Draft (sport)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Draft er en betegnelse for forskjellige systemer som anvendes i sportsligaer for å la lagene velge spillere, som tidligere ikke har spilt i den aktuelle liga. Metoden anvendes i Canada, Australia, Russland og Filippinene, især i de profesjonelle seriene, hvor klubbene på denne måten fordeler de beste spillere fra en årgang mellom seg. Hovedprinsippet er at lagene etter tur velger en av de tilgjengelige spillerne. Det vil typisk være det dårligste lag fra den forrige sesongen som får lov til å velge først blant en gruppe av unge spillere. Deretter velger det nest dårligste laget en spiller og så videre. Ideen er at man på denne måten styrker de svakeste lag og derved sikrer en så jevnbyrdig turnering som mulig. Et draft kan ha adskillige runder hvor lagene velger etter tur.

Det at en spiller er draftet, er ingen garanti for at hen kommer på laget med det samme.

Det kan skje at en klubb velger å bytte et draftvalg for en spiller eller andre draftvalg. Det kalles også for et trade. Dette er den typiske måten hvorpå klubbene i Nord-Amerika bytter spillere imellom hverandre, idet der kun sjeldent vil være penger involvert i byttehandlene sådan som man kjenner fra Europa.

NHL[rediger | rediger kilde]

I NHL er de spillere som klubbene kan velge mellom typisk 17-18 år gamle. Se også: NHL Entry Draft 1991, NHL Entry Draft 1993 og NHL Entry Draft 1999.

NBA[rediger | rediger kilde]

I NBA ble så mange veldig unge spillere draftet at de innførte en regel om at man ikke kan draftes før man har gjennomført ett år på college.

National Football League[rediger | rediger kilde]

I National Football League har spillerne derimot som hovedregel gjennomført en fireårig collegeutdanelse før de kan velges i draften. De vil derfor typisk være ca. 22–23 år gamle. Derfor ser man også at disse spillerne i høyere grad enn i NHL er klare til å tre direkte inn på det profesjonelle laget som har valgt dem i draften.