Akira Toriyama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Akira Toriyama
Født5. apr. 1955[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (68 år)
Nagoya
Beskjeftigelse
EktefelleYoshimi Kato (1982–)[5]
NasjonalitetJapan
UtmerkelserShogakukan Manga Award (1981)[6]
Ridder av Ordre des Arts et des Lettres (2019)[7][8]
Premi al millor autor viu de manga del Saló del Manga de Barcelona (2011)
Signatur
Akira Toriyamas signatur

Akira Toriyama, japansk 鳥山 明 (født 5. april 1955 i Nagoya i Japan) er en japansk tegneserietegner av manga. Allerede som barn var han veldig opptatt av både tegneserier og tegnefilm.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter avsluttet skolegang begynte Toriyama å arbeide som grafiker på et reklamebyrå hvor han fikk utnyttet sitt talent og utviklet seg som serieskaper.

Tegner[rediger | rediger kilde]

Få år senere ga det store tegneseriemagasinet Shonen Jump ham en stor sjanse: Han ble ansatt som tegner og i desember 1978 fikk han utgitt sine første tegneserier. Magasinets lesere likte Toriyamas tegninger så godt at han fikk tegne sin egen store fortsettelsesserie, Dr. Slump. Serien startet i januar 1980 og fortsatte frem til 1984. Dr. Slump ble senere utgitt i en rekke bøker og som tegnefilm.

Toriyamas største suksess så langt er uten tvil Dragon Ball. Serien gikk 11 år i Shonen Jump og er senere utkommet i 42 bind og bearbeidet til TV-serie, kino, videofilm og et stort antall spill. Serien har også fått en rekke andre avledede produkter med alt fra actionfigurer til softis. I tegnerens hjemland hylles han som en av tidenes mest suksessrike tegneserietegnere. I 1993 besøkte mer enn 3,5 millioner personer en Toriyama-utstilling som ble vist i en rekke japanske byer. Han er også den eneste japanske tegneseriekunstner som er beæret med å få sine verk utstilt på Nasjonalmuseet for moderne kunst i Tokyo.

Sammen med medarbeiderne i sitt tegnestudio, har Toriyama laget etterfølgerne Dragon Ball Z og Dragon Ball GT. De har også laget en fortsettelse på Dr. Slump i tillegg til mange andre kortere tegneserier. Toriyama har også medvirket i den grafiske utformingen av videospill som Dragon Quest og Tobal.

Til tross for sin store suksess er Akira Toriyama en ganske sky og tilbakeholden mann. Han trives bedre med å bo på landet enn i hektisk storby, og lar seg svært sjelden intervjue. Når han skal koble av driver han visstnok med modellbygging, videospill og legger ut på lange motorsykkelturer.

Akkurat som den gamle filminstruktøren Alfred Hitchcock medvirket i små biroller i sine filmer, dukker Akira Toriyama opp nå og da i sine tegneserier. Han er da forkledd som en robot.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Le Delarge, oppført som Akira TORIYAMA, Delarge-ID 7509_artiste_TORIYAMA_Akira[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ BD Gest', BD Gest' author ID 5837, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Speculative Fiction Database, oppført som 鳥山明, ISFDB forfatter-ID 178230, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Viz Media, «Dr. Slump, Volume 18», ISBN-13 978-1-4215-2000-1, side(r) 178[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ comicbook.com, besøkt 26. oktober 2020[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ jp.ambafrance.org, besøkt 28. desember 2021[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.animenewsnetwork.com, besøkt 26. oktober 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]