W.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
W.
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 16. oktober 2008
Prod.landUSA USA
Lengde129 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørOliver Stone
ProdusentMoritz Borman
ManusforfatterStanley Weiser
Foran kamera
MedvirkendeJosh Brolin
Elizabeth Banks
James Cromwell
Ellen Burstyn
Richard Dreyfuss
Annen informasjon
Budsjett$25 million
Prod.selskapLions Gate Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

W. er en amerikansk biografisk dramafilm fra 2008, basert på livet og presidentskapet til USAs president George W. Bush. Filmen ble produsert og regissert av Oliver Stone, og manus ble skrevet av Stanley Weiser. Hovedrollen ble spilt av Josh Brolin i rollen som Bush.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1966 studerer George W. Bush (Josh Brolin) ved Yale University, og han er til stede ved en fest sammen flere med-studenter fra Delta Kappa Epsilon. Bush uttaler at han overhodet ikke er interessert i å gjøre som familien sin og begynne i politikken. Kort tid senere blir Bush arrestert av politiet i New Jersey for å ha forstyrret offentlig ro og orden etter en fotballkamp. Faren hans, George H.W. Bush (James Cromwell) kausjonerer for ham, men sier at han sønnen må begynne å stå på egne bein. Etter eksamen fra Yale, tar Bush en jobb i oljeindustrien i hjemstaten Texas, men han slutter etter kort tid. I 1972 avslører Bush Jr. ambisjonene sine til faren sin: Han vil spille profesjonell baseball.

Kort tid senere får Bush jr. en studieplass ved Harvard Business School med farens hjelp. Samme kveld som Bush får vite at han kom inn ved Harvard drikker han seg full, krasjer bilen sin inne på familien eiendom og utfordrer faren sin til en slåsskamp. Broren hans, Jeb Bush (Jason Ritter) griper inn og stopper kranglingen deres. I 1977 kunngjør Bush at han vil prøve å bli valgt til den amerikanske Kongressen som representant for Texas. På en grill-fest, møter Bush sin fremtidige kone, Laura Lane Welch (Elizabeth Banks). Under en debatt før kongress-valget blir Bush kritisert av sin demokratiske motstander, Kent Hance (Paul Rae), blant annet for å har brukt opp valgkamp-bidragene sine på en fest hvor han kjøpte alkohol til mindreårige studenter ved Texas Tech University. Bush argumenter dårlig i debatten, og han taper valget. I 1986 blir Bush en gjenfødt kristen, han slutter å drikke alkohol, og han prøver å forbedre forholdet til faren sin.

Bush sr. ber sønnen om å hjelpe til under presidentvalget i 1988, hvor Bush Sr. blir valgt til USAs president etter Ronald Reagan. Men Bush Jr. mistenker at den eneste grunnen til at faren spurte ham var fordi broren Jeb var opptatt. Bushs politiske rådgiver, Karl Rove (Toby Jones), forteller mener at Bush har potensial til å skape et navn for seg selv, men at han har fremdeles ikke gjort noe med livet sitt. Bush begynner å arbeide for baseball-laget Texas Rangers, samtidig som faren hans er opptatt med Gulf-krigen. Bush Sr. taper presidentvalget i 1992 mot Bill Clinton. I 1994 bestemmer Bush Jr. seg for å bli guvernør i Texas, til tross for farens skepsis. Han vinner presidentvalget mot Al Gore, og blir innsatt som USAs president 20. januar 2001. Etter terrorangrepet 11. september 2001, peker Bush ut tre av USAs fiender - spesielt Iran, Irak og Nord-Korea - som "ondskapens akse".

I 2002 begynner Bush og hans administrasjon å lete etter bevis for at Saddam Hussein er i besittelse av atomvåpen. Flere ansatte i Det hvite hus støtter presidenten, men utenriksminister Colin Powell (Jeffrey Wright), mener at å invadere Irak ville destabilisere hele regionen. Powell blir overstyrt av visepresident Dick Cheney (Richard Dreyfuss) og forsvarsminister Donald Rumsfeld (Scott Glenn), som mener at å gå inn i Irak kan spre demokrati til hele Midtøsten. I en offentlig tale i 2003 uttaler Bush at: "Enten er du med oss, ellers er du med fienden." I mars 2003 går de inn i Irak. Først ser det ut til at krigen er en suksess, og Bush gir sin beryktede "Mission Accomplished"-tale ombord på et hangarskip. Snart blir det klart at det ikke var masseødeleggelsesvåpen i Irak. Under en pressekonferanse i Det hvite hus blir Bush spurt om hvilke feil han gjorde som president, et spørsmål som gjør ham oppskjørtet og målløs. Samme natt har Bush mareritt hvor faren hans beskylder ham for å ødelegge familiens arv, som Bush Sr. mener egentlig var ment for broren Jeb. Filmen slutter med at Bush drømmer om å spille en baseballkamp.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Josh Brolin

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]