Pernambuco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pernambuco

Flagg

Våpen

Kart over Pernambuco

LandBrasils flagg Brasil
StatusDelstat
Grunnlagt1889
HovedstadRecife
Postnummer50000-000 to 56990-000
Areal98 281 km²
Befolkning9 345 173 (2015)
Bef.tetthet95,09 innb./km²
SpråkFulniô, Huamoé, Xukuru, Pankararú, Kambiwá, Kapinawá, Tuxá Rediger på Wikidata
Høyde o.h.504 meter
Nettsidewww.pe.gov.br/
Kart
Pernambuco
8°20′S 37°49′V

Pernambuco er en delstat nordøst i Brasil. Nabodelstater er Paraíba og Ceará i nord, Piauí i vest samt Alagoas og Bahia i sør. Delstatshovedstad er Recife. Andre byer er Caruaru og Petrolina. Pernambuco hadde i 2015 et beregnet folketall på 9 345 173.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Store deler av Pernambuco består av det halvtørre landskapet sertão med en buskvegetasjon som kalles caatinga. Elva São Francisco er en viktig vannkilde for delstaten. Kystområdene er svært grøderike og var tidligere dekket av skogsbeltet Mata atlântica. Skogen ble hugget ned i kolonitiden og det drives nå omfattende jordbruksproduksjon av sukkerrør i dette området.

Historie[rediger | rediger kilde]

Pernambuco ble først bosatt av portugisiske nybyggere. I 1534 opprettet kong João III av Portugal kapteinsrikene i Brasil. Pernambuco var en av disse 15 opprinnelige rikene, og ble styrt av Duarte Coelho. Coelho ankom Pernambuco, da kjent under navnet Nova Lusitânia, i 1535 og etablerte seg der hvor byen Olinda senere skulle komme.

Etter flere blodige kamper med Caetê-indianerne, som var i allianse med franskmennene, etablerte Coelho byen Olinda. Denne seieren gjorde det mulig for portugiserne å få kontroll over området og å starte et kapteinsrike. Byene Olinda, som ble den første hovedstaden, og Igarassu ble etablert i 1537.

Pernambuco utgjorde en av de do to kapteinsrikene som var vellykket og som klarte å skape rikdom (den andre var São Vincente). Dette skyldes hovedsakelig produksjon av sukkerrør og bomull. Med hjelp av det Hollandske Østindiakompani etablerte man fabrikker for produksjon av sukker. I 1612 produserte Pernambuco 14 000 tonn sukker. På 1640-tallet ble mer enn 24 000 tonn sukker eksportert til Amsterdam.

I 1630 var Pernambuco, samt mange andre portugisiske bosetninger i Brasil, okkupert av hollendere. Johan Maurits van Nassau-Siegen ble utnevnt som hersker over de hollandske kolonier i Amerika (Nieuw Holland).

Nassaus regjeringen bygget opp byen Mauristaad, som i dag er kjent som Recife. Byen ble bygget i et deltaområde, noe som gjorde at man måtte ta i bruk hollandske teknikker med å bygge kanaler og demme opp områder. Denne etableringen flyttet det politiske fokus fra Olinda til Mauristaad. Nassau-administrasjonen ble kjent for å gjøre fremskritt innenfor urbanisme, kultur og vitenskap, noe som har preget Pernambuco frem til i dag.

Portugal fikk tilbake kontrollen over Pernambuco i 1654 etter slaget ved Guararapes. Olinda fikk igjen status som politisk senter mens Recife forble den viktigste byen for handel og eksport. Olinda og Recife ligger forøvrig veldig tett og det eneste som skiller byene er byskiltene.

Verdensarv[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]