Emiliano Zapata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emiliano Zapata
116.- MIX-3.2.56.0001 - Emiliano Zapata.tif
Født8. august 1879
Anenecuilco
Død10. april 1919 (39 år)
Morelos
Søsken Eufemio Zapata
Beskjeftigelse Politiker, geriljakriger, revolusjonær, gårdbruker
Nasjonalitet Mexico
Signatur
Emiliano Zapatas signatur

Emiliano Zapata Salazar (født 8. august 1879, død 10. april 1919) var en meksikansk geriljaleder og motstandsmann. Han ble en av hovedskikkelsene under den meksikanske revolusjonen som brøt ut i 1910, mot diktaturet til Porfirio Díaz. Zapata var mestis og ledet indianerbøndenes kamp mot de mektige jordeierne under slagordet Reforma, Libertad, Justicia y Ley (cf, Plan de Ayala). Han gjennomførte omfattende jordreformer i de områdene han kontrollerte, men ble til slutt drept av sine fiender i 1919.

Zapata regnes for å være en av de mest fremragende nasjonale heltene i Mexico. Byer, gater og boligområder kalt «Emiliano Zapata» er vanlige rundt om i landet, og Zapata har til tider vært avbildet på meksikanske pengesedler. De opprinnelige Zapatistene startet i delstaten Morelos. Zapatistene (EZLN), en revolusjonær bevegelse med utgangspunkt i delstaten Chiapas, har i nyere tid tatt navnet sitt etter Zapata.

Se også[rediger | rediger kilde]

Brødrene Emiliano og Eufemio Zapata iført karakteristisk charro-drakt med store barter, patronbelter og sombreroer omkring 1910.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.