Gresk kors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gresk kors

Et gresk kors er et kors der armene er like lange. Det greske korset forekommer blant annet i flaggene til Hellas og Sveits.

Gresk kors inngår i en del grafisk formgivning, mønstre og annen design, i våpenskjold, bumerker, emblemer, logoer, varemerker og andre kjennetegn. Små greske kors er ofte underordnete elementer i kjennetegn, mønstre og design.

Det er svært få greske kors i norske private og offentlige våpen. Der er imidlertid flere andre korstyper ganske vanlige. I norske bumerker kan vi oftere se at det er et gresk kors, og da formet av smale streker. Korset kan være en større eller mindre del av bumerket.

Landskapsvåpenet til den sveitsiske kantonen Schwyz, er et rødt skjold med et lite gresk sølvkors i et øvre skjoldhjørne.

Et gresk kors delte opp feltene i det skjoldet som var den skandinaviske kong Erik av Pommerns unionsvåpen. De korsene som i vår tid deler opp skjoldene i de danske og svenske kongevåpen, er noe annerledes.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ottfried Neubecker: Heraldik. Kilder, brug, betydning, København 1979 (oversatt og bearbeidet for Skandinavia av Nils G. Bartholdy)
  • Carl-Alex. von Volborth: Heraldry - Customs, Rules and Styles, Dorset 1981
  • Carl-Alex. von Volborth: The Art of Heraldry, Dorset 1987
  • Magnus Bäckmark och Jesper Wasling: Heraldiken i Sverige, Lund 2001