Hopp til innhold

Naruto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Naruto
ナルト
(Naruto)
Sjanger Action
Eventyr
Drama
Manga: Naruto
Manus Masashi Kishimoto
Utgiver Japans flagg Jump Comics
Norges flagg Schibsted
Andre utgivere
USAs flagg Canadas flagg Viz Media
Republikken Kina (Taiwan)s flagg Tongli
Hongkongs flagg Rightman
Sør-Koreas flaggDaiwon C.I
Polens flagg JPF
Frankrikes flagg Québecs flagg Nederlands flagg Kana
Tysklands flagg Danmarks flagg Carlsen Comics
Ungarns flagg Mangafan
Italias flagg Panini Comics
Malaysias flagg Comics House, Komik Remaja
Singapores flagg Chuang Yi (kinesisk)
Spanias flagg Catalonia Glénat
Indonesias flagg Elex Media Komputindo
Norges flagg Sveriges flagg Schibsted
Brasils flagg Panini Comics (2007)
Magasin Japans flagg Weekly Shonen Jump
Norges flagg Sveriges flagg Nederlands flagg USAs flagg Canadas flagg Tysklands flagg Shonen Jump
Malaysias flagg Weekly Comic
Periode november 1999
Tankōbonbind 50
Anime: Naruto
Regissør Yuuto Date
Studio Studio Pierrot
Licensor Japans flagg Aniplex
USAs flagg Viz Media
Storbritannias flagg Manga Entertainment
Kanal Japans flagg Animax, TV Tokyo
USAs flagg Adult Swim
Andre kanaler:
Australias flagg New Zealands flagg Argentinas flagg Den dominikanske republikks flagg Mexicos flagg Cartoon Network
Canadas flagg YTV
Storbritannias flagg Polens flagg Ungarns flagg Romanias flagg Jetix
Australias flagg Toasted TV, Network Ten
Brasils flagg Cartoon Network, SBT
Chiles flagg Chilevision, Cartoon Network
Frankrikes flagg GameOne
Tysklands flagg RTL II
Hongkongs flagg TVB
Italias flagg Italia 1
Indonesias flagg Global TV
Sør-Koreas flagg Tooniverse
Malaysias flagg TV3 (Malaysia)
Filippinenes flagg ABS-CBN, Studio 23, Hero TV
Singapores flagg E City
Spanias flagg Jetix, Cuatro TV
Republikken Kina (Taiwan)s flagg CTS (Chinese Television System)
Israels flagg Children Channel
Québecs flagg Télétoon (Høsten 2007)
Sveriges flagg ZTV
Periode 3. oktober 20028. februar 2007
Episoder 220
Anime: Naruto Shippūden
Regissør Yuuto Date
Studio Studio Pierrot
Licensor Japans flagg Aniplex
Kanal Japans flagg Animax, TV Tokyo
Periode 15. februar 2007
Episoder 452
Filmer
 • Jump Festa 2003: Find the Crimson Four-Leaf Clover (OVA)
 • Jump Festa 2004: Battle at Hidden Falls, I amt he Hero! (OVA)
 • Finally a clash! Jonin VS Genin!! Indiscriminate grand melee tournament meeting!! (OVA)
 • Naruto the Movie OVA: Konoha Annual Sports Festival (OVA)
 • Naruto the Movie: Ninja Clash in the Land of Snow (Japans flagg 2004, USAs flagg Canadas flagg 2007)
 • Naruto the Movie 2: Great Clash! The Illusionary Ruins at the Depths of the Earth (2005)
 • Naruto the Movie 3: The Animal Riot of Crescent Moon Island (2006)
 • Naruto: Shippūden the Movie (2007)
 • Forskjellige videospill

Naruto (ナルト) er en japansk manga- og anime-serie skrevet og tegnet av Masashi Kishimoto. Hovedfiguren Uzumaki Naruto er en høylytt og lettere hyperaktiv ung ninja som kontinuerlig søker anerkjennelse, i tillegg til at han prøver å bli den neste «hokage», det vil si leder for landsbyen Konoha i Ildlandet.

