O.J. Simpson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
O.J. Simpson
O.J. Simpson 1990 · DN-ST-91-03444 crop.JPEG
Født9. juli 1947[1] (72 år)
San Francisco[2]
Ektefelle Nicole Brown Simpson (19851992)
Utdannet ved Galileo Academy of Science and Technology, City College of San Francisco, University of Southern California
Beskjeftigelse Skuespiller, friidrettsutøver, American Football-spiller, filmskuespiller, sportskommentator
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Pro Football Hall of Fame

O.J. Simpson med datteren, Sydney, i Honolulu på Hawaii i 1986.

Orenthal James Simpson (født 9. juli 1947 i San Francisco) er en tidligere profesjonell amerikansk fotballspiller og skuespiller. Han er også kjent for å ha blitt tiltalt for å drept sin kone Nicole Brown Simpson og hennes venn Ronald Goldman i 1994. Han ble frikjent i den påfølgende straffesaken i 1995, men ble deretter å dømt til å betale erstatning til de etterlatte i den sivile rettssaken.

I 2007 ble Simpson tiltalt for kidnapping, overfall, ran og flere andre forbrytelser. Han ble i 2008 funnet skyldig og dømt til 33 års fengsel, med mulighet for prøveløslatelse etter ni år i fengsel. Simpson fikk innvilget prøveløslatelse 20. juli 2017[3] og ble løslatt 1. oktober 2017.[4]

Fotballkarrieren[rediger | rediger kilde]

Som fotballspiller rangeres han blant tidenes beste runningbacker.

I 1969 var han den mest ettertraktede av spillerne som ble tilgjengelig for spill i profesjonell amerikansk fotball (og han ble valgt som såkalt «first draft» av Buffalo Bills). I løpet av grunnserien i 1973 løp han til sammen 2003 yards, og ble med den første spiller i NFLs historie til å passere 2000 yards på en sesong. I dag har flere runningbacker passert 2000 yards, men da Simpson gjorde det var det bare 14 kamper i grunnserien, mot 16 i dag. Simpson var spilleren med flest «rushing yards» i 1972, 1973, 1975 og 1976.

I 1973 løp han over 200 yards i 3 kamper. Totalt hadde han 6 kamper med over 200 yards i karrieren. Det er fremdeles rekord i NFL. I 1978 ble han solgt til San Francisco 49ers. I 1979, la han opp som fotballspiller. I løpet av karrieren løp han totalt 11 236 yards. Det var også rekord på den tiden, men den er senere slått av flere.

Familieforhold[rediger | rediger kilde]

O.J. Simpson ble gift første gang med Marguerite L. Whitley i 1967. De fikk tre barn; Arnelle (født 1968), Jason (født 1970) og Aaren (født 1977). Aaren druknet i familiens svømmebasseng i september 1979, like før sin andre fødselsdag. Senere samme år ble O.J. Simpson og Marguerite L. Whitley skilt.

I 1985 ble han gift for andre gang, denne gang med Nicole Brown Simpson. De fikk to barn; Sydney Brooke (født 1985) og Justin Ryan (født 1988). De ble skilt i 1992.

Skuespillerkarrieren[rediger | rediger kilde]

Både under og etter fotballkarrieren hadde han suksess som skuespiller. Hans første store roller var i The Klansmen og Inferno i flammer (The Towering Inferno) i 1974. Han spilte i The Cassandra Crossing i 1976, TV-serien Røtter (Roots) i 1977 og Capricorn One i 1978.

For det norske filmpublikum[trenger referanse] huskes han for rollen som Norberg i de tre komediene om Mannen med den nakne pistol med Leslie Nielsen i hovedrollen; Mannen med den nakne pistol (The Naked Gun – 1988), Mannen med den nakne pistol 2 1/2 (The Naked Gun 2 1/2: The Smell of Fear – 1991) og Mannen Med Den Nakne Pistol 33/3 Den Siste Fornærmelsen (The Naked Gun 33 1/3: The Final Insult – 1994).

Drapsetterforskning og straffesak[rediger | rediger kilde]

Den 12. juni 1994 ble O.J. Simpsons eks-kone Nicole Brown Simpson og hennes venn Ronald Goldman funnet drept utenfor hennes hjem i Los Angeles. O.J. Simpson ble raskt utpekt som mulig gjerningsmann.

