Palazzo Thiene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Vicenza
Vicenza
Palazzo Thienes indre gårdsrom
LandItalia Italia
StedVicenza
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 18. sesjon i 1994. Referansenr. 712.
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
Eksterne lenker

Palazzo Thiene er et palass i Vicenza som ble designet av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Palasset står på UNESCOs liste over verdensarven. Det er ett av de 23 bygg i Vicenza som førte byen inn på listen.

I oktober 1542 begynte brødrene Marcantonio og Adriano Thiene ombyggingen av familiepalasset fra 1400-tallet til et enormt bygg som ville ha okkupert et helt kvartal på 54 ganger 62 meter. Det ville fått fasade ut mot Vicenzas hovedgate, den som idag heter Corso Palladio. De rike, mektige og sofistikerte brødrene Thiene tilhørte det italienske aristokrati. De kunne med største selvfølgelighet besøke viktigste hoff i Europa. De hadde derfor behov for et hjemlig palass som egnet seg til å motta gjester.

Brødrene var på denne tiden del av en veldefinert politisk gruppe innen byens aristokrati, og ønsket å demonstrere sin posisjon innen byen med et fyrstelig palass, som et symbol på deres maktposisjon.

Den engelske arkitekten Inigo Jones besøkte palasset i 1614. Han har nedtegnet de opplysningene han fikk av Vincenzo Scamozzi og Palma il Giovane: «Dette prosjektet var ved Giulio Romano og utført av Palladio». Sannsynligvis kommer den originale ideen til Palazzo Thiene fra Giulio Romano og bør tilskrives ham. Han var en moden og erfaren ekspert. Den unge Palladio var ansvarlig snarere for å gjennomføre oppføringen av bygget. Gulio døde i 1546, og Palladios ansvar for bygget ble dermed desto større.

Arbeidet på palasset startet i 1542. Desember samme år besøkte Giulio Romano Vicenza i to uker som konsulent for loggiaene til basilikaen. Det var antagelig ved dette besøket han presenterte ideene til Palazzo Thiene. Arbeidet tok imidlertid lang tid. Fasaden mot gaten har en inskripsjon med årstallet 1556, og det indre gårdsrommet 1558.

Adriano Thiene døde i Frankrike i 1552. Når Marcantonios sønn så ble Marchese di Scandiano, ble familiens interesse gradvis overført til Ferrara. Dermed ble bare en mindre del av det gigantiske prosjektet fullført.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]