Mangaen ble første gang utgitt av Shueisha i 1999, i det japanske bladet Shonen Jump. Senere ble mangaserien oversatt til engelsk og publisert av VIZ Media i USA, i den amerikanske utgaven av Shonen Jump. VIZ Media har oversatt rundt en tredjedel av serien, og Naruto er selskapets bestselgende manga. Schibsted forlag har oversatt ni av bøkene til norsk. Serien var også inkludert i den norske utgaven av Shonen Jump.

Anime-serien, som er produsert av Studio Pierrot og Aniplex, hadde premiere i Japan på kanalene TV Tokyo og Animax den 3. oktober 2002, og blir fortsatt[når?] sendt på kanalene. I USA hadde anime-serien premiere den 10. september 2005Adult Swim. Den 16. september 2005 hadde den premiere i Canada på kanalen YTV, og i England hadde den premiere den 22. juli 2006BBC Three.

Vekst og popularitet[rediger | rediger kilde]

Seriens popularitet og lengde kan nesten sammenlignes med Akira Toriyamas Dragon Ball, en annen populær manga/anime. Naruto var den mest populære shōnen i Japan i 2011. Etter lanseringen av Naruto har det blitt laget utallige fansider, guider og forum som omhandler serien. Noen av de mest populære er engelskspråklige, og ble opprettet like etter at mangaen ble lansert i England i 2003. I likhet med mange andre populære serier har Naruto også fått sitt eget samlekortspill.

Før serien ble lansert i USA var det flere grupper som oversatte serien og lastet den opp på nettet. Selv om både japanske og amerikanske selskaper har prøvd å stoppe disse piratutgavene, er det flere som fortsetter å oversette serien og laste den opp på nettet.

Volum syv i serien vant den 10. oktober 2006 en Quill-pris for beste tegneserieroman.[1] Da TV Asashis den 12. oktober 2006 publiserte sin topp 100-animeliste, lå Naruto på 34.-plass.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Tolv år før tiden serien begynner ble Konoha angrepet av en nihalet demonrev. Det var en demon som kunne jevne fjell med jorden og skape tsunamier bare ved å svinge på halen. Den lagde kaos og drepte utallige, helt til landsbyens fjerde hokage bekjempet den ved å gi sitt eget liv, og samtidig la demonreven bli innkapslet i sitt nyfødte barn. Barnets navn var Naruto Uzumaki.

Den fjerde Hokage ble sett på som en helt. Det ville han at gutten også skulle bli, en helt som hadde reddet Konoha ved å ha demonreven forseglet inni seg. Men Naruto ble stort sett hatet eller oversett av alle i byen. Han ble behandlet som om han var demonreven selv, og ikke som om han hadde demonreven forseglet inni seg.

Den tredje Hokage lagde en regel om at ingen skulle få snakke om at demonreven var forseglet inni Naruto, ikke til sine egne barn en gang. Selv om barna ikke visste hvorfor Naruto ble behandlet slik, tok de fra foreldrene sine og behandlet Naruto på samme måten. Resultatet ble at Naruto vokste opp som en foreldreløs gutt uten venner, familie eller respekt. Siden han ikke kunne tvinge folk til å respektere ham, søkte han anerkjennelse og oppmerksomhet på den eneste måten han kunne, gjennom spøker og dårlig oppførsel.

Men alt forandret seg da Naruto stod på eksamen på Ninja-akademiet da han reddet læreren sin, Iruka Umino, fra Mizuki ved å bruke sin Multippel Skyggekloningsteknikk (som han lærte av den forbudte teknikk scrollen.) Naruto lærte to ting av sammenstøtet. At demonreven var forseglet inni han, og at det ikke bare var den tredje Hokage som brydde seg om han, men også Iruka.

Etter at Naruto har bestått eksamen begynner historien på alvor. Han blir med i Team 7 (lag 7,) ledet av Kakashi Hatake, og hans lagkamerater er Sasuke Uchiha og Sakura Haruno. Disse er hovedfigurene gjennom hele serien.

Fjellenes land er et fiktivt ninjaland i Naruto. I landet ligger landsbyen til Kagerougakure no Sato, eller «Landsbyen gjemt under øyenstikkeren».

