Hopp til innhold

Romersk forum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Forum»)
Pompeiis forum, sett over basilika med en drone.

Romersk forum (latin: forum, «offentlig sted utendørs»,[1] «åpen plass, torg»;[2] flertall fora) var et offentlig sted utendørs i en romersk by (municipium eller civitas), reservert opprinnelig for å kjøpe og selge varer, det vil si en markedsplass eller torg. Det hadde da bygninger som benyttet for butikker og boder, og stoaer som ble benyttet som åpne staller. Mange fora var konstruert langs avsidesliggende steder som langs en vei av magistratus (myndighetspersonen) som hadde ansvaret for veien. I det tilfelle var forumet den eneste bosetningen på stedet, og hadde sitt eget navn, eksempelvis Forum Popili eller Forum Livi.[3] Generelt var en romersk forum, som med en gresk agora, en møteplass i den antikke verden. I byene lå forum som regel midt i sentrum, og hvor markering av status var like viktig som kjøp og salg. Det var derfor et sted man oppsøkte for å delta i diskusjoner med andre borgere; dette har ført til at ordet «forum» i dag brukes om et sted hvor det er lagt til rette for diskusjon eller debatt. Et «forum» betegner da det rette sted å drøfte noe, eller sted/forsamling der noe diskuteres.[2]

Forum Romanum

[rediger | rediger kilde]
Rekonstruksjon av Forum Romanum.

Forum Romanum var og er det største og mest kjente av keiserforaene i Roma. Det var lokalisert i en liten dal mellom Palatinerhøyden og Kapitolhøyden. Det var sentrum for det politiske, juridiske og kommersielle livet i keisertidens Roma. Dette forum var i århundrer kjernen og sentrum for romersk offentlig liv i Roma. Her ble triumftogene og valgene holdt. Det var stedet for store offentlige taler og demonstrasjoner, rettssaker mot kriminelle, og gladiatorkamper, og hvor kommersielle avtaler og affærer ble forhandlet og inngått. Her var det statuer og monumenter som feiret og minnet byens store menn. Det har blitt kalt for det mest hyllete møtestedet i verden og i historien.[4]

Med nederlaget til Marcus Antonius og Kleopatra i slaget ved Actium i 31 f.Kr. sto Octavius, Cæsars adopterte sønn og arving, igjen som den ubestridte hersker av Roma. Utropt som Augustus fire år senere aktet han å bygge en hovedstad for det romerske rike, og Forum Romanum er i sitt vesen preget av Augustus.[5] Som mange av Romas store urbane utviklingsprosjekter forfalt forum etter Romerriket gikk under på 400-tallet og ble til sist beiteland. I middelalderen ble det kjent som Campo Vaccino («kumarken») og ble i omfattende grad plyndret for stein og marmor. Sistnevnte ble kokt for å frambringe kalk. Først på 1700- og 1800-tallet ble stedets storhet gjenoppdaget, og systematiske undersøkelser og arkeologiske utgravninger begynte.[6] Dagens forum er derimot en ruin, om enn fortsatt imponerende, bestående av arkitektoniske fragmenter og arkeologiske undersøkelser som tiltrekker seg rundt 4,5 millioner besøkende årlig.[7]

Forumets funksjon

[rediger | rediger kilde]
Pompeius’ teaterbygg i Roma med innebygget forum.
Modell av et romersk forum.

I tillegg til den generelle funksjonen som markedsplass var et forum et samlingssted av stor sosial betydning. Det var scene for ulike aktiviteter, inkludert politiske diskusjoner og debatter, stevnemøter, og andre møter av ulikt slag. Hver by hadde sitt forum, og det var også her ulike nasjonaliteter og ulike språk møttes, det være seg latin, italisk, etruskisk, gresk, keltisk eller noe annet. De første fora synes å ha oppstått på steder mellom uavhengige landsbyer, men disse er kun kjent via arkeologi. Etter veksten til den romerske republikk var det mest kjente forum i den romerske verden Forum Romanum i Roma selv. Den fungerte som en modell og forbilde for nye fora andre steder. Ved tiden til senrepublikkens ekspansjon hadde oppussingen av byens forum inspirert Pompeius Magnus til bygge sitt storstilte teater i Roma, Theatrum Pompeii, i 55 f.Kr. Dette byggverket inkluderte et storstilt forum bak teaterarkader kjent som Porticus Pompeii («Pompeius’ søyler»). Dette massive byggverket ble forløper til Julius Cæsars første keiserlige forum og øvrige fora fulgte etter. Pompeius’ teater ble også benyttet som møtested for senatet og det var her Cæsar ble myrdet i 44 f.Kr.

Andre framstående fora ble bygget over hele Italia, men de må ikke forveksles med piazza (italiensk torg) i de moderne italienske byer. Disse kan ha sin opprinnelse fra et antall ulike gamle sentre, inklusivt plassen for en kirke, og i mange tilfeller er de sin egen type. Mens piazza og torget er lik i funksjon og utforming, var de fleste av dem bygget i middelalderen og ofte ikke en del av den opprinnelige byens planstruktur.

Forum i Jerash, Jordan. Søylene markerte lokaliseringen av en stoa, eller tildekket gangvei, hvor stallene i butikkene under åpen himmel kunne lokaliseres i tider med dårlig vær.

I romersk tid var forum en fast del av hver eneste romerske provins i republikken og i keisertiden, dokumentert ved arkeologi:

I en ny romersk by ble forum i byplanleggingen vanligvis konstruert ved, eller rett utenfor, skjæringspunktet av hovedveiene nord-sør og øst-vest (Cardo og Decumanus). Alle forum ville ha et tempel for guden Jupiter i nordenden, og ville også ha andre templer, foruten også en basilika, en søylehall. Det var også et sted for offentlige vekter og mål slik at kunder kunne sikre seg at de varer de kjøpte ikke ble solgt under falske forutsetninger. Det var ofte også bad i nærheten. I tider med valg kunne kandidatene benytte trappene til templene i forumet for å tale til folket, og forventet at deres tilhengere kom for å støtte dem.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «forum (n.)», Online Etymology Dictionary
  2. ^ a b «forum», Bokmålsordboka
  3. ^ Abbott, Frank Frost; Johnson, Allan Chester (1926): Municipal Administration in the Roman Empire. Princeton: Princeton University Press. s. 12.
  4. ^ Grant, Michael (1970): The Roman Forum, London: Weidenfeld & Nicolson; s. 11.
  5. ^ «The Roman Forum»
  6. ^ Roman Forum, Lonely Planet
  7. ^ «La top ten dei monumenti più visti Primo il Colosseo, seconda Pompei», Lastampa.it.
  8. ^ Innskrevet i UNESCOs verdensarven i 1993; referansenummer 664
  9. ^ Innskrevet i UNESCOs verdensarven i 2000; Archaeological Ensemble of Tárraco, UNESCO

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]