Dragon Ball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dragon Ball (japansk: ドラゴンボール Hepburn: Doragon Bōru), av og til stilisert som Dragonball, er en japansk mediafranchise laget av Akira Toriyama i 1984. Den originale mangaserien, skrevet og illustrert av Toriyama, ble serialisert i Weekly Shonen Jump fra 1984 til 1995, med de 519 individuelle kapitlene samlet sammen i 42 tankōbon-volumer, av utgiveren Shueisha. Dragon Ball var i utgangspunktet inspirert av den klassiske kinesiske novellen Journey to the West, så vel som kampsportfilmer fra HongKong. Serien følger eventyrene til protagonisten, Son Goku, fra barndommen til voksenlivet mens han trener kampsport og utforsker verden på jakt etter de sju kulene kjent som dragekuler (engelsk: Dragon Balls), som tilkaller en drage som oppfyller ønsker når man samler alle sammen. Gjennom reisen får Goku en rekke venner og kjemper med et stort utvalg av fiender, hvor mange av dem også leter etter dragekulene.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

 • Son Gokū er hovedpersonen som en sterk gutt med svart strittende hår og hale. I løpet av serien kommer det for en dag at Gokū ikke er fra Jorda, nærmere bestemt fra planeten Vegeta. Det er forklaringen på den fastsittende halen. Vi finner ut at Gokū er en «Saiyanjin», universets stolteste krigerrase, fra planeten «Vegeta». Disse krigerne er brutale og onde. De jobber alle sammen for den onde Freeza som etterhvert fryktet legenden om en legendarisk Super-saiyaner. Derfor ødela Freeza planeten Vegeta. De eneste overlevende var prinsen, Vegeta, som var på et oppdrag på en annen planet sammen med Nappa og Raditz. Son Goku blir senere kjent som den legendariske saiyajinen, siden han var den første til å forvandle seg til en super-sayiajin.
 • Bulma er første person Gokū møter utenom bestefaren sin, Son Gohan. Bulma er ei skikkelig byjente med sans for komfort og luksus. Hun er også interessert i pene menn, og setter ut på jakten etter dragekulene for å ønske seg en kjæreste. Hun er en sikkelig kjeftesmelle, men hun kan til tider være snill. Hun får en sønn og en datter sammen med Vegeta, Trunks og Bra.
 • Kamesennin Mutenrōshi er en gammel mann med store kampsportferdigheter, og tidligere trener av Son Gohan og Gyūmaō. Blir Gokūs trener og mentor. Mutenrōshi er kjent for sin spesialteknikk, «Kamehameha», og for sin særdeles overdrevne interesse for kvinner.
 • Oolong er en gris som har evnen til å forvandle seg til hva som helst fem minutter av gangen og må vente i et minutt før han kan forandre seg igjen. I begynnelsen bruker han denne evnen til å terrorisere en landsby, men etter å ha tapt mot Gokū blir de to gode venner.
 • Yamchu er en ørkenrøver. Etter å ha kjempet mot Gokū trener og kjemper de to flere ganger sammen. Yamucha ble tidligere meget sky og flau i nærheten av jenter. Da han møtte Gokū og Bulma for første gang følger han etter dem for å røve til seg dragekulene og ønske at han «aldri mer blir redd jenter». Bulmas kjæreste til tider. Det blir slutt etter forholdet mellom Bulma og Vegeta. Yamchu ender til slutt opp som en verdens kjent baseball-spiller.
 • Pool er et kattelignende og svevende vesen som gikk på forvandlingsskole med Oolong, helt til Oolong ble kastet ut av skolen. Ulikt Oolong, er ikke Pu-ehrs forvandlinger tidsbegrenset. Yamuchas kompanjong.
 • Kuririn er en elev hos Kamesennin og Gokūs bestevenn. Lav og blankskallet, noe han svært ofte blir mobbet for. Han er Gokūs beste venn. Han gifter seg med androiden Nummer 18 og får senere en datter.
 • Tenshinhan er en elev hos Kamesennins rival, Tsurusennin. Med tre øyne registrerer han meget bra fiendens bevegelser, noe som gjør han til en meget god kampsportutøver. I utgangspunktet ville Tenshinhan bli drapsmann, men etter å ha kjempet mot Kamesennin og Gokū kommer han på bedre tanker, løsriver seg fra sin gamle mester og blir en av Gokūs sterkeste allierte. Etter kampen mot Celle sier Tehshinhan at det var deres siste møte, men han dukker opp igjen i kampen mellom Buu og Goku.
 • Chaozu er også tidligere elev av Tsurusennin, og god venn av Tenshinhan. Noe naiv og godtroende, og usedvanlig liten av vekst.
