som bosatte seg på øya Santa Catarina i 1542. Portugiserne fikk herredømme over området i 1675, og distriktet Santa Catarina ble etablert i 1738. Europeiske immigranter, spesielt fra Tyskland, begynte å flytte inn i på begynnelsen av det 19. århundre. I dag er delstaten et senter for tysk kultur i Brasil. Senere kom det også immigranter fra Italia, Polen, Russland og andre deler av Europa. Dette førte til en fremvekst av små, famileeide gårder i det indre av delstaten.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Santa Catarina er blant de delstatene i Brasil med høyest levestandard, og er et viktig område for landbruk og industri. Kvegdrift, mineralutvinning, elektronikk-, metallbearbeiding- og tekstilindustri er noen viktige næringsveier.

Byer[rediger | rediger kilde]

Araranguá, Blumenau, Chapecó, Criciúma, Florianópolis, Fraiburgo, Imbituba, Itajaí, Joinville, Laguna, São José, Palhoça

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]