Olden gamle kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olden gamle kirke
OmrådeStryn
BispedømmeBjørgvin
ProstiNordfjord
Byggeår1759
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ByggematerialeTre
Skipkorsform
Beliggenhet
Kart
Olden gamle kirke
61°50′03″N 6°48′20″Ø
Olden gamle kirke på Commons

Olden gamle kirke er en korskirke fra 1759 i Stryn kommune, Nordfjord, Vestland fylke.

Byggverket er i tre og har 250 plasser.[1]

Kirken ligger i Nordfjord prosti i Bjørgvin bispedømme.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utgraving under gulvet i den nåværende gamlekirken i 1970 viste at det har stått en stavkirke på det samme stedet, trolig bygd omkring år 1300. Denne var formet som en langkirke med 1,2 meter brei grunnmur, et 11 meter langt og 7 meter bredt skip, 6 meter langt og 5 meter bredt kor og svalgang utenfor. Stavkirken ble revet i 1746 og erstattet av en tømmerkirke som ble ødelagt av storm i 1757. I 1759 ble det bygd en ny, solid tømmerkirke i korsform, den eneste i Nordfjord, for å tåle den sterke vinden.[2] Deler av materialene fra stavkirken ble blant annet brukt som undergulv i denne kirken. Grunnplanen danner et gresk kors (med like lange korsarmer). Kirken er kledt med liggende, hvitmalte bord utvendig, og er ubehandlet og umalt innvendig. Koret i den østre korsarmen er skilt fra resten med et korskille av dreide spiler. Kirkebenkene har dører, noen med bumerker og forbokstaver som viser hvor visse slekter hadde faste plasser. En av dørene er merket med årstallet 1662.

Da kirken stod ferdig i 1759, var Peder Pederson Tonning d.y., som blant annet drev handel i Olden, eier.[3][4] Olden sogn kjøpte kirken i 1893 for 3300 kroner, men da var det meste av jordeiendommene som kirken eide tidligere, allerede solgt ut.

Kirken har ikke oppvarming eller elektrisk lys, og i 1934 ble det bygd en ny brukskirke i Olden, Olden nye kirke.

Etter 1934 har gamlekirken ikke vært benyttet som vanlig sognekirke, men det er tradisjon for å holde gudstjeneste der på 17. mai og olsokdagen. I de siste åra har kirken dessuten blitt brukt til sommerkonserter.

Korskirken på Sjøatunet i bygda Olden i Stryn kommune ble innviet 1759. Ca. 1300–1746 stod det en stavkirke og 1746–1757 en mindre solid trekirke på samme sted.
Kirkegården ved kirken
Kirkeskipet sett fra koret med våpenskjold og portretter av Sewerin Seehusen og hustru og korskille av dreide spiler.[1] Til venstre sees et Vestre-harmonium (kirken har også et gammelt trøorgel fra Mannborg i Leipzig).[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]