Røtter (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Røtter
orig. Roots
Generell informasjon
Sjanger Historisk drama
Nasjonalitet USA USA
Lengde (totalt) 573
Foran kamera
Medvirkende Ben Vereen
LeVar Burton
John Amos
Louis Gossett jr.
Leslie Uggams
Georg Stanford Brown
Bak kamera
Produsent David L. Wolper
Manus Alex Haley (bok)
Regi David Greene
Mavin J. Chomsky
Musikk Gerald Fried
Quincy Jones
Sending
Utgitt 23. januar 1977 (ABC)
Oppfølger Roots: The Next Generations (1979)
Annen informasjon
Språk Engelsk
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

Røtter (originaltittel: Roots) er en amerikansk miniserie på åtte episoder som ble sendt på TV-kanalen ABC i 1977. Hovedrollen som slaven Kunta Kinte ble spilt av LeVar Burton. I andre sentrale roller finner vi Ben Vereen, John Amos og Louis Gossett, Jr. Serien er basert på Alex Haleys bok Roots: The Saga of an American Family fra 1976. Serien kan betegnes som et historisk drama basert på virkeligheten.

Røtter vant ni Emmy-priser, blant annet for beste TV-serie. Den ble i tillegg belønnet med en Golden Globe for beste TV-serie og en Peabody Award.

Den ble sendt på NRK høsten 1978 og i reprise på NRK2 høsten 2000 og 2001.

Serien ble i 1979 etterfulgt av den neste like suksessfulle miniserien Roots: The Next Generations. I tillegg til dette kom TV-filmen Roots: The Gift i 1988, og i 1993 miniserien Queen: The Story of an American Family, som omhandler livet til Alex Haleys mor.

Handling[rediger | rediger kilde]

En dramaserie basert på Alex Haleys berømte bok om hvordan afrikanerne ble ført til Amerika som slaver midt på 1700-tallet. Haley bygde på historiske kilder og på fortellinger han hørte som barn om hvordan familien hans kom til Amerika.

Seriens handling begynner i Gambia, der vi følger Kunta Kinte (LeVar Burton) fra fødselen i 1750 og gjennom oppveksten. Som femtenåring blir han brakt ut i jungelen sammen med sine kamerater for å forberedes til seremonien som skal gjøre ham til mann. Samtidig kommer skipet «Lord Ligonier» til Gambia for å hente en last med slaver. Kunta er en av dem som blir brutalt tatt til fange og fraktet over havet til Amerika. Resten av serien omhandler hans liv i Amerika, og etterhvert livet til hans barn og barnebarn.

Om serien[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Røtter ble i 1977 nominert til hele 37 Emmy-priser og vant ni. Den vant i tillegg en Golden Globe, en Peabody Award og en DGA Award. Det kan også nevnes at den i 2007 ble tildelt en Anniversary Award ved TV Land Awards.

Mottakelse og virkninger[rediger | rediger kilde]

Serien ble fulgt av 130 millioner seere i USA og anmelderne karakteriserte den som et fenomen. Seriens siste episode ble den mest sette i USAs historie. Den rekorden stod til 1983 da siste episode av komiserien M*A*S*H ble sendt. Serien ble nyskapende på flere måter; den var den første suksessfulle serien som viste afroamerikanere i helterollene; den introduserte også miniserie-formatet «the consecutive-night mini-series», dvs at alle episodene gikk daglig i steden for ukentlig. Serien har også blitt kreditert for å hatt en positiv virkning i relasjon til raseforholdene i USA. Den markerte et vannskille i tv-historien – og i synet på det afrikanske Amerika.[1]

Historien om den afrikanske slaven Kunta Kinte og hans etterkommere er blitt et symbol på afroamerikanernes kamp for en egen kulturell og historisk identitet. Den gav det svarte Amerika en stolthet det hadde manglet, mente forfatteren selv. Samtidig gjorde beretningen et dypt inntrykk også på det hvite Amerika. Slavehandelen, en skamplett på nasjonens historie, ble her utgangspunkt for en triumferende familiesaga, en virkeliggjøring av den amerikanske drømmen.[2]

Også i Norge fikk Røtter enorm oppmerksomhet og samlet hele nasjonen foran tv-skjermene da den ble sendt høsten 1978.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hvem Hva Hvor 1980, s 388.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bird, J.B. «ROOTS». Museum TV. Besøkt 22. desember 2008. «The success of Roots had lasting impact on the television industry. - ...The final night held the single-episode ratings record until 1983, when the finale of M*A*S*H aired on CBS - ...executives simply had not expected that a show with black heroes and white villains could attract such huge audiences. - ..Roots was credited with having a positive impact on race relations, expanding the nation's sense of history.» 
  2. ^ «Røter». NRK. 4. september 2000. Besøkt 22. desember 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]