Scarface (1983)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scarface
Generell informasjon
SjangerGangster
Utgivelsesår1983
Prod.landUSA
Lengde170 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBrian De Palma
ProdusentMartin Bregman
ManusforfatterOliver Stone
MusikkGiorgio Moroder
SjeffotografJohn A. Alonzo
Foran kamera
MedvirkendeAl Pacino
Steven Bauer
Michelle Pfeiffer
Mary Elizabeth Mastrantonio
Robert Loggia
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Scarface er en amerikansk film fra 1983, regissert av Brian De Palma, skrevet av Oliver Stone og med Al Pacino i hovedrollen som den kubanske gangsteren Tony Montana, som flykter til USA for å oppleve den amerikanske drømmen, i en kriminell versjon.

Filmen er en nyinnspilling av Howard Hawks' film Scarface fra 1932.

Filmen fikk 18 års aldersgrense på grunn av dens referanser til rusmidler og vold. Den versjonen som gikk på norske kinoer i 1980-årene, var kraftig sensurert. En usensurert versjon av filmen ble sluppet på det norske videomarkedet i 1990-årene.

Hovedåpersonens replikk «Say 'hello' to my little friend!» («Hils på den lille vennen min»), mens han skyter med et automatvåpen mot en gruppe inntrengere, ble i 2005 rangert blant de 100 beste replikkene i amerikansk filmhistorie, i kåringen AFI's 100 Years…100 Movie Quotes.

Handling[rediger | rediger kilde]

Tony Montana blir med i den store flyttingen av kubanere fra Mariel til USA. Tony er, som de fleste flyktningene var, en kriminell som flykter fra Cuba for å søke rikdom og herredømme over Miamis kriminelle underverdenen. Når de kommer til USA, blir de flyttet til en egen flyktningleir mens USAs myndigheter prøver å finne ut hvor de skal ha kubanerne. Tony og Manny Ribera, hans medkriminelle, prøver på mange måter å finne seg en vei ut derfra, men det ser ikke lyst ut. Manny, som har en del kontakter i USA, finner imidlertid en løsning der han de kan komme seg ut mot et oppdrag: Tony skal drepe en som var en av Fidel Castros nærmeste menn. Han gjorde dette, og de to flyttet ut av leiren.

I begynnelsen må Tony og Manny jobbe på et gatekjøkken. Manny er innstilt på å ha mer dårlige jobber i begynnelsen av sin kriminelle karriere, mens Tony ikke tolererer slike. Han vil ha mer penger og vanskeligere oppdrag. De blir sendt ut på et oppdrag der de skal angivelig kjøpe kokain, men hensikten er å stjele det og drepe de andre kokainselgerne. Aksjonen var vellykket, og Tony blir ansett som en kald drapsmann og en interessant nykomling blant Miamis kriminelle underverdenen.

Tony får i oppdrag å møte Alejandro Sosa og forhandle seg til en best mulig avtale. Han har med seg Omar Suarez, som egentlig skal ta seg av pratingen. Tony tar imidlertid over og får til en god avtale, som innebærer over hundre kilo kokain per måned. Sosa stoler ikke på Suarez og dreper ham. Han og Tony skaper et vennskap bygget på respekt og troverdighet, men Sosa understreker: «Don't fuck me, Tony. Don't you ever try to fuck me».

Roller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]