Mel Collins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mel Collins
Collins under en konsert med Kokomo i 2008.
FødtMelvyn Desmond Collins
5. sep. 1947[1]Rediger på Wikidata (76 år)
Douglas, Man
BeskjeftigelseSaksofonist, komponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avKing Crimson
Musikalsk karriere
SjangerProgressiv rock
InstrumentSaksofon, fløyte
Aktive år1965
IMDbIMDb
Ensemble(r)
21st Century Schizoid Band
Tidligere band
King Crimson, Alan Parsons Project, Camel

Melvyn Desmond «Mel» Collins (født 5. september 1947 i DouglasMan) er en britisk saksofonist og fløytist kjent for sin deltakelse som studiomusiker for flere kjente britiske band og artister. For øyeblikket spiller Collins i 21st Century Schizoid Band, som er en avløpergruppe til King Crimson.

For det meste av 1970-tallet virket det som om hver eneste saksofon som dukket opp i rocken ble spilt av Mel Collins. Han praktisk talt eide denne bransjen som studiomusiker (engelsk: «Session musician») og spilte fløyte for et par år med King Crimson, hvor han erstattet Ian McDonald, og saksofon med Camel fra 19761985. Collins har arbeidet med flere artister og sjangre som R&B, jazz, blues, artrock og progrock.

Collins var en av de travleste saksonspillerne i rocken midt på 1970-tallet og deltok på titalls album mellom en periode på bare 3-4 år. I 1976 ble han forespurt av Andrew Latimer, en gammel venn og grunnlegger av bandet Camel til bli medlem av gruppen for så å spille inn albumet Breathless og bli med på en påfølgende turne. Collins forlot Camels faste medlemsgruppe i 1979, men var med som gjesteartist på de tre neste albumene I Can See Your House from Here fra 1979, Nude fra 1981 og Stationary Traveller fra 1984. Han spilte også med dem på deres konsertalbum Pressure Points dette året.

Han var ikke like opptatt på 1980-tallet som han var i det forestående tiåret, men fikk likevel med seg mange gjesteopptredener for mange band. I tillegg til de artistene som er nevnt har han jobbet med Phillip Goodhand-Tait, Robert Fripp, Joe Cocker, Caravan, Dire Straits, Roger Waters, Brian Ferry, Cliff Richard, Tina Turner, Bad Company, Eric Clapton og Alan Parsons Project (1980–1984).

I dag bor Mel Collins i England hvor han arbeider med 21st Century Schizoid Band, Kokomo og flere andre soloprosjekter.

Utvalgt diskografi[rediger | rediger kilde]

Bandsamarbeid etter år[rediger | rediger kilde]

  • Primærinstrument er saksofon hvor ingenting annet er uthevet.
 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm1082867, besøkt 21. juli 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]