 • Lunch er en jente som slår seg ned hos Kamesennin etter å ha blitt reddet av Gokū og Kuririn. Vanligvis snill og hyggelig, men når hun nyser blir hun en voldelig og nærmest forbrytersk blondine med ekstra sans for våpen. Hun bor senere sammen med Tenshinhan og Chaozu.
 • Piccolo er en djevel med evne til å skape demoner, som har svært høy kampkraft. Er den onde delen av jordas gud, som måtte gi avkall på det onde i seg for å kunne bli gud. Piccolo er ondskapen personifisert, og hans største visjon er verdensherredømme for å kunne gjøre jorden til et ondskapens rike. Etter beinhard trening klarer Gokū til slutt å drepe Piccolo, men ikke før sistnevnte får lagt et siste egg som inneholder hans egne gener. Piccolo blir gjenfødt av dette egget, og blir fullvoksen på tre år, hvorpå han søker hevn over Gokū. Men etter kampen mot Raditz, Gokūs eldre bror, tar Piccolo seg av treningen til Son Gohan. Han går mer og mer over på Gokus side, og slår seg til slutt sammen med dem.
 • Mester Kvedde er en av jordens mektigste skapninger, og bor i toppen av et enormt høyt tårn, hvor han vokter det magiske «Supergudevannet», som slipper fri en persons skjulte krefter, dersom denne er sterk nok til å overleve den dødelige giften i vannet. Mester Kvedde kan se utover hele verden fra tårnet sitt. Han er også den eneste på jorden som kjenner hemmeligheten om hvordan man kan komme til Guds palass. Han har også magiske bønner som kan gjenopprette ens styrke og holde enn mett for flere dager.
 • Yajirobē er en makelig anlagt munk med stort potensial, men manglende vilje til å gjøre noe med det. Da han oppdaget at Mester Kvedde hadde tilgang på en nærmest utømmelig matkilde, flyttet han like greit inn hos ham, og har holdt seg der siden, med mindre han blir tvunget til å gjøre en innsats for planeten sin.
 • Gud er jordens gud, dragekulenes skaper, og Piccolos gode side. Tittelen som Gud går i arv blant mektige jordboere som har gjort seg fortjent til en slik stilling, men uansett hvor mye Gud prøvde, var han ute av stand til å møte den tidligere gudens kriterier. Den tidligere guden drev da Guds ondskap ut av Gud, og skapte Piccolo Daimaō. Piccolo og Guds livskraft er forbundet, og ingen av de to kan leve uten den andre. Dette gjorde Gud ute av stand til å hindre Piccolos herjinger, hvilket gav ham enorm skyldfølelse. Guds evner til å skape dragekuler kommer fra planeten Namek, hvor Gud ble født, men som barn sendt bort fra da en katastrofe truet planeten.
 • Son Gohan er Gokūs eldste sønn, oppkalt etter hans adoptivfar. Gohan ble født med voldsomme krefter, men på grunn av manglende trening, var har bare i stand til å utnytte dem når følelsene tok overhånd. Piccolo valgte å trene Gohan før de to mektige Saiyanerne Vegeta og Nappa angrep jorden, men det tok flere år før Gohan lærte å styre kreftene sine fullt ut. I kampen mot Celle ble Gohans skjulte krefter utslippet, og med de kreftene klarte han å pulverisere Celle. Han gifter seg senere med Videl og får en datter, Pan.
 • Vegeta er Saiyanernes prins, og en svært arrogant og stolt person med et voldsomt hat mot Son Gokū. Opprinnelig besatt av tanken på å skaffe seg udødelighet med dragekulenes hjelp, men ble etter hvert mer interessert i å beseire sin rival Gokū. Vegeta er fysisk sterkere enn Gokū, men heller svakere når det gjelder teknikk. Han har en myk side, men nekter å vise den. Sammen med Bulma har han en sønn, Trunks, som har arvet både utseende (til en viss grad) og styrken. Vegeta vil heller kjempe til siste bloddråpe enn å være på samme side som Son Gokū og vennene hans. Han gifter seg med Bulma og får to barn, Trunks og Bra.
 • Mester Kaio er en av de fire kaioene som vokter hele universet. Gud sendte Gokū til Kaiō for å trene til møte med sayianene som truet jorden. Teknikkene Gokū lærte der har kommet til nytte svært mange ganger senere.
 • Freeza er en ond tyrann som ønsker å legge under seg hele universet, og søker dragekulene fra Nameck for å gjøre seg udødelig, slik at han kan holde på makten til evig tid. Freeza la under seg sayianenes hjemplanet Vegeta, men utslettet den da han begynte å frykte at en dag kunne en Saiyaner bli til en legendarisk Super-saiyaner.
 • Son Goten er Gokūs andre sønn. Han slekter stort utseendemessig på faren og er også meget blåøyd og naiv. På lik måte som Son Goku, så har Goten en veldig imponerende styrke, han er bandt de yngste til å kunne transformere seg om til en super sayiajin.
