The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The People v. O.J. Simpson er første sesong av American Crime Story.

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story er tittelen på første sesong av den amerikanske krimserien American Crime Story. Sesongen består av ti episoder på cirka 41–58 minutter hver som gikk på den amerikanske TV-kanalen FX fra 2. februar til 5. april 2016. I Norge hadde serien premiere på TV3 9. juni 2016, og den ble sendt som dobbeltepisoder hver torsdag de følgende fem ukene. Larry Karaszewski, Scott Alexander, Brad Falchuk, Brad Simpson, Nina Jacobson, Dante Di Loreto, Ryan Murphy og D.V. DeVincentis var produksjonsledere for første sesong.

The People v. O.J. Simpson handler om rettssaken mot O.J. Simpson, som ble anklaget for å ha drept ekskonen Nicole Brown Simpson og modellen Ron Goldman. Cuba Gooding jr. spiller tittelrollen som O.J. Simpson, mens Sarah Paulson, Sterling K. Brown, Courtney B. Vance, John Travolta og Bruce Greenwood spiller advokater på ulike sider av konflikten. Kenneth Choi, Nathan Lane og David Schwimmer medvirker også. De første episodene tar for seg selve tiltalen, mens resten handler om rettssaken og håndterer skyldspørsmålet. Sesongen er basert på Jeffrey Toobins bok The Run of His Life: The People v. O.J. Simpson fra 1997.[1]

TV-serien fikk god kritikk, blant annet for skuespill, regi og manus. Den ble nominert til 22 Primetime Emmy Awards under den 68. Primetime Emmy Award-utdelingen og vant ni, blant annet beste miniserie, beste kvinnelige hovedrolle i en miniserie eller TV-film (Paulson) og beste mannlige hovedrolle i en miniserie eller TV-film (Vance).[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Episode 1: «From the Ashes of Tragedy»[rediger | rediger kilde]

Cuba Gooding jr. (til venstre) spilte tiltalte O.J. Simpson (til høyre) i The People v. O.J. Simpson. Cuba Gooding jr. (til venstre) spilte tiltalte O.J. Simpson (til høyre) i The People v. O.J. Simpson.
Cuba Gooding jr. (til venstre) spilte tiltalte O.J. Simpson (til høyre) i The People v. O.J. Simpson.

13. juni 1994 blir likene av Nicole Brown Simpson og Ron Goldman funnet ved Browns leilighet i Brentwood. Tidligere fotballspiller og skuespiller O.J. Simpson (Cuba Gooding jr.), Browns eksmann, blir raskt utpekt som mulig gjerningsmann. Statsadvokat Marcia Clark (Sarah Paulson) tar saken og oppdager at Simpson hadde mishandlet Nicole ved flere anledninger. Samtidig blir Christopher Darden (Sterling K. Brown) anklaget av advokat Johnnie Cochran (Courtney B. Vance) for å ikke stå opp for rasen sin i jobben som aktor. Simpson blir avhørt hos politiet og gir uklare og upålitelige svar som ikke etablerer et troverdig alibi. Clark blir frustrert og får ikke nok informasjon til å fengsle ham. Robert Kardashian (David Schwimmer) overbeviser Simpson til å hyre Robert Shapiro (John Travolta) som ny advokat. Simpson får stadig selvmordstanker, og Kardashian forsøker å roe ham ned.

Clark samler etter hvert nok bevis til å fengsle den tiltalte og sender politi for å arrestere ham. Når de ankommer huset hans er han borte, og Kardashian innser at Simpson rømte med Al Cowlings (Malcolm-Jamal Warner) i hans hvite Ford Bronco.

Episode 2: «The Run of His Life»[rediger | rediger kilde]

Advokat Gil Garcetti (Bruce Greenwood) opplyser i en pressekonferanse at politistyrker er sendt ut for å finne Simpson. Shapiro og Kardashian frykter det verste når de finner Simpsons selvmordsbrev, og Kardashian leser opp brevet høyt i en annen pressekonferanse. En sjåfør ser Broncoen på motorveien og forteller det til politiet. Videre følger en langvarig biljakt hvor Simpsons bil følges av en armada av politibiler på betryggende avstand bak. Over kretser mer enn et dusin helikoptre fra politi og fjernsynskanaler. Simpson vurderer å ta sitt eget liv, men Kardashian ber han over telefon om å overgi seg selv. Han blir deretter varetektsfengslet for drapene på Nicole og Ron.

