Født 4. juli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Født 4. juli
orig. Born on the Fourth of July
Generell informasjon
SjangerBiografisk krigsdrama
Utgivelsesår1989
Prod.landUSA
Lengde145 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørOliver Stone
ProdusentA. Kitman Ho
Oliver Stone
ManusforfatterOliver Stone
Ron Kovic (bok og manus)
MusikkJohn Williams
SjeffotografRobert Richardson
KlippJoe Hutshing
David Brenner
Foran kamera
MedvirkendeTom Cruise
Kyra Sedgwick
Raymond J. Barry
Annen informasjon
Budsjett$14 millioner (estimat)
Premiere20. desember 1989 (USA)
22. februar 1990 (Norge)
Eksterne lenker

Født 4. juli (originaltittel: Born on the Fourth of July) er en amerikansk drama- og krigsfilm fra 1989 regissert av Oliver Stone. Filmen handler om en ung idealistisk amerikansk gutt som verver seg til krigen i Vietnam og som kommer hjem hardt skadet. Forholdene hjemme gjør ham desillusjonert og han begynner å tvile på idealene. Hovedrollen som Vietnam-veteranen Ron Kovic spilles av Tom Cruise. Filmen er basert på Kovics selvbiografi Born on the Fourth of July, fra 1976. Han var også involvert på manussiden. Filmen regnes som et sterkt og nærgående oppgjør med den omstridte Vietnamkrigen.

Født 4. juli regnes som den andre filmen i Oliver Stones trilogi om Vietnamkrigen, der den første er Platoon (1986) og den siste er Heaven & Earth (1993).

Filmen fikk mye ros fra filmkritikerne og ble også en internasjonal publikumssuksess. Den vant Oscar for beste regi og fire Golden Globes, blant annet i klassen «beste dramafilm».

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen forteller den sanne historien om patrioten Kovic, som kom tilbake fra Vietnam-krigen i rullestol. Han ble etter hvert en sterk antikrigs-stemme og følte seg forrådt av landet han dro for å kjempe for. Seerne får følger Ron fra barnsben på 1950-tallet til Demokratenes landsmøte i 1976.

John Kovic er født på den amerikanske nasjonaldagen, og er en glødende ung patriot. Når hans land sier at det trenger ham til å kjempe i Vietnam, verver han seg. På slagmarken i Vietnam tar hans liv en drastisk retning, når han blir rammet av en kule i ryggraden som gjør ham lam. Kovic blir sendt tilbake til USA og må der forberede seg på et liv i rullestol. Hans patriotisme er fremdeles tilstede, men oppdager raskt at mye i hans hjemland har endret seg siden han dro. Både hans bror og hans venninne har blitt motstandere av krigen og etterhvert begynner han å føle seg forrådt av myndighetene. Derav begynner hans sinsstemning å dreie inn i en mørkere og mer konfronterende stil og han føler seg etterhvert frarøvet alle illusjoner. John skjønner at hans liv trenger en drastisk endring, og i forbindelse med sin kamp tilbake til livet og menneskeverdet blir han en ny og modig stemme for de desillusjonerte krigsveteranene.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Født 4. juli fikk god mottakelse av filmkritikerne og har oppnådd så mye som 89% på Rotten Tomatoes (juni 2009).[1] Den kjente filmkritikeren Roger Ebert gav filmen toppscore og gav særlig mye ros til Tom Cruise.[2]

Filmen ble en publikumssuksess både i USA og mange andre land. Den innbrakte $70 millioner på amerikanske kinoer alene og havnet på en 17.-plass over de mest innbringende filmene i USA for 1989. Den spilte inn over $161 millioner på verdensbasis.[3]

Laquote.svgTom Cruise maler et gripende og sterkt portrett av vietnamveteranen Ron Kovic i Oliver Stones Oscarsbelønte mesterverkRaquote.svg

Showtime.no, 2001

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Priser[rediger | rediger kilde]

Priser som filmen har vunnet

Nomineringer

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]