Moskusand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Moskusand
Moskusand
Moskusand
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cairina moschata
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: Moskusand, knoppand
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Andefugler
Familie: Andefamilien
IUCNs rødliste: [1]
ver 2.3
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigAvhengig av lokale tiltakStatus iucn2.3 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Nasjonal rødliste (Norge):
Fremmed art (LO)
Habitat: i nærheten av vann
Utbredelse: se teksten

Moskusand (vitenskapelig navn Cairina moschata) er en fugl i andefamilien. Moskusanden hører naturlig hjemme i Mexico, Sentral-Amerika og Sør-Amerika, men forekommer også i sørlige deler av USA. Den er også forvillet i Europa, også i Norge. Selv om anden er en tropisk fugl, tåler den greit temperaturer ned til -12°C.[2]


Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Moskusanden framstår med en stor variasjon i fjærdrakten. De fleste har et innslag av brunt eller svart i fjærdrakten, men også andre varianter, for eksempel helt hvit fjærdrakt forekommer. Alle moskusender har klo på beina og en bred flat hale. Ansiktet er rødt og en fjærkam finnes oppå hodet.

Hannen er opp til 86 cm lang og veier mellom 3 - 5 kg. Hunnen er betydelig mindre med en kroppslengde på 64 cm og en vekt mellom ca. 1 og 1.3 kg.

Hunnene kan legge opp til 30 egg og ha tre kull. de legger ett egg hver dag og rugetiden er på 35-37 dager.

Det er uklart hvor navnet stammer fra. Det kommer i hvert fall ikke av moskuskjertel, fordi fuglen har ingen slik kjertel.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Moskusanden er en standfugl som holder seg nært vann, enten i sumper eller ved sjøer eller bekker. Om natten går den ofte til ro i trær.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International 2004. Cairina moschata. I: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. - Rødliste over truede arter. Hentet 3. mai 2008.
  2. ^ Holderread, David. 2001, 'Guide to Raising Ducks', side 17

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]