Palazzo Barbaran da Porto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Vicenza
Vicenza
Palazzo Barbaran da Porto
LandItalia Italia
StedVicenza
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 18. sesjon i 1994. Referansenr. 712.
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
Eksterne lenker

Palazzo Barbaran da Porto er et palass i Vicenza tegnet og bygget av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Palasset er et av de 23 bygg i Vicenza som har plassert byen på UNESCOs liste over verdensarven.

Det var grev Montano Barbarano som fikk det bygget, og Palladio hadde det hele ansvaret fra prosjektering i 1569 til bygget var ferdig i 1575. Det er det eneste store palasset hvor Palladio hadde totalansvar for byggingen. Det finnes bevart flere planer for bygget, men de er alle forskjellige fra det ferdige palasset. Palladios bokverk I Quattro Libri dell'Architettura omtaler palasset og har plantegning og fasaden samt detalj fra fasaden.

Barbarano skaffet seg også nabotomten noe som Palladio også omtaler i Quattro Libri. Palladio setter sammen de eksisterende husene på tomtene til et symmetrisk hele.

Dekorasjonene er utført av Battista Zelotti, Anselmo Canera and Andrea Vicentino, som alle var blant tidens viktige kunstnere. Lorenzo Rubini og sønnen Agostino laget stukkaturen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]