 • Trunks er sønnen til Bulma og Vegeta. I den nåværende tidsregningen fikk Son Gokū og vennene hans besøk av en Trunks fra en alternativ fremtid. Denne utgaven av Trunks hjalp våre helter i kampen mot den onde Dr. Gero og hans cyborger, som hadde forårsaket enorme ødeleggelser i hans tid. Han har enorme krefter, og han er veldig lojal mot dem han liker. Han ser opp til sin far, selv om han ikke liker å innrømme det.
 • Nummer 20, tidligere kjent som Dr. Gero, var Red Ribbon-hærens sjefsforsker, og utviklet store mengder våpen, roboter, og cyborger for dem. Da hæren ble totalt knust av Son Gokū, sverget Gero hevn. Han brukte de neste 15 årene av sitt liv til å utvikle kraftige nok skapninger til å ødelegge sin forhatte fiende. Men Gero var gammel og svak, så for å ta del i ødeleggelsene valgte han å bygge en robotkropp identisk med sin virkelige, for så å overføre hjernen sin til denne. Denne kroppen er cyborg Nummer 20.
 • Nummer 19 er Dr. Geros assistent, han er også en android, hans evne er å suge til seg andres energi.
 • Nummer 18 er en av Dr. Geros androider, Hun har blondt hår og har en veldig imponerende styrke, hun klarte å slå Vegeta mens han var i sin super sayiajin form for første gang. Hun gifter seg med Kuririn og får en datter.
 • Nummer 17 er en av Dr. Geros androider, han er tvillingbroren til Nummer 18. Han har sort hår og er også veldig kraftig. Etter at Gohan bekjempet Celle, og alle av Celle's ofre ble gjennoplivet, levde Nummer 17 et fredelig liv i det skjulte.
 • Nummer 16 er en av Dr. Geros androider, han blir vekket av nummer 17. I forhold til Nummer 17 og 18 så er Nummer 16 en veldig fredelig android. Han er veldig glad i naturen. Han hjelper også Z-krigerne å bekjempe Celle, på grunn av ham så klarte Son Gohan å slippe ut sine skjulte krefter.
 • Celle er lagd av datamskinen til Dr. Gero. Gero orket ikke å jobbe med prosjektet laget av alle cellene til de sterkeste krigerne, derfor ga han jobben til sin datamaskin. Cell er på jakt etter Nummer 17 og 18 for å bli komplett. Det er hans største ønske. Han suger energi fra mennesker for å bli sterkere. Han blir senere beseiret av Son Gohan.
 • Dende er en Namekianer som også blir den neste vokteren av jorden.
 • Mr.Satan er en kjent som 'verdens sterkeste mann', han utfordrer Celle til en kamp i Celles turnering, men han blir sendt flyvende bort av Celle. Han er også Faren til Videl og svigerfaren til Son Gohan og bestefaren til Pan.
 • Grand Kai er den som leder over alle de andre Kaio mesterne, han blir nevnt i Mangaen, men er kun vist i Animen.
 • Kaioshin er den som leder over alle Kaio mesterne, inkludert Grand Kai. Han veileder Goku og Z-krigerne til å sloss mot Babidi.
 • Babidi er sønn av Bibidi, en mektig trollmann som skapte verdens farligste skapning, Bøø. Han blir senere drept av Bøø.
 • Gotenks er en person som ble skapt ved at Goten og Trunks fusjonerte. Fusjonen ble utført ved hjelp av Goku og Piccolo.
 • Mystic Gohan er Son Gohan når han får sine sovende krefter vekket. Han blir den Ultimate kriger, helt til Bøø absorberer Picoolo og Gotenks.
 • Eldre Kaio er han som var Kaioshin for 15 generasjoner siden. Han hjelper Son-Gohan med å vekke sine skjulte krefter. Han gir også sitt liv til Goku og gir han sin fusjon-øredobber.
 • Bøø er skapningen Bibidi skapte, Bibidi regnet Bøø som for farlig, så han seglet Bøø inn i et egg, like etter ble Bibidi drept av Kaioshin. Bøø blir vekket tilbake til livet ved hjelp av Babidi, og duellen mellom Majin Vegeta og Goku. Bøø dreper helle menneskepopulasjonen bortsett fra en person, Mr.Satan, og det er fordi han og Mr.Satan fikk et vennskapelig forhold før Bøø ble fullstendig ond.Bøø transformerer seg hver gang han sluker opp en person. Når hunden til Bøø og Mr.Satan ble drept ble Bøø så sur at han skapte en ny Bøø som var all ondskapen til originale bøø samlet til en skapning. Den onde Bøø transformerte den gode Bøø til en Kjeks, spiste han, og ble dermed en supersterk Bøø. Deretter blir Picoolo, og Gotenks. Bøø absorberer også opp Mystik Gohan og blir den sterkeste krigeren i Universet, helt til Goku og Vegeta fusjonerer via fusjon øredobbene Goku fikk fra Den Eldre Kaio.

