Nils Utsi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Utsi
FødtNils Reidar Utsi
22. juli 1943
Tana
Død1. januar 2019 (75 år)
Utdannet ved Statens teaterhøgskole (1964–)
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Finnmark fylkes kulturpris (2016)
Aktive år19682017
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Nils Reidar Utsi (født 22. juli 1943 i Tana, død 1. januar 2019[1]) var en norsk, samisk skuespiller, dramatiker og teaterinstruktør fra Tana i Finnmark.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Etter gymnas i Finnmark tok Nils Utsi skuespillerutdannelse ved Statens Teaterskole i Oslo, der han kom inn i 1964 som den første samiske studenten.[2]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter skolen ble han ansatt ved Den Nationale Scene i Bergen der han var i tre år fra 1968 til 1971. Han var deretter med på å starte Hålogaland Teater høsten 1971. Dette var Nord-Norges første profesjonelle teater og Norges første regionteater. Utsi var en av de kunstneriske drivkreftene ved teateret og deltok i alle produksjonene de første åra. Dette var ofte oppsetninger som tok utgangspunkt i regional kultur og politikk, blant annet arbeiderbevegelsens historie i Nord-Norge.

Utsi gjestet senere Hålogaland Teater (HT) ved åpningen av kulturhuset i Tromsø 1983 med Petter Dass, hvor han hadde hovedrollen, og igjen ved HTs 25-årsjubileum 1996, hvor han hadde hovedrollen i Postmannen fra Arles. Også ved åpningen av HTs nye teaterhus (2005) gjestet Utsi i en rolle i Benoni og Rosa.

Nils Utsi ble kjent i større deler av Norge gjennom rollen som faren til samegutten Ante i barne-TV-serien med samme navn. Serien ble sendt på NRK første gang i 1976 og 1977, og Utsi var personinstruktør for de samiske medvirkende. I den første samiske spillefilmen Ofelaš/Veiviseren (1987), i regi av Nils Gaup, hadde han en sentral rolle. Filmen ble Oscarnominert. I den neste, Bázo fra 2003, hadde han og en rolle. Nils Utsi var også med i Gaups Kautokeino-opprøret fra 2008. I 2009 spilte han i filmen Jernanger (regi: Pål Jackman). Han deltok i en lang rekke kortfilmer, blant annet i samarbeid med Nordland kunst- og filmfagskole.

I 1997 hadde Nils Utsi hovedrollen i Ludvig Holbergs Jeppe på Bjerget (Jeagge Jussa) i en samisk versjon produsert av Beaivvás Sámi Teáhter i Kautokeino. I 2004 var han instruktør for skuespillet Stein i lomma (Stones in his Pockets) ved dette teateret. 2012 hadde han en sentral rolle i ungdomsserien Hjerterått (regi: Nils Gaup) på NRK. I 2014 var han ved Stockholms Svenska Riksteatern i När vinterns stjärnor lyser här.

Under Alta-konflikten ble Utsi fjernet fra Stilla tre ganger, og var den første personen av flere som ble stilt for retten for demonstrasjonen.[2]

Teaterarbeid (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Ved Den Nationale Scene (Bergen) (et utvalg)[rediger | rediger kilde]

Ved Hålogaland Teater (et utvalg)[rediger | rediger kilde]

Ved Beaivváš Sámi Našunálateáhter (et utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • 1997: Jeagge Jussá (Jeppe på Bjerget) av Ludvig Holberg
  • 2000: Eatni váibmu vardá (En mors hjerte blør) av Nils Utsi
  • 2004: Regi på Lummaid dievva geađggit (Stein i lomma)

Ved Ice Globe Theater[rediger | rediger kilde]

Filmroller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://vadso-begravelse.vareminnesider.no/
  2. ^ a b Verstad, Anders Boine (1. januar 2019). «Skuespiller Nils R. Utsi er død». NRK. Besøkt 2. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]