Palazzo Porto in piazza Castello

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Vicenza
Vicenza
Palazzo Porto in piazza Castello
LandItalia Italia
StedVicenza
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 18. sesjon i 1994. Referansenr. 712.
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
Eksterne lenker
Palazzo Porto in piazza Castello ligger i Italia
Palazzo Porto in piazza Castello
Vicenza
Palazzo Porto in piazza Castello (Italia)
45°32′44″N 11°32′30″ØKoordinater: 45°32′44″N 11°32′30″Ø

Palazzo Porto in piazza Castello eller Porto Breganze er et ikke ferdigbygget palass i Vicenza som ble designet av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Palasset står på UNESCOs liste over verdensarven. Det er ett av de 23 bygg i Vicenza som førte byen inn på listen.

Plantegning over det uferdige prosjektet til Palladio (Ottavio Bertotti Scamozzi, 1776)
Fasadedetalj
Tverrsnitt gjennom det uferdige prosjektet til Palladio (Ottavio Bertotti Scamozzi, 1776)

Bare en del av palasset ble ferdigstilt. Den eksisterende delen befinner seg i ett hjørne av piazza Castello, med Palazzo Thiene Bonin Longare i motsatt hjørne. Til venstre for det som ble ferdigstilt ligger det gamle hjemmet fra det 14. århundre til Portofamilien. Det skulle ha blitt gradvist revet for å gi plass etterhvert som det nye bygget trengte plassen.

Dateringen er usikker, men garantert etter 1570. Det ble ikke inkludert i Quattro Libri som ble publisert i Venezia dette året. Alessandro Porto, som var oppdragsgiver, arvet familieeiendommene i piazzo Castello etter sin far Benedetto. Alessandro delte arven med sine brødre Orazio og Pompeo i 1571.

Francesco Thiene, som eide palasset (Palazzo Thiene) på den andre siden av piazzaen, giftet seg med Alessandros søster Isabella . Det kan ha vært en tilsvarende rivalisering som mellom Iseppo Porto og hans svigerbrødre Marcantonio og Adriano Thiene, som ledet til de uvanlige dimensjonene til Palazzo Porto. Imidlertid ligger palasset slik til ved piazzaen at det var nødvendig med et monumentalt bygg for å dominere plassen. Dette hadde Palladio erfaring med fra Loggia del Capitano på Piazza dei Signori.

Sannsynligvis var intensjonen at palasset skulle få syv buer i lengde.

Det er uklart hva som var årsak til at byggingen stoppet opp. Vincenzo Scamozzi forteller at han stod for gjennomføringen frem til arbeidet stoppet i 1615.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]