Gogeta blir også absorbert av Bøø, men han bruker et skjold som hindrer Bøø i å absorbere ham fullstendig Når han senker skjoldet blir Gogeta om til Vegeta og Goku igjen. Goku og Vegeta finner kroppene til sine venner som har blitt absorbert, de kutter dem av og de finner også gode Bøø, som de også henter.

 • Kid Bøø er den originale formen til Bøø. Han dukker opp fordi Goku og Vegeta kutter av den gode bøø, som fører til at Bøø ikke har noen absorberte krefter og går tilbake til sin vanlige form.Kid Bøø er mye sterkere enn de andre Bøø-formene han har vært. Han blir bekjempet via en stor Genki Dama som Goku får til ved hjelp av jordens befolkning.
 • Øøb er den re-inkarnert versjonen av Bøø.
 • Pan er barnebarnet til Goku og datteren til Gohan og Videl, en av hovedpersonene i Dragonball GT sagaene.

Media[rediger | rediger kilde]

Manga[rediger | rediger kilde]

 • Dragon Ball
 • Dragon Ball: Episode of Bardock
 • Dragon Ball Z
 • Dragon Ball Super

Anime[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Dragon Ball[rediger | rediger kilde]

 • Curse of the Blood Rubies
 • Sleeping Princess in Devil's Castle
 • Mystical Adventure
 • The Path to Power (1996)

Dragon Ball Z[rediger | rediger kilde]

 • Dead Zone
 • The World's Strongest
 • The Tree of Might
 • Lord Slug
 • Cooler's Revenge
 • The Return of Cooler
 • Super Android 13!
 • Broly – The Legendary Super Saiyan
 • Bojack Unbound
 • Broly – Second Coming
 • Bio-Broly
 • Fusion Reborn
 • Wrath of the Dragon
 • Battle of Gods (etter The Path to Power)
 • Resurrection 'F'

Dragon Ball Super[rediger | rediger kilde]

 • Broly (14. desember 2018 i Japan)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Dragon Ball Wiki på Fandom

Norske Dragon Ball Wiki på Fandom