Douglas AC-47 Spooky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et AC-47.

Douglas AC-47 Spooky var en amerikansk-produsert variant av transportflyet Douglas C-47 Skytrain, med modifikasjoner for å brukes til nærstøtte for bakkestyrker, et såkalt angrepsfly.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlig under Vietnamkrigen så den amerikanske militære ledelsen behovet for et fly som kunne fly lavt, holde seg i luften lenge og legge ned mengder av ild mot lett pansrede mål. Et antall C-47 transportfly fra andre verdenskrig ble tatt ut av lagring og utstyrt med 7,62 mm gatlingkanoner basert på M61 Vulcan-designet. Disse fyrte ut av siden på flyet, og gjorde at flyet kunne sirkle rundt målet og kontinuerlig legge ned ild. Den modifiserte utgaven ble kalt AC-47 «Spooky».

AC-47 var i stand til å fyre av sine tre gatlingkanoner med en kombinert ildtakt på 18 000 skudd i minuttet. Fangede nordvietnamesiske soldater innrømte at de var skremt av flyet, og beskrev det som «en ildsprutende drage». Amerikanske soldater døpte heretter flyet «Puff, the Magic Dragon». AC-47 hadde sine ulemper, og utvikling av en ny generasjon ble påbegynt, basert på et mer moderne transportfly.

C-130 Hercules i varianten AC-130 ble den nye generasjonen «gunship» etter AC-47.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Douglas C-47 Skytrain

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]