Røtter (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Røtter
orig. Roots
Generell informasjon
TypeMiniserie
SjangerDramaserie, TV-serie basert på en roman
Prod.landUSA
Sendeår1977
Episoder8
Lengde9 t. 33 min. (totalt)
SpråkEngelsk
Basert påRøtter
Foran kamera
Medvirkende
6 oppføringer
LeVar Burton, Leslie Uggams, Louis Gossett jr., Olivia Cole, Vic Morrow, Lynne MoodyRediger på Wikidata
Bak kamera
ProdusentDavid L. Wolper
ManusAlex Haley
RegiMarvin J. Chomsky, John Erman
MusikkQuincy Jones
Sending
Periode23. jan. 197730. jan. 1977
TV-kanalAmerican Broadcasting Company
Eksterne lenker
IMDb

Røtter (originaltittel: Roots) er en amerikansk dramaserie som ble sendt på ABC i 1977. Serien omhandler slavenes historie i USA og kan betegnes som et historisk drama. Hovedrollen spilles av LeVar Burton, mens andre sentrale roller spilles av Ben Vereen, John Amos og Louis Gossett jr. Serien er basert på Alex Haleys bok Roots: The Saga of an American Family, fra 1976.

Røtter vant ni Emmy-priser, blant annet for beste TV-serie. Den ble i tillegg belønnet med en Golden Globe for beste TV-serie og en Peabody Award.

Den ble sendt på NRK i 1978 og i 2000.

Serien fikk flere oppfølgere; i 1979 miniserien Roots: The Next Generations, i 1988 TV-filmen Roots: The Gift, og i 1993 miniserie, Queen: The Story of an American Family. Sistnevnte omhandler livet til Alex Haleys mor.

En nyinnspilling ble sendt på History Channel 2016.

Handling[rediger | rediger kilde]

En dramaserie basert på Alex Haleys berømte bok om hvordan afrikanerne ble ført til Amerika som slaver midt på 1700-tallet. Haley bygde på historiske kilder og på fortellinger han hørte som barn om hvordan familien hans kom til Amerika.

Seriens handling begynner i Gambia, der vi følger Kunta Kinte (LeVar Burton) fra fødselen i 1750 og gjennom oppveksten. Som femtenåring blir han brakt ut i jungelen sammen med sine kamerater for å forberedes til seremonien som skal gjøre ham til mann. Samtidig kommer skipet «Lord Ligonier» til Gambia for å hente en last med slaver. Kunta er en av dem som blir brutalt tatt til fange og fraktet over havet til Amerika. Resten av serien omhandler hans liv i Amerika, og etterhvert livet til hans barn og barnebarn.

Om serien[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Røtter ble i 1977 nominert til 37 Emmy-priser og vant ni. Den vant i tillegg en Golden Globe, en Peabody Award og en DGA Award. Det kan også nevnes at den i 2007 ble tildelt en Anniversary Award ved TV Land Awards.

Mottakelse og virkninger[rediger | rediger kilde]

51 % av alle amerikanske husholdninger fulgte serien, noe som var usedvanlig høye tall.[1] Det har blitt anslått at mellom 130 og 140 millioner så hele eller deler av serien da den originalt sendt i januar 1977.[2][3]

Serien ble nyskapende på flere måter; den var den første suksessfulle serien som viste afroamerikanere i helterollene; den introduserte også miniserieformatet «consecutive-night mini-series», det vil si at alle episodene gikk daglig istedenfor ukentlig. Serien har også blitt kreditert for å hatt en positiv virkning i relasjon til raseforholdene i USA. Den markerte et vannskille i tv-historien – og i synet på det afrikanske Amerika.[4]

Historien om den afrikanske slaven Kunta Kinte og hans etterkommere er blitt et symbol på afroamerikanernes kamp for en egen kulturell og historisk identitet. Den gav det svarte Amerika en stolthet det hadde manglet, mente forfatteren selv. Samtidig gjorde beretningen et dypt inntrykk også på det hvite Amerika. Slavehandelen, en skamplett på nasjonens historie, ble her utgangspunkt for en triumferende familiesaga, en virkeliggjøring av den amerikanske drømmen.[5]

Også i Norge samlet serien store deler av nasjonen foran tv-skjermene da den ble sendt høsten 1978.[6]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Adalian, Josef. «Roots Is Still One of the Biggest TV Success Stories Ever». Vulture (engelsk). Besøkt 27. oktober 2022. 
  2. ^ «The Bryan Times - Google Nyheter-arkivsøk». news.google.com. Besøkt 27. oktober 2022. 
  3. ^ Billen, Andrew. «The return of Roots» (engelsk). ISSN 0140-0460. Besøkt 27. oktober 2022. 
  4. ^ Bird, J.B. «ROOTS». Museum TV. Arkivert fra originalen 10. april 2013. Besøkt 22. desember 2008. «The success of Roots had lasting impact on the television industry. - ...The final night held the single-episode ratings record until 1983, when the finale of M*A*S*H aired on CBS - ...executives simply had not expected that a show with black heroes and white villains could attract such huge audiences. - ..Roots was credited with having a positive impact on race relations, expanding the nation's sense of history.» 
  5. ^ «Røter». NRK. 4. september 2000. Besøkt 22. desember 2008. 
  6. ^ Hvem Hva Hvor 1980. 1979. s. 388. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]