Northrop Gamma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Northrop Gamma
PolarStarPlane.JPG
Informasjon
RolleTransportfly
ProdusentNorthrop Corporation
Designet avJack Northrop
Første flyvning1932
Introdusert1932
StatusPensjonert
Brukt avTrans World Airlines
Manchukuo National Airways
Antall produsert60
Utviklet fraNorthrop Alpha
Videreutviklet tilNorthrop YA-13

Northrop Gamma var et amerikansk-bygget transportfly.

Det ble utviklet fra flytypen Northrop Alpha av Jack Northrop. Flymodellen ble senere å videreutvikles til et jagerfly.

Det var et lavvinget monoplan med et fast understell og halehjul. Flyet var helt bygget av en lettmetallegering. I fremre del var på de siste en modellene passasjer- og lastplass, mens pilotene satt i en cockpit i flykroppens bakre del. Motoren var en luftkjølt ni-sylindret Pratt & Whitney stjernemotor som drev en Hamilton Standard propell, omstilbar i to forskjellige stigninger.

Den 2. juni 1933 gjennomførte Frank Hawks en rekordflygning mellom Los Angeles og New York på 13 timer 26 minutter og 15 sekunder med sin Gamma 2A «Sky Chief» med en Wright Cyclone stjernemotor på 710 hk. To år senere slo Howard Hughes rekorden med flytiden 9 timer 26 minutt og 10 sekunder med en endret Gamma 2G.

Den mest kjrnte av alle Gammafly var r Polar Star som ble brukt av Lincoln Ellsworth under hans ekspedisjon til Antarktis 1934. Ekspedisjonen reiste med båt til Antarktis hvor fly ble lastet av på pakkisen i Rosshavet. Da isen under flyet ble brutt opp, ble det skadet og man ble tvunget dra tilbake til USA for reparasjon. Da ble flyet igjen fraktet til Antarktis i september 1934, ble skadet igjen og man ble tvunget for andre gang å vende tilbake til USA for reparasjon. Etter flere forsøk lyktes det Ellsworth og Berndt Balchen den 3. januar 1935 på å bli de første å fly over Antarktis. Ellsworth og Herbert Hollick-Kenyon forsøkte seg på å fly ifra Dundee Island til Richard E. Byrds baseleir, Little America den 23. november 1935. Man gjorde fire mellomlandningar under flyvningen. Ved en av disse landinger føk snøen så kraftig at flykroppen ble fylt med snø. Før en kunne fly videre, måtte de skuffe snø en hel dag. Den 5. desember 1935 tok bensinen slutt etter 3 865 kilometer flyvning og man ble tvunget til å nødlande ca 40 km fra mål. Da radioen ikke virket kunne de ikke rapportere om sin nødsituasjon, og ble tvunget til å ta seg fram til fots på seks dager for å komme frem til leiren. Den 15. januar 1936 ble de funnet de av det britiske forskningsfartøyet «Discovery II» Hollick-Kenyon vendte tilbake senere til Little America for å berge flyet, og Ellsworth donerte flyet i 1936 til flysamlingene ved National Air and Space Museum i Washington D.C..

Operatører[rediger | rediger kilde]

Militære[rediger | rediger kilde]

Kina
Japan
  • Japans flyvåpen
Spania
USA

Sivile[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]