Episode 3: «The Dream Team»[rediger | rediger kilde]

Med Simpson i varetekt forsøker Shapiro å samle sammen forsvarere. Clark bekrefter Simpsons drapstiltale i media og at dødsstraff er mulig. Hun avslører også sine bevis: en blodig lærhanske som ble funnet på åstedet og en sti av blod. Nyhetsmagasinet Time trykker et kontroversielt oppslag med et formørket bilde av Simpson, og mistanker om rasisme i Los Angeles Police Department (LAPD) vokser frem. Shapiro får med F. Lee Bailey (Nathan Lane) på laget, som videre anbefaler Alan Dershowitz (Evan Handler). Dershowitz foreslår at de kan argumentere for at DNA-et som ble funnet på åstedet kan ha blitt tuklet med. Etter hvert finner de ut at detektiven som fant lærhansken, Mark Fuhrman (Steven Pasquale), har ytret rasistiske meninger tidligere. Forsvaret velger å gå for rasismeanklagen og snakker med en journalist i The New Yorker, som publiserer det som førstesideoppslaget. Cochran blir valgt som siste advokat for forsvaret, mens påtalemyndigheten prøver å finne nye strategier.

Episode 4: «100% Not Guilty»[rediger | rediger kilde]

Shapiros strategi er å protestere på hvert skritt påtalemyndigheten tar. Bailey, Cochran og Kardashian iscenesetter et kupp for å bytte ut Shapiro som hovedforsvarer med Cochran. Slik kan forsvaret få større utslag for rasismeanklagen, ettersom Cochran er mørkhudet. Clark møter Fred og Kin Goldman, Rons far og lillesøster. Fred klager over at Ron blir ignorert i media og forteller henne at han var en snill gutt. Clark lover dem at de skal vinne saken.

Lance Ito (Kenneth Choi) blir utpekt som dommer for rettssaken, og juryutvelgelsen begynner. Både Clark og Cochran anerkjenner at hvite er fordomsfulle mot Simpson og at mørkhudede menn er fordomsfulle i Simpsons favør. De har imidlertid hver sin teori om hvorfor mørkhudede kvinner kan være skeptiske til ham: Cochran tror at de misliker Simpson for å gifte seg med en hvit kvinne, mens Clark tror de misliker ham fordi de støtter Nicole. Det viser seg at ingen av teoriene stemmer, og at samtlige mørkhudede kvinner støtter Simpson. Forfatter Faye Resnick (Connie Britton) utgir en suksessfull bok om Nicoles livsstil og forholdet hennes med Simpson. Boken virker forstyrrende på bevisene, og rettssaken settes på vent i en kort periode. Påtalemyndigheten innser at saken ikke blir like lett som de trodde og ansetter en mørkhudet aktor. Christopher Darden blir med på laget deres og overrasker forsvaret.

Episode 5: «The Race Card»[rediger | rediger kilde]

Rettssaken begynner, og Darden prøver å påvirke juryen ved å fremme et forslag om at ordet «neger» ikke bør brukes i rettssalen. Cochran gir en ildsint motsigelse og latterliggjør aktorene. Clark gir Darden ansvaret for å intervjue Mark Fuhrman og trene ham opp som et troverdig vitne. Darden føler seg ubekvem med ansvaret og foreslår å fjerne ham fra vitnelisten. Clark tar på seg arbeidet selv, mens Darden blir usikker på sin rolle i saken. Det viser seg senere at Dardens mistanker stemmer når det avsløres for seerne at Fuhrman har en samling med nazi-gjenstander.

Cochran dekorerer Simpsons hus for å fremstille han som en stolt og lojal afroamerikaner i anledning et offentlig besøk. I sitt innledningsforedrag overrasker forsvaret ved å ulovlig introdusere nye vitner i saken. Aktor William Hodgman (Christian Clemenson) protesterer, men får et angstanfall og besvimer. Clark foreslår å erstatte han med Darden som medaktor, som gladelig takker ja.