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liste over Naruto-rollefigurer

Naruto har et høyt antall forskjellige rollefigurer, alle med spesielle personligheter og historier. Alle blir fulgt gjennom årene, og vokser med tid og blir eldre. Verdenen i Naruto vokser og vokser, og Naruto blir kjent med fler og fler folk på sin reise. I begynnelsen er det bare læreren hans og lederen for byen som sympatiserer med ham, men ettersom historien blir lengre blir flere figurer med i Narutos historie.

Studentene ved Ninja-akademiet, hvor historien begynner, deles inn i lag på tre etter at de har bestått eksamen og blitt Geniner. Hvert lag får en egen lærer, en sensei. Disse gruppene blir brukt senere når de skal ta oppdrag som rangerer enkelt til utrolig vanskelig. Lagene får oppgaver som er regnet ut på gjennomsnittlig styrke og lignende. Naruto kommer på lag med Sasuke Uchiha og Sakura Haruno, og deres sensei, Kakashi Hatake, også kjent som «kopi-ninjaen» etter å ha kopiert tusentalls av teknikker med Sharingan-øyet sitt. De andre lagene blir dannet av Narutos tidligere klassekamerater, men flere grupper har også medlemmer som er eldre en Naruto.

Forholdet mellom en elev og læreren er en viktig faktor i serien. Naruto har en rekke lærere som lærer ham opp gjennom serien, men viktigst er Kakashi Hatake og Jiraiya. Ikke bare er de lærere innen kunsten ved ninja, men også i japansk estetikk og filosofi.

Mange av de store mysteriene ved serien er spørsmålene om rollefigurenes motiver og identitet. Eksempler er hvem Narutos foreldre egentlig er og hva som leder Kabuto Yakushi og den mystiske lederen for Akatsuki. Serien er drevet av rollefigurer, og det er mange tilfeldigheter og mange av rollefigurenes skjebne flettes inn i andres.

Mange navn er lånt fra japansk mytologi og litteratur, som for eksempel Jiraiya fra den japanske folkehistorien Jiraiya Goketsu Monogatari.

Ninja-ranger[rediger | rediger kilde]

Ninjaskole-elev[rediger | rediger kilde]

Ninjaskole-elev er rangen skole elevene har før de blir ninjaer. De er på utflukter med klassen, studerer nin-gen og taijitsu. De lærer om Chakra. Det er en energi som kan brukes til det meste for eksempel å gå på vann/trær. Hvis man kombinerer chakra med forskjellige håndtegn kan man ta utføre jutsuer. Jutsuer er delt inn i mange grupper blant annet ild, vann, vind, lyn, lyd og jord.

Genin (lavninja)[rediger | rediger kilde]

Genin er laveste rang i ninjaverdenen. Når elevene blir godkjent som Geniner, får de pannebeskyttere med tegnet til landet de bor i. En Geningruppe blir vanligvis tildelt ninjaoppdrag på nivå C og D, men Narutos Team 7 fikk et C-oppdrag en gang som skulle være et A-oppdrag i volum 2, kapittel 9. Geniner trenes opp i tre forskjellige ninja-typer, det er altså Ninjutsu, Genjutsu og Taijutsu. Geniner i Konoha jobber i grupper på tre med vanligvis en Jonin som trener. Gruppa trenes opp av treneren og må gå til oppdragsgiveren for å få oppdrag. Etter en stund med regelmessige oppdrag, kan de bli kvalifisert til Chunin-eksamen av treneren deres.

Noen eksempler på Geniner er Uzumaki Naruto, Uchiha Sasuke (Sasuke ble aldri tildelt høyere rang, før han forlot Konoha) og Konohamaru.

Chunin (mellomninja)[rediger | rediger kilde]

Chunin er den normale ninjarangen. Chuniner er ninjaer som har styrke og teknikker til å slåss når som helst. Chuniner kan lede små grupper/klasser og kommandere dem. Iruka-sensei er en Chunin som har vært lærer for klassen til Naruto, og som nå er lærer for klassen til Konohamaru. Middelsninjaer måtte gjennomgå den vanskelige Chunin-eksamen for å bli Chuniner. Chuniner får vanligvis oppdrag på nivå B og C.

Noen eksempler på Chuniner i serien er Shikamaru Nara, Iruka Umino, Mizuki, Yamanaka Ino, Rock Lee, Hyuga Hinata, Tenten, Temari, Kankuro og Akimichi Choji.