Den 17. juni skulle O.J. Simpson melde seg for politiet, men han unnlot å møte opp. Det ble utarbeidet en arrestordre på ham, og store politistyrker startet å lete etter ham. Klokka 18.45 ble bilen hans observert på motorveien Interstate 405. Bilen ble kjørt av en av O.J. Simpsons venner, Al Cowlings, som ble truet av Simpson med pistol. Politiet fulgte etter i en biljakt som varte i over en time. Simpsons hvite Ford Bronco kjørte i lav fart foran fulgt av en armada av politibiler på betryggende avstand bak. Over kretset mer enn et dusin helikoptre fra politi og fjernsynskanaler. Bare i USA fulgte flere enn 95 millioner mennesker biljakten på fjernsyn. Simpson ga seg etter han kom frem til huset sitt, og ble pågrepet av politiet.

Straffesaken begynte 29. januar 1995 og ble fulgt med enorm media-interesse. Rettssaken varte i 133 dager, og hele rettssaken ble overført direkte på TV. Dommer i rettssaken var Lance Ito, og Marcia Clark var aktor. Simpson hadde et helt team med stjerne-advokater som sine forsvarere. De mest profilerte var Johnnie Cochran og Robert Kardashian. Kardashian og familien hans var nære venner av O.J. Simpson og Nicole Brown Simpson.

Simpsons forsvarere hevdet at Los Angeles-politiet (LAPD) var forutinntatt og preget av rasistiske fordommer. De hadde i liten grad fulgt alternative spor, men fokusert etterforskningen om å felle O.J. Simpson. Det ble påvist at de håndterte bevismateriale ureglementert, og forsvaret hevdet at de hadde både motiv og anledning til å plante og forfalske bevis. LAPD-detektiv Mark Fuhrman ble fremstilt som rasist, og forsvaret hevdet at han kunne ha plantet beviser på åstedet. I vitneboksen hevdet Fuhrman at han ikke hadde rasistiske holdninger, og på direkte spørsmål fra forsvaret, hevdet han at han aldri hadde brukt ordet [nigger] om svarte. Tre måneder etter dette vitneprovet, i juni, fant forsvaret lydbånd der Fuhrman brukte ordet «nigger» om svarte. Dette bidro til å svekke Fuhrmans troverdighet og styrket forsvarets teorier om juks og rasisme i LAPD.

En ny dramatisk hendelse inntraff 15. juni. Aktoratet presenterte en blodig lærhanske som ble funnet på drapsstedet. Politiet og aktoratet mente at O.J. Simpson hadde brukt hansken under drapet, og ba Simpson om å prøve på seg hansken. Hansken var tilsynelatende for trang til å kunne påføres med letthet på Simpsons hånd, som allerede var påført gummihansker.

Den 3. oktober 1995 avsa juryen sin kjennelse: Ikke skyldig.

Etter straffesak[rediger | rediger kilde]

Den 4. februar 1997 i Santa Monica, ble O.J. Simpson kjent erstatningsrettslig ansvarlig for dødsfallene til Nicole Brown Simpson og Ronald Goldman, og han ble dømt til å betale erstatning på 33,5 millioner amerikanske dollar. På dette tidspunktet hadde Simpson brukt hele sin formue og mer til på forsvaret i straffesaken, og han hadde ingen mulighet til å betale en slik sum.

I en rettssak mot Brown-familien i 2000 fikk O.J. Simpson tildelt foreldreretten til sine to barn.

Ny straffesak[rediger | rediger kilde]

I 2008 fikk han en dom (i forbindelse med et ran), som tidligst ville kunne gi ham prøveløslatelse 9 år seinere.

O.J. Simpson sonet sin straff i Lovelock Correctional Center i Lovelock, Nevada. Han fikk en prøveløslatelse etter 9 år, og ble sluppet ut på prøve 1. oktober 2017.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, 20. jun. 2019
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  3. ^ NRK. «O.J. Simpson (70) slippes fri fra fengsel: – Takk, takk, takk». NRK (norsk). Besøkt 20. juli 2017. 
  4. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]