Cochran kryssforhører detektiv Phillip Vannatter (Michael McGrady) og stiller seg kritisk til hans håndtering av saken. I kryssforhøret av detektiv Tom Lange (Chris Bauer) blir det avslørt at han ikke la inn Simpsons sko til bevis med en gang. Han tok de heller med seg hjem til Simi Valley, hvor politimennene som slo Rodney King holder til. Forsvaret ber dommeren om å la Simpsons tidligere hushjelp, Rosa Lopez, få vitne tidligere enn planlagt ettersom hun truer med å forlate landet på grunn av påtrengende mediedekning. Clark foretar kryssforhøret, og Rose motsier seg selv og unngår å svare på spørsmålene. Bailey tar for seg kryssavhøret av Fuhrman og spør han om han noen gang har brukt ordet «neger» i sine ti siste år som politibetjent. Han nekter for dette.

Episode 6: «Marcia, Marcia, Marcia»[rediger | rediger kilde]

Sarah Paulson (til venstre) spilte aktor Marcia Clark (til høyre) i The People v. O.J. Simpson. Foto: Gage Skidmore og Larry D. Moore Sarah Paulson (til venstre) spilte aktor Marcia Clark (til høyre) i The People v. O.J. Simpson. Foto: Gage Skidmore og Larry D. Moore
Sarah Paulson (til venstre) spilte aktor Marcia Clark (til høyre) i The People v. O.J. Simpson.

Clark sliter med å balansere familielivet med jobben som aktor og blir dårlig fremstilt i media, som kritiserer både klesstilen og håret. Hun blir rasende når eksmannen Gordon søker om foreldreansvaret til barna. Gordon skjeller ut Clark på nyhetene for å bruke barna som en unnskyldning for å slutte forhandlingene tidligere. Som svar på mediekritikken bestemmer Clark seg for å få en ny hårstil. Tabloidavisene er fremdeles ikke fornøyd og en ansatt i en matbutikk gjør narr av henne. Garcetti viser Clark en tabloidavis som til og med har publisert et privat nakenbilde av henne. En dag bryter Clark ut i gråt i rettssalen, og dommeren utsetter forhandlingene. Hun er frustrert over å miste privatlivet og får trøst av Darden.

Cochran blir konfrontert av en journalist fra Los Angeles Times om mishandlingen han skal ha utført på sin første kone. Det kommer ut i media, og Clark får se hvordan privatlivet glipper for andre også.

Episode 7: «Conspiracy Theories»[rediger | rediger kilde]

Clark drar til Oakland med Darden for bursdagen til en av vennene hans, og de blir stadig nærmere hverandre. Kardashian begynner å miste troen på Simpsons versjon av saken ettersom det ikke er noen andre tiltalte. Shapiro prøver å overbevise sine medforsvarere om tiltalepruting når han hører om påtalemyndighetens planer om å legge frem bevis som bekrefter Simpsons eierskap til lærhanskene. Shapiro oppdager imidlertid at hendene hans er for store for hanskene, og at Simpsons hender er større enn hans. Forsvaret får lurt Darden til å be Simpson om å prøve hanskene. De passer ikke.

Episode 8: «A Jury in Jail»[rediger | rediger kilde]

Jurymedlemmene er slitne og leie av at rettssaken stadig utsettes og forlenges. Noen av dem blir avsatt for å ha løyet på spørreskjemaet eller for å ha et forhold med den tiltalte på en eller annen måte. Forsvaret og påtalemyndigheten prøver å få gode erstattere som vil stemme i deres favør ved slutten av rettssaken. Etter hanskebeviset tror de fleste at Simpson er uskyldig. Clark overbeviser imidlertid når hun legger frem DNA-bevisene, og det blir nok en gang tvil om skyldspørsmålet. Kardashian er selv i tvil, selv om Cochran og Shapiro fremdeles er sikker i sin sak.

Episode 9: «Manna from Heaven»[rediger | rediger kilde]

Courtney B. Vance (til venstre) spilte forsvarer Johnnie Cochran (til høyre) i miniserien. Foto: David Shankbone og Mark Winograd Courtney B. Vance (til venstre) spilte forsvarer Johnnie Cochran (til høyre) i miniserien. Foto: David Shankbone og Mark Winograd
Courtney B. Vance (til venstre) spilte forsvarer Johnnie Cochran (til høyre) i miniserien.

Forsvaret får etter hvert tak i et 13 timer langt intervju med Fuhrman gjort av en manusforfatter som drev med kildearbeidet til et manuskript. I lydopptaket bruker han ofte rasistiske skjellsord, snakker ut om politivold og taler nedsettende om mørkhudede mennesker, meksikanere og kvinner. Påtalemyndigheten innser at beviset vil sette en stopper for saken deres, og de prøver å gjøre alt for å hindre at lydopptakene blir sendt til juryen. De oppdager at Fuhrman snakker negativt om Peggy, dommerens kone. Om Peggy blir påberopt som vitne må Ito bli avsatt som dommer og rettssaken dømt ugyldig. En ugyldig rettssak er gunstig for påtalemyndigheten fordi de får starte på nytt, holde Fuhrman utenfor og unngå lærhanskene som bevis.

Forsvaret gjennomskuer påtalemyndighetens plan. For dem er lydopptakene viktig fordi den viser at bevisene kan ha blitt tuklet med av en rasistisk politibetjent. Det blir bestemt at dommeren får fortsette så lenge delen om Peggy klippes vekk. Ito bestemmer at kun to setninger av intervjuet skal bli sendt til juryen; to setninger som beviser at Fuhrman har begått mened, men intet mer.

Spenningen mellom de ulike partene i konflikten øker stadig, og det blir flere høylytte diskusjoner i rettssalen. Clark beklager til Darden for at hun ikke hørte på ham når det gjaldt Fuhrman, og Darden beklager til Clark for å ha bedt Simpson om å prøve lærhanskene selv om Clark sa nei. Forsvaret ber Fuhrman om å vitne på nytt, men han påberoper seg femte grunnlovstillegg (per Bill of Rights, altså sin plikt til å ikke forklare seg) for hvert spørsmål, til og med på spørsmålet om han plantet bevisene. Clark vinner samtidig en personlig kamp når hun får foreldreretten for barna sine.

Episode 10: «The Verdict»[rediger | rediger kilde]

Simpson nekter å vitne og la seg kryssforhøre av Clark, men tilbyr en kort uttalelse hvor han bekrefter sin uskyld og beskriver sitt ønske om å få dra hjem til familien. I sluttprosedyren forteller Clark at Fuhrmans rasistiske uttalelser ikke er en unnskyldning for å la en morder gå. Darden mener at Simpson kanskje var en flink fotballspiller, men at han likevel er en morder. Cochran sammenligner Fuhrman med Adolf Hitler og minner juryen på at lærhansken ikke passet. Juryen trekker seg tilbake og drøfter saken i kun fire timer før dommen er klar. Simpson blir frifunnet straffeskyld og erklært ikke skyldig. Ulike reaksjoner skylder over landet. Kardashians tvil blir likevel større, og etter hvert bestemmer han seg for å ende vennskapet.

Clark, Darden og Garcetti deltar i en pressekonferanse med ofrenes familier, og Cochran forsøker å gjenoppta vennskapet med Darden uten hell. Clark og Darden er misfornøyde med dommen, og begge vurderer å si opp jobben i påtalemyndigheten. Simpson drar hjem og møter familien sin, men innser at han er en annen person enn den han var før drapene. Han har mistet flere venner, og favorittrestauranten hans nekter å servere for ham. I den siste scenen står Simpson i hagen og ser på en statue av ham selv i glanstiden som fotballspiller. Ivrige tilhengere høres i bakgrunnen mens skjermen går i sort.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Episoder[rediger | rediger kilde]