Jounin (høyninja)[rediger | rediger kilde]

En Jounin har mange jutsuer og ferdigheter til å drepe motstanderne sine. Joniner er byens fremste ninjaer og får vanskelige oppdrag på nivå A og B. Mens Chuniner lærer hele klasser, har Joniner grupper på tre Geniner å ta seg av. Joniner blir ofte sendt ut til krig og som livvakter, men i byer som Konoha er det så fredelig at de ofte står på vaktpost. Kraftige Joniner kan tilkalle dyr, guder og dyrekonger.

Noen eksempler på Joniner i serien er Hatake Kakashi, Maito Guy, Asuma Sarutobi, Hyuga Neji og Kurenai Yuhi.

ANBU[rediger | rediger kilde]

ANBU-ninjaer fungerer som elitesoldater og politistyrker. Kjennetegn er en maske som de er pålagt å bære for å ikke bli gjenkjent av fiendene, og at de (i motsetning til de fleste andre ninjaer) bruker katana i tillegg til kniver.

ROCKS CREW[rediger | rediger kilde]

ROCKS CREW hadde en egen episode dedikert til dem under samarbeidet med den kjente mangaen og animeen One piece, som også introduserer flere One Piece-karakterer, men også nye Naruto-karakterer som Razito (Raizou), Kaspar (Kaspah) og Accel.

Kage[rediger | rediger kilde]

I hver av de fem store byene i Naruto-verdenen gis den sterkeste ninjaen tittelen «Kage»; 影, som betyr «skygge». I Konoha, hjemmebyen til Naruto, kalles kagen Hokage, som betyr ildskygge; 火影. De andre Kagene er Kazekage; 風影 (vindskygge, i byen Sunagakure), Mizukage; 水影(vannskygge, i byen Kirigakure), Tsuchikage (土影)(jordskygge, i byen Iwagakure) og Raikage; 雷影(lynskygge, i byen Kumogakure). Kagens jobb er å styre byen.

Noen eksempler på Kager i serien er Uzumaki Naruto, Sarutobi Hiruzen,Gaara og Tsunade.

Sannin[rediger | rediger kilde]

Sannin er ikke noen offisiell ninja-rang, men et navn gitt til tre ninjaer fra Konoha som alle er på kagenivå. Oversatt fra japansk betyr sannin de tre ninjaene. Disse tre er Jiraya (Naruto kaller han ofte Ero-Sennin), Tsunade og Orochimaru, som alle er kjente for å ha et enormt jutsulager og kan ofte påkalle mektige vesener. Orochimaru kan eksempelvis påkalle enorme slanger, Jiraya kan påkalle store padder (han har også lært naruto og å tilkalle paddene) og Tsunade påkaller en svær snegle.

Jiraiya, Tsunade og Orochimaru fikk kallenavnet Legendary Sannin, som betyr «De tre legendariske ninjaene», av Hanzo. Hanzo gav de det kallenavnet fordi de overlevde hans angrep. Hanzo ble senere drept av Pain.

Akatsuki[rediger | rediger kilde]

Akatsuki (暁; «demring») er en kriminell organisasjon av S-klasse fraværende-ninjaer og er den mest ettersøkte gruppen av alle shinobier i verden. Deres hovedmål er å samle alle «tailed beasts» omkring sin plan om verdensherredømme.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

I alfabetisk rekkefølge:

Liste av akatsuki lag[rediger | rediger kilde]

Hidan & Kakuzu

 • Senior; Kakuzu

Pain & Konan

 • Senior: Pain

Orochimaru & Sasori

 • Senior: Orochimaru

Sasori & Deidara

 • Senior: Sasori

Deidara & Obito Uchiha

 • Senior: Deidara

Itachi & Kisame

 • Senior: Itachi

Zetsu (Spion)

Sasuke, Suigetsu & Juugo

 • Senior: Sasuke

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. september 2007. Besøkt 5. september 2007.  Nettsiden til utdelingen av Quill-prisen: oversikt over vinnerne i 2006
 2. ^ «Japan's Favorite TV Anime». Anime News Network (engelsk). 12. oktober 2006. Besøkt 2. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata