Little America

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Little America IV, ca. 1947

Little America var navnet på fem utforskningsbaser på Rossisen, sør for Hvalbukta i Antarktis.

Den første basen ble opprettet i januar 1929 av Richard Byrd og ble forlatt i 1930. Det var her at filmen With Byrd at the South Pole (1930) ble filmet, den handlet om flyturen til Byrd over Sydpolen, (hvor forøvrig Bernt Balchen var pilot)

Little America II ble opprettet i 1934, lagt bare rundt 10 meter fra den første basen, og hvor denne var tilgjengelig via en tunnel. Denne basen var i drift en kort stund flytende på et isfjell i 1934, men det frøs fast til hovedbreen.

Little America III ble opprettet 10 km lenger nord i 1940–1941og Little America IV ble opprettet i 1946–1947.

Little America V ble opprettet ved Kainan Bay, rundt 50 km mot øst den 3. januar 1956. Little America V tjente som den amerikanske basen i sør under Det internasjonale geofysiske året. Little America V ble bygget av ingeniørsoldater fra den amerikanske marine, de sålkalte «Seabees» i løpet av tre måneder, før den antarktiske vinteren satte inn og gjorde resten av byggingen umulig. Hele Little American V ble bygget nedenfor snølinjen i isen, den hadde forskjellige boligkvarterer, generatorrom, kafeteria og ramper for beltekjøretøy. Denne konstruksjonstypen gjorde at ingen ved Little America V trengte å gå utenfor døren i den harde vinteren når de skulle fra en seksjon til en annen.

Fra Little America ble også den første vellykkede radioutsendingen fra Antarktis sendt. De hadde regelmessige sendinger som kunne høres opp på radioer i USA, mer enn 17 000 km unna.

Stedet hvor Little America III lå ble drevet på sjøen i 1963 og Little America V ble drevet avsted i 1987.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]