Nr. Tittel Regi Manus Sending (i USA) Sending (i Norge)
1 «From the Ashes of Tragedy» Ryan Murphy Scott Alexander og Larry Karaszewski 2. februar 2016 (2016-02-02) 9. juni 2016 (2016-06-09)
2 «The Run of His Life» Ryan Murphy Scott Alexander og Larry Karaszewski 9. februar 2016 (2016-02-09)
3 «The Dream Team» Anthony Hemingway D. V. DeVincentis 16. februar 2016 (2016-02-16) 16. juni 2016 (2016-06-16)
4 «100% Not Guilty» Anthony Hemingway Maya Forbes, Wallace Wolodarsky, Scott Alexander og Larry Karaszewski 23. februar 2016 (2016-02-23)
5 «The Race Card» John Singleton Joe Robert Cole 1. mars 2016 (2016-03-01) 23. juni 2016 (2016-06-23)
6 «Marcia, Marcia, Marcia» Ryan Murphy D. V. DeVincentis 8. mars 2016 (2016-03-08)
7 «Conspiracy Theories» Anthony Hemingway D. V. DeVincentis 15. mars 2016 (2016-03-15) 30. juni 2016 (2016-06-30)
8 «A Jury in Jail» Anthony Hemingway Joe Robert Cole 22. mars 2016 (2016-03-22)
9 «Manna from Heaven» Anthony Hemingway Scott Alexander og Larry Karaszewski 29. mars 2016 (2016-03-29) 7. juli 2016 (2016-07-07)
10 «The Verdict» Ryan Murphy Scott Alexander og Larry Karaszewski 5. april 2016 (2016-04-05)

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story fikk god kritikk. Den amerikanske nettsiden Rotten Tomatoes anslo at 97 % av totalt 64 anmeldelser var positive. Ifølge siden er kritikernes konsensus som følgende: «The People v. O.J. Simpson: American Crime Story tilbyr førsteklasses manus, regi og skuespill for å minne oss om en fremdeles aktuell historie, mens den samtidig belyser faktaene ytterligere – og provoserer frem engasjerte reaksjoner underveis.»[3] Reidar Spigseth fra Dagsavisen ga sesongen terningkast 5 og skrev: «Dette er ti episoder samfunnsfag og samtidshistorisk leksjon om USA, som også makter å være en talende kommentar om dagens amerikanske tilstand.»[4] Christopher Pahle fra Dagbladet ga samme terningkast. Han skrev: «Akkurat som serien mesker også vi oss i lugubre detaljer og dyneløfting og rettssalsfesjå, samtidig som vi frastøtes fra det. Det er denne dualismen som gjør ACS til hypnotisk, sterkt avhengighetsskapende fjernsyn.»[5]

Sarah Paulson, Sterling K. Brown og Courtney B. Vance fikk alle god kritikk for rolletolkningene sine. Sigurd Vik fra Filmpolitiet skrev: «Courtney B. Vance som Johnnie Cochran ligger hele tiden og vaker i en velartikulerte dualitet som gjør at en aldri helt vet om forsvarsadvokaten vil bruke deg som kanonføde eller gå i krigen for deg. Og Sarah Paulson og Sterling K. Brown gir både verdighet og fortvilelse til påtalemyndighetens advokater Marcia Clark og Christopher Darden.»[6] Ingvill Dybfest Dahl fra VG var enig, men var først og fremst fornøyd med Paulson karakterskildring: «[hun] tegner en mosaikk av et mangefasettert menneske av den tilsynelatende stoiske aktoren Marcia Clark. I episoden «Marcia, Marcia, Marcia» er Paulson så overbevisende at du vil gi Marcia en egen serie.» Dahl skrev også at «David Schwimmer som O. J.s venn og advokat Robert Kardashian legemliggjør med overraskende fintfølelse tvilen seerne selv må gjennom.»[7]

