Hopp til innhold

Født 4. juli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Født 4. juli
orig. Born on the Fourth of July
Generell informasjon
SjangerBiografisk krigsdrama
Utgivelsesår1989
Prod.landUSA
Lengde145 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiOliver Stone
ProdusentA. Kitman Ho
Oliver Stone
ManusforfatterOliver Stone
Ron Kovic (bok og manus)
MusikkJohn Williams
SjeffotografRobert Richardson
KlippJoe Hutshing
David Brenner
Foran kamera
MedvirkendeTom Cruise
Kyra Sedgwick
Raymond J. Barry
Annen informasjon
Budsjett$14 millioner (estimat)
Premiere20. desember 1989 (USA)
22. februar 1990 (Norge)
Eksterne lenker

Født 4. juli (originaltittel: Born on the Fourth of July) er et amerikansk krigsdrama fra 1989 regissert av Oliver Stone. Filmen handler om en ung idealistisk amerikansk mann som blir hardt skadet i Vietnamkrigen. Forholdene hjemme gjør ham desillusjonert og etterhvert begynner han å tvile på idealene. Filmen er basert på Ron Kovics selvbiografi Born on the Fourth of July, fra 1976. Han var også med på å skrive manus (sammen med Stone). Hovedrollen som Vietnam-veteranen Ron Kovic spilles av Tom Cruise. Filmen regnes som et sterkt og nærgående oppgjør med Vietnamkrigen.

Født 4. juli regnes som den andre filmen i Oliver Stones trilogi om Vietnamkrigen, der den første er Platoon (1986) og den siste er Heaven & Earth (1993).

Filmen ble en internasjonal publikumssuksess og fikk mye ros av filmanmelderne. Den ble også belønnet med flere prestisjetunge priser. Blant annet så ble Stone tildelt både en Oscar og en Golden Globe i kategorien beste regi. Filmen ble også belønnet med en Golden Globe i klassen «beste dramafilm».

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen forteller den sanne historien om patrioten Kovic, som kom tilbake fra Vietnam-krigen i rullestol. Han ble etter hvert en sterk antikrigs-stemme og følte seg forrådt av landet han dro for å kjempe for. Hans liv skildres fra barnsben av på 1950-tallet til Demokratenes landsmøte i 1976. Hovedvekten ligger på tiden som ung voksen.

John Kovic er født på den amerikanske nasjonaldagen, og er en glødende ung patriot. Når hans land sier at det trenger ham til å kjempe i Vietnam, verver han seg. På slagmarken i Vietnam tar hans liv en drastisk retning, når han blir rammet av en kule i ryggraden som gjør ham lam. Kovic blir sendt tilbake til USA og må der forberede seg på et liv i rullestol. Hans patriotisme er fremdeles tilstede, men oppdager raskt at mye i hans hjemland har endret seg siden han dro. Både hans bror og hans venninne har blitt motstandere av krigen og etterhvert begynner han å føle seg forrådt av myndighetene. Omsider begynner hans sinnsstemning å dreie inn i en mørkere og mer konfronterende stil og han føler seg etterhvert frarøvet alle illusjoner. John skjønner at hans liv trenger en drastisk endring, og i forbindelse med sin kamp tilbake til livet og menneskeverdet blir han en ny og modig stemme for de desillusjonerte krigsveteranene.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Født 4. juli fikk god mottakelse av filmkritikerne og har oppnådd så mye som 85 % på Rotten Tomatoes.[1] Den kjente filmkritikeren Roger Ebert gav filmen toppscore og gav særdeles mye ros til Tom Cruises rollefortolkning.[2]

Filmen ble en publikumssuksess både i USA og mange andre land. Den innbrakte $70 millioner på amerikanske kino alene[3] og ble den 17de mest innbringende filmene i USA i 1989.[4] Den ble den femte mest besøkte kinofilmen i Norge i 1990.[5]

Tom Cruise maler et gripende og sterkt portrett av vietnamveteranen Ron Kovic i Oliver Stones Oscarsbelønte mesterverk

Showtime.no, 2001

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Priser[rediger | rediger kilde]

Tildelinger

Nomineringer

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Born on the Fourth of July - Rotten Tomatoes». www.rottentomatoes.com (engelsk). 20. desember 1989. Besøkt 16. juni 2023. 
  2. ^ Ebert, Roger (1989). «Born on the Fourth of July movie review (1989) | Roger Ebert» (engelsk). Besøkt 16. juni 2023. 
  3. ^ «Born on the Fourth of July». Box Office Mojo. Besøkt 16. juni 2023. 
  4. ^ «Top 1989 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 16. juni 2023. 
  5. ^ «Film & kino». www.nb.no. 1991. s. 25. Besøkt 16. juni 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]