Midnight Express

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Midnight Express
Generell informasjon
Prod.landUSA USA
Storbritannia Storbritannia
UtgivelsesårUSA 1978
Norge 1978
Lengde121 min.
SpråkEngelsk
Tyrkisk
Aldersgrense18 år Norge (1978) (Norge)
Bak kamera
RegissørAlan Parker
ManusforfatterBilly Hayes (bok)
William Hoffer (bok)
Oliver Stone
ProdusentAlan Marshall
David Puttnam
KomponistGiorgio Moroder
SjeffotografMichael Seresin
KlipperGerry Hambling
Foran kamera
MedvirkendeBrad Davis
Randy Quaid
John Hurt
Irene Miracle
Annen informasjon
FilmselskapColumbia Pictures
BudsjettUS$ 2,300,000
Eksterne lenker

Midnight Express er en britisk-amerikansk dramathriller fra 1978 regissert av Alan Parker. Manus var ved Oliver Stone. Hovedrollen spilles av Brad Davis. Filmen bygger på ei selvopplevd bok med samme tittel utgitt av Billy Hayes i 1977. Boka bygger på hans opplevelser i et tyrkisk fengsel på 1970-tallet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er en dramatisert versjon av en dokumentarisk historie om amerikaneren Billy Hayes som i 1970 ble arrestert i Tyrkia da han prøvde å smugle med seg 2 kilo hasj tilbake til USA. Han dømmes til 4 års fengsel, men når dommen nesten er ferdigsonet, blir straffen omgjort til 30 års fengsel. Hans fengselsophold blir en lidelse med sult, sadisme, brutalitet og psykiske påkjenninger. Han klarer å holde ut påkjenningene, men etter en voldsepisode blir han satt på en avdeling for psykisk syke, og han innser at han må flykte for å ikke dø i fengsel.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen vant hele 6 Golden Globes i 1979, inkludert for beste film. Den vant også samme år to Oscar for kategoriene beste musikk og beste manus (Oliver Stone).

Filmen er løst basert på boka. I virkeligheten ble ikke Hayes utsatt for noe voldtektsforsøk. Han tok helle ikke livet av sin fangevokter. I et amatøropptak fra 1999, i forbindelse med Filmfestivalen i Cannes, uttrykker Hayes i et intervju skuffelse over filmen og forteller om sine virkelige hendelser i fengselet. Han reagerte særlig på filmens fremstillingen av tyrkerne. [1][2]. I ettertid har også Oliver Stone beklaget hvordan det tyrkiske folk ble fremstilt i filmen [3].

Filmen vakte store protester fra tyrkisk hold da den kom.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]