Svart hav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svart hav
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1980
Prod.landNorge
Lengde1 t. 46 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegiDavid Wingate
ProdusentTrond Gaute Lockertsen
ManusforfatterNils Utsi
David Wingate
MusikkClaes Neeb
SjeffotografAgneta Ekman
KlippFred Sassebo
Foran kamera
MedvirkendeNils Utsi
Roald Kristiansen
Anne Gullestad
Helge Jordal
Hans Vidar Lindseth
Prod.selskapNorsk Film AS
Arctandriafilm AS
Premiere16. mai 1980 (Norge)
Eksterne lenker

Svart hav er en norsk dystopisk dramafilm fra 1980 regissert av David Wingate. Filmen viser hva som skjer med en familie på en øy i Nord-Norge etter at havet er tømt for fisk og ressurser. Filmatiseringen bygger på Magnar Mikkelsens roman fra 1974.

Svart hav ble beskrevet som en realistisk fremtidsvisjon da den kom. Ordet «svart hav» brukes ofte for å beskrive overfiske av en slik målestokk at havet blir tomt for fisk.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til en nær fremtid og tar for seg en families kamp for å overleve i Nord-Norge, etter å ha funnet ut at det knapt nok er noe fisk å hente i havet. På den ene siden står det multinasjonale selskapet Unifish som med sine fabrikktrålere og nye fangstmetoder har tømt havet for det som er av fisk. På den andre siden står familien på tre som forsøker å overleve. En dag sønnen er på havet i et forsøk på å få en fisk eller to, har «fienden» allerede vært der, – en svær fabrikktråler tilhørende det multinasjonale konsernet Unifish. Ved hjelp av nye fangstmetoder «støvsuger» båten ressursene opp av havet utenfor Finnmark. Sønnen starter sin personlige gerilja-krig mot fabrikkskipet. Han tar seg ombord og kidnapper en av mannskapet; «slaven». Ved hjelp av ham tiltvinger han seg adgang til matforsyningene, og truer med seg «slaven» tilbake til familien. Sammen prøver de å overleve, men forholdene blir trangere og trangere, og til slutt lever de helt på sultegrensen. Så desperat blir situasjonen for den lille familien at sønnen og «slaven» går til angrep på et av fabrikkskipene. Etter det kulminerer filmen i et definitivt og grusomt sluttoppgjør familiemedlemmene imellom.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Svart hav ble dårlig besøkt da den gikk på norske kinoer.[1] Filmanmelderne var heller ikke begeistret og den ble nærmest slaktet av filmanmelderne Aftenposten og Arbeiderbladet.[2]

Den ble innspilt i Honningsvåg.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gerhardsen, Anki (8. april 2007). «Kjendis i skjul». Finnmarken. Besøkt 4. september 2008. «Bare så synd at filmen var så mørk og trist at ingen orket å se den» 
  2. ^ «FILM: I SERIEN NORSKE FEILSKJÆR - SVART HAV, 1980 - USF Verftet». arkiv.usf.no. Besøkt 7. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]