Fartshump

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fareskiltet som varsler farthumper
Fartshump av asfalt
Fartshump av gummi
Actibump

Fartshump er et fysisk tiltak for å få bilister til å senke hastigheten på veier med fartsbegrensninger. Humpen er en forhøyning i veibanen som tvinger bilistene til å redusere hastigheten siden passering i for høy hastighet forårsaker at bilen hopper både ved humpens start og avslutning slik at understellet kan ødelegges. Fartshumper plasseres typisk i veier i boligfelt, ved skoler og ved institusjoner der barn, eldre og andre med funksjonshemminger eller uforutsigbar trafikkadferd ferdes.

Fartshumper er normalt satt i sammenheng med fartsgrenser på 40 eller 30 km/t. sjelden høyere eller lavere. Fotgjengerfelt blir ofte lagt slik at de får en viss beskyttelse av humpene, eller de kan legges oppe på selve fartshumpen.

Det finnes ulike typer fartsdempere. Den mest brukte er en forhøyning av vanlig asfalt eller betong, som går over hele kjørebanens bredde. En annen type er to forhøyninger plassert midt i hver sin kjørebane, såkalte farts- eller bussputer. Disse kan busser og andre kjøretøyer med stor hjulavstand forsere uten humping, mens mindre kjøretøyer må redusere hastigheten siden hjulavstanden er begrenset. Det finnes også fartsdempere som aktiveres dersom bilen har for høy fart.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]