Palazzo Valmarana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Vicenza
Vicenza
Palazzo Valmarana
LandItalia Italia
StedVicenza
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 18. sesjon i 1994. Referansenr. 712.
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
Eksterne lenker

Palazzo Valmarana er et palass i Vicenza designet av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Det er et av byggene i Vicenza som står på UNESCOs liste over verdensarven.

Grunnplan (Ottavio Bertotti Scamozzi, 1776)
Tversnitt (Ottavio Bertotti Scamozzi, 1776)
Loggian med inngangen. Sett fra det indre gårdsrommet.

En byggekontrakt for palasset ble undertegnet i desember 1565 av Isabella Nogarola Valmarana. Hun var enke etter Giovanni Alvise Valmarana som hadde vært en av Palladios støttespillere under valget av hans design til portikoene til basilikaen ca. 20 år tidligere. I likhet med andre palasser Palladio designet var også dette en konstruksjon hvor tidligere bygg ble inkorporert i det ferdige palasset. Valmarana familien eide bygningene fra slutten av det 14. århundre, og hadde stadig forbedret dem og slått dem sammen. Også Palladio hadde utført forbedringer på det etter at Giovanni Alvise hadde arvet det i 1554.

Palasset er beskrevet i Quattro Libri, men ble aldri fullført etter plantegningen der. Det skulle hatt ett indre gårdsrom med et bygg bakom. Det vites ikke om Leonardo Valmarana, sønn av Isabella og Giovanni, hadde intensjoner om en slik utvidelse selv om han kjøpte naboeiendommene. Utvidelsen kunne imidlertid ikke ha blitt fullført etter tegningene i Quattro Libri under noen omstendighet ettersom det ville ha strukket seg inn i et annet palass som Palladio også planla.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]