Skildringene til John Travolta og Cuba Gooding jr. fikk imidlertid blandet kritikk. Vik skrev: «John Travolta blir stiv og overtydelig i sitt portrett av den selvhøytidelige og forsiktige advokaten Robert Shapiro. (...) Cuba Gooding Jr får det heller ikke helt til. Han virker veldig opptatt av å definere noen signaturtrekk i Simpsons væremåte som tar veldig mye fokus og oppleves kunstig, men han finner seg bedre til rette i rollen etter hvert.»[6] Dahl mente at Goodings rolle minnet om rollefiguren Rod Tidwell i Jerry Maguire, og skrev at Travoltas rolletolkning i de første episodene er «så karikert at han mest av alt minner om en treårstrassig klovn. Jo mindre man ser av ham, jo bedre er serien.»[7] Dave Schilling fra The Guardian skrev at Goodings stemme ikke var i nærheten av Simpsons.[8]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Pris Priskategori Mottakere Resultat
Primetime Emmy Awards (den 68.)[9]
Beste miniserie The People v. O.J. Simpson: American Crime Story Vant
Beste mannlige hovedrolle i en miniserie eller TV-film Courtney B. Vance Vant
Cuba Gooding Jr. Nominert
Beste kvinnelige hovedrolle i en miniserie eller TV-film Sarah Paulson Vant
Beste mannlige birolle i en miniserie eller TV-film Sterling K. Brown Vant
David Schwimmer Nominert
John Travolta Nominert
Beste regi for en miniserie, TV-film eller dramaspesial Ryan Murphy (for «From the Ashes of Tragedy») Nominert
John Singleton (for «The Race Card») Nominert
Anthony Hemingway (for «Manna from Heaven») Nominert
Beste manus for en miniserie, TV-film eller dramaspesial Scott Alexander og Larry Karaszewski (for «From the Ashes of Tragedy») Nominert
Joe Robert Cole (for «The Race Card») Nominert
D. V. DeVincentis (for «Marcia, Marcia, Marcia») Vant
Primetime Emmy Awards
(«Creative Arts Emmys», tekniske og
grafiske Emmy-kategorier)
[9]
Beste rollebesetning for en miniserie, TV-film eller spesial Jeanne McCarthy, Nicole Abellera Hallman, Courtney Bright og Nicole Daniels Vant
Beste kinematografi for en miniserie eller TV-film Nelson Cragg (for «From the Ashes of Tragedy») Nominert
Beste kostymer for en periode-/fantasyserie, miniserie eller TV-film Hala Bahmet, Marina Ray og Elinor Bardach (for «Marcia, Marcia, Marcia») Nominert
Beste hårstyling for en miniserie eller TV-film Chris Clark, Natalie Driscoll, Shay Sanford-Fong og Katrina Chevalier Vant
Beste sminke for en miniserie eller TV-film Eryn Krueger Mekash, Zoe Hay, Heather Plott, Deborah Huss Humphries,
Luis Garcia og Becky Cotton
Nominert
Beste enkeltkameraklipp for en miniserie eller TV-film Adam Penn (for «From the Ashes of Tragedy») Nominert
C. Chi-Yoon Chung (for «The Race Card») Vant
Stewart Schill (for «The Verdict») Nominert
Beste lydmiks for en miniserie eller TV-film Doug Andham, Joe Earle og John Bauman (for «From the Ashes of Tragedy») Vant

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «FX Orders American Crime Story From American Horror Story Creator». IGN.com. 7. oktober 2014. 
  2. ^ «68th Emmy Awards Nominations | Television Academy» (PDF). Academy of Television Arts & Sciences. 14. juli 2016. Besøkt 9. oktober 2016. 
  3. ^ «The People v. O.J. Simpson: American Crime Story: Season 1 (2016)». Rotten Tomatoes. Besøkt 13. oktober 2016. 
  4. ^ Spigseth, Reidar (9. juni 2016). «En amerikansk tragedie». Besøkt 13. oktober 2016. 
  5. ^ Pahle, Christopher (8. juni 2016). «Anmeldelse: The People v. O.J. Simpson: American Crime Story». Besøkt 13. oktober 2016. 
  6. ^ a b Vik, Sigurd (7. juni 2016). «The People v. O. J. Simpson S01 E01 – E07». Besøkt 13. oktober 2016. 
  7. ^ a b Dahl, Ingvill Dybfest (10. juni 2016). «TV-anmeldelse: Sirkus O. J. Simpson er her, og du må se på!». Besøkt 13. oktober 2016. 
  8. ^ Schilling, Dave (5. februar 2016). «The People v OJ Simpson: episode one – great casting, with one exception». Besøkt 13. oktober 2016. 
  9. ^ a b Hipes, Patrick (14. juli 2016). «The 68th Annual Emmy Nominations: The Complete List». Deadline.com. Besøkt 14. juli 2016. 
Autoritetsdata