Nils Utsi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nils Utsi
Født22. juli 1943 (74 år)
Tana
Beskjeftigelse Skuespiller
NasjonalitetNorge

Nils Reidar Utsi (født 22. juli 1943) er en norsk-samisk skuespiller, dramatiker og instruktør fra Tana i Finnmark. Han har spilt i flere norske filmer og teateroppsetninger.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Etter gymnas i Finnmark, tok Nils Utsi skuespillerutdannelse ved Teaterhøgskolen i Oslo, der han kom inn i 1964 som den første samiske studenten. Etter skolen ble han ansatt ved Den Nationale Scene i Bergen der han var i tre år fra 1968 til 1971. Han var deretter med på å starte Hålogaland teater høsten 1971. Dette var Nord-Norges første profesjonelle teater og Norges første regionteater. Utsi var en av de kunstneriske drivkreftene ved teateret og deltok i alle produksjonene de første åra. Dette var ofte oppsetninger som tok utgangspunkt i regional kultur og politikk, blant annet arbeiderbevegelsens historie i Nord-Norge. Utsi har senere gjestet Hålogaland Teater (HT) ved åpningen av kulturhuset i Tromsø 1983 med Petter Dass, hvor han hadde hovedrollen, ved HTs 25-årsjubileum 1996, hvor og hadde hovedrollen i "Postmannen fra Arles". Også ved åpningen av HTs nye teaterhus (2005) gjestet Utsi i en rolle i "Benoni og Rosa".

Nils Utsi ble kjent i større deler av Norge gjennom rollen som den barteprydete faren til samegutten Ante i barne-TV-serien med samme navn. Serien ble sendt på NRK første gang i 1976 og 1977, og Utsi var personinstruktør for de samiske medvirkende . I den første samiske spillefilmen "Ofelaš"/"Veiviseren" (1987) i regi av Nils Gaup, hadde han en sentral rolle. Filmen ble Oscarnominert. I den neste, Bázo fra 2003, hadde han og en rolle. Nils Utsi var også med i Gaups Kautokeino-opprøret fra 2008. I 2009 spilte han i filmen "Jernanger" (regi: Pål Jackman). Han har og gjort en lang rekke kortfilmer, bl.a. i samarbeid med Nordland kunst- og filmfagskole.

I 1997 hadde Nils Utsi hovedrollen i Ludvig Holbergs Jeppe på Bjerget (Jeagge Jussa) i en samisk versjon produsert av Beaivvás Sámi Teáhter i Kautokeino. I 2004 var han instruktør for skuespillet Stein i lomma (Stones in his Pockets) ved dette teateret. 2012 hadde han en sentral rolle i ungdomsserien "Hjerterått" (regi: Nils Gaup) på NRK. I 2014 var han ved Svenska Riksteatern i Stockholm og gjorde en rolle i " När vinterns stjärnor lyser här".

Teaterarbeid (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Ved Den Nationale Scene (Bergen)(et utvalg)[rediger | rediger kilde]

Ved Hålogaland Teater (et utvalg)[rediger | rediger kilde]

Ved Beaivvás Sámi Teáhter (et utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • 1997: Jeagge Jussá (Jeppe på Bjerget) av Ludvig Holberg
  • 2000: Eatni váibmu vardá (En mors hjerte blør) av Nils Utsi
  • 2004: Regi på Lummaid dievva geađggit (Stein i lomma)

Ved Ice Globe Theater[rediger | rediger kilde]

Filmroller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]