Wall Street (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wall Street
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landUSA
Lengde126 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (1988) (Norge)
Bak kamera
RegiOliver Stone
ProdusentEdward R. Pressman
ManusforfatterStanley Weiser
Oliver Stone
MusikkStewart Copeland
SjeffotografRobert Richardson
KlippClaire Simpson
Foran kamera
Hovedrolle(r)Michael Douglas
Charlie Sheen
Annen informasjon
Budsjett$15 millioner (estimat)
Prod.selskap20th Century Fox
Premiere11. desember 1987 (USA)
29. januar 1988 (Norge)
Eksterne lenker

Wall Street er en amerikansk dramafilm fra 1987 regissert og skrevet av Oliver Stone. Hovedrollene spilles av Michael Douglas og Charlie Sheen, mens andre sentrale roller spilles av Daryl Hannah, Martin Sheen og John C. McGinley.

Wall Street regnes som den fremste filmen som har skildret jappetiden1980-tallet, og har kanskje særlig blitt kjent for Gordon Gekkos (Michael Douglas) berømte setning: «The point is, ladies and gentlemen, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right. Greed works». Det har blitt hevdet at det er den omstridte amerikanske milliardæren Carl Icahn, som skal ha gitt inspirasjon til rollemodellen Gordon Gekko.[1]

Filmen ble godt mottatt av anmelderne og ble en moderat publikumssuksess. Michael Douglas ble året etter belønnet med både en Oscar for beste mannlige hovedrolle og en Golden Globe (for beste mannlige skuespiller i spillefilm). Daryl Hannahs rolleinnsats ble imidlertid ikke like godt mottatt og hun ble blant annet belønnet med nidprisen Razzie Award for verste kvinnelige birolle.

I 2010 kom en oppfølger som hadde tittelen Wall Street 2: Money Never Sleeps.

Handling[rediger | rediger kilde]

Bud Fox (Charlie Sheen) er en nyutdannet aksjemegler som ønsker å nå toppen, og som har det pågangsmotet som skal til for å klare det. Etterhvert klarer han å gjøre seg bemerket hos Gordon Gekko (Michael Douglas), en av Wall Streets mest beryktede og nådeløse aksjespekulanter. Gekko tar Fox under sine vinger og lærer ham hvordan man skal tjene seg rik på kort tid, men det inkluderer bruk av svært tvilsomme metoder. Han benytter seg av innsideinformasjon når han handler, og snart får Fox jobben med å framskaffe de nødvendige opplysninger, koste hva det koste vil.

Etter en relativt kort periode når Fox sine målsetninger om å bli rik. Han går deretter til anskaffelse av en spesialinnredet leilighet i et av New Yorks beste strøk og i tillegg blir han sammen med den vakre interiørarkitekten Darien (Daryl Hannah). Suksessen har imidlertid sin pris og gradvis slites hans moralske sperrer ned. Fanget i spiralen er han i ferd med å bli som sitt forbilde.

Etterhvert får Bud ideen om å få Gekko til å kjøpe flyselskapet hvor hans far har en sentral stilling i. Flyselskapet er i store vanskeligheter og til tross for at hans far er skeptisk til Gekko, klarer han å overtale faren til å bifalle salget. Planen er å få selskapet på fote igjen, men Gekko endrer etter hvert mening og går heller inn for å slakte selskapet og tappe dets pensjonskasse. Dette skal bli begynnelsen på slutten for Buds karriere og en dag blir han arrestert. Han får valget mellom å ta straffen eller avsløre Gekko.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Wall Street ble forholdsvis godt mottatt av filmkritikerne og har fått 78% på Rotten Tomatoes og 56% på Metacritic (juli 2009)[2][3] Filmen fikk særlig gode skussmål fra den kjente filmanmelderen Roger Ebert (som nesten gav den toppscore). Publikasjoner som USA Today, TV Guide og Chicago Tribune uttrykte også stor begeistring, mens The New York Times og The Boston Globe var mer blandet i sin mottakelse. Anmelderne i publikasjoner som The Wall Street Journal, Time Magazine og Los Angeles Times gav den en forholdsvis lunken mottakelse, mens Variety og San Francisco Chronicle var mest negativ.[4]

Filmen ble en moderat publikumssuksess i USA og innbrakte nesten $44 millioner ved landets kinoer. Den havnet dermed på en 26.-plass over de mest innbringende filmen i USA for året 1987.[5] Det kan også nevnes at den innbrakte over £2,8 millioner på britiske kinoer og 7,5 millioner kroner (SEK) på svenske kinoer.[6]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen ble indirekte belønnet med en rekke prestisjetunge filmpriser, og det var særlig Michael Douglas' rolleinnsats som ble belønnet. Han ble i 1988 tildelt en Oscar for beste mannlige hovedrolle, og en Golden Globe for beste mannlige skuespiller i spillefilm. Han ble også belønnet med en Silver Ribbon ved Italian National Syndicate of Film Journalists, en David ved David di Donatello Awards, en KCFCC Award ved Kansas City Film Critics Circle Awards og en NBR Award ved National Board of Review.

Daryl Hannahs rolleinnsats ble imidlertid ikke like godt mottatt og hun ble belønnet med nidprisen Razzie Award for verste kvinnelige birolle.

Det kan også nevnes at filmen ble i 1989 nominert beste utenlandsspråklige film ved Awards of the Japanese Academy

I Norge[rediger | rediger kilde]

Wall Street hadde premiere på norske kinoer i slutten av januar 1988.

VGs anmelder gav den terningkast fem og beskrev miljøskildringen som «gnistrende godt utbrodert». Anmelderen gav også meget ros til skuespillerne og ikke minst regissør Oliver Stone: «Men forrykende fart har Stone over sin regi. Han smeller også til med kjappe replikker og jappesjargong».[7] Dagbladets anmelder gav den terningkast fire.[8]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]