Scarface (1983)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scarface
Scarface
Generell informasjon
SjangerGangster
Utgivelsesår1983
Prod.landUSA
Lengde170 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørBrian De Palma
ProdusentMartin Bregman
ManusforfatterOliver Stone
MusikkGiorgio Moroder
SjeffotografJohn A. Alonzo
Foran kamera
MedvirkendeAl Pacino
Steven Bauer
Michelle Pfeiffer
Mary Elizabeth Mastrantonio
Robert Loggia
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Scarface er en amerikansk film fra 1983, regissert av Brian De Palma, skrevet av Oliver Stone og med Al Pacino i hovedrollen som den kubanske gangsteren Tony Montana, som flykter til USA for å oppleve «Den amerikanske drømmen», den kriminelle sådan.

Filmen er blitt meget populær, også blant ungdom grunnet dens referanser til alkohol, narkotika og vold. Filmen har fått 18 års aldersgrense nettopp på grunn av dette. Den versjonen som gikk på norske kinoer på 1980-tallet, var kraftig sensurert. En usensurert versjon av filmen ble sluppet på det norske videomarkedet på 1990-tallet.

Filmen er en nyinnspilling av Howard Hawks' klassiker fra 1932, ved samme navn.

Handling[rediger | rediger kilde]

Tony Montana blir med i den store flyttingen av kubanere fra Mariel til USA. Tony er, som de fleste flyktningene var, en kriminell som flykter fra Cuba for å søke rikdom og herredømme over Miamis kriminelle underverdenen. Når de kommer til USA, blir de flyttet til en egen flyktningleir mens USAs myndigheter prøver å finne ut hvor de skal ha kubanerne. Tony og Manny Ribera, hans medkriminelle, prøver på mange måter å finne seg en vei ut derfra, men det ser ikke lyst ut. Manny, som har en del kontakter i USA, finner imidlertid en løsning der han de kan komme seg ut mot et oppdrag: Tony skal drepe en som var en av Fidel Castros nærmeste menn. Han gjorde dette, og de to flyttet ut av leiren.

I begynnelsen må Tony og Manny jobbe på et gatekjøkken. Manny er innstilt på å ha mer dårlige jobber i begynnelsen av sin kriminelle karriere, mens Tony ikke tolererer slike. Han vil ha mer penger og vanskeligere oppdrag. De blir sendt ut på et oppdrag der de skal angivelig kjøpe kokain, men hensikten er å stjele det og drepe de andre dopselgerne. Aksjonen var vellykket, og Tony blir ansett som en kald drapsmann og en interessant nykomling blant Miamis kriminelle underverdenen.

Tony får i oppdrag å møte Alejandro Sosa og forhandle seg til en best mulig dopavtale. Han har med seg Omar Suarez, som egentlig skal ta seg av pratingen. Tony tar imidlertid over og får til en god avtale, som innebærer over hundre kilo kokain per måned. Sosa stoler ikke på Suarez og dreper ham. Han og Tony skaper et vennskap bygget på respekt og troverdighet, men Sosa understreker: «Don't fuck me, Tony. Don't you ever try to fuck me».

Roller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]