DEC Alpha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

DEC Alpha, opprinnelig kjent som Alpha AXP, er en 64-bit RISC-arkitektur som ble utviklet av Digital Equipment Corporation (DEC). Arkitekturen ble utviklet av DEC for å erstatte 32-bit VAX CISC mikroprosessorer. Alpha mikroprosessorer ble første gang lansert av DEC i 1992. Disse ble først og fremst benyttet i forskjellige DEC arbeidsstasjoner og tjenere, som til slutt dannet basis for nesten alle av deres middelstore og store datamaskiner. En rekke tredjeparts selskaper produserte også Alpha-systemer, deriblant hovedkort basert på den såkalte PC form factor.

Alpha mikroprosessorer ble støttet av operativsystemene OpenVMS, Tru64 UNIX, Windows NT (frem til versjon 4.0 SP6 og Windows 2000 RC1), Debian, Gentoo, Red Hat Linux, NetBSD, OpenBSD og FreeBSD (opp til versjon 6.x) og L4Ka::Pistachio.

I 1998 ble Alpha-arkitekturen, sammen med de fleste delene av DEC, solgt til Compaq. Compaq, som allerede var en kunde til Intel, besluttet seg i 2001 for å selge immaterialretten til Intel og faset ut mikroprosessorene til fordel for den kommende Intel Itanium som var blitt utviklet av Intel og Hewlett-Packard i fellesskap. Senere samme år ble Compaq oppkjøpt av Hewlett-Packard, som lovte å utvikle den eksisterende produktlinje frem til 2004, og fortsette å selge Alpha-baserte systemer til oktober 2006. Dette ble senere utvidet til april 2007.