Anthony Phillips

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anthony Phillips
Anthony Phillips i 2005
Født23. des. 1951[1][2]Rediger på Wikidata (72 år)
Chiswick i London
BeskjeftigelseGitarist, komponist, låtskriver, sanger, pianist, plateartist Rediger på Wikidata
Utdannet vedCharterhouse School
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avGenesis
Musikalsk karriere
SjangerProgrock, klassisk musikk
InstrumentGitar, vokal
Aktive år1967
IMDbIMDb
Tidligere band
Genesis, Anon

Anthony «Ant» Edwin Phillips (født 23. desember 1951 i Chiswick i London) er en britisk musiker best kjent som grunnleggende medlem av bandet Genesis i 1967, hvor han spilte gitar og sang bakgrunnsvokal helt til han forlot bandet i 1970. Videre er han kjent for sitt arbeid med tolvstrenget gitar med en suksessfull solokarriere innen klassisk musikk samt at han har komponert musikk til flere filmer.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oppstart og Genesis[rediger | rediger kilde]

Phillips startet sin musikalske karriere allerede da han var 12 år gammel med et skoleband og kom tre år senere i 1965 i kontakt med Mike Rutherford gjennom bandet Anon. Dette bandet opptrådte på forskjellige konsertlokaler i England og spilte coverlåter av blant andre The Rolling Stones før gruppa ble oppløst på slutten av 1966. I 1967 gikk Phillips og Rutherford sammen med Tony Banks og Peter Gabriel for å spille inn noen demolåter, og signerte senere en publiseringsavtale med plateprodusenten Jonathan King. Bandet to etterhvert navnet Genesis, med Chris Stewart på trommer.

Året etter ble singlene «The Silent Sun» og «A Winter's Tale» gitt ut og videre låtskriving og demoinnspilling ble gjort for det kommende albumet med John Silver som ny trommeslager etter Stewart. 7. mars 1969 ble det første albumet From Genesis to Revelation gitt ut[3] med omfattende låtskrivningsbidrag fra Phillips og i det samme året ble John Mayhew ny trommeslager for bandet, som fikk sine første spillejobber på universiteter og skoler.

Året etter fortsatte både Phillips og Genesis med å spille enkelte konserter som oppvarmingsband for blant andre Deep Purple, Fairport Convention og Atomic Rooster, før de signerte en platekontrakt med Charisma Records og spilte inn låter for albumet Trespass som ble gitt ut 23. oktober 1970.[4] Etter utgivelsen av Trespass sluttet Phillips i Genesis på grunn av sceneskrekk etter rådgiving fra sin lege[5], og fortsatte å spille inn demolåter til et kommende soloalbum, noe som holdt på å oppløse Genesis:

Grunnen til at Ant dro var helt enkelt sceneskrekk. Han ble stadig mer skrekkslagen. Vi spilte på et sted hvor det praktisk talt var flere folk på scenen enn blant publikum.. ..Så det er grunnen til at han dro. Når det gjelder de andre, spesielt Mike og Tony.. så tenkte de seriøst på å slutte da Ant dro, fordi Ant var en enorm musikalsk personlighet i bandet..

Richard MacPhail, lydmann i bandets tidlige dager om Phillips' avgang, mai 2005.[6]

Solokarrieren på 1970-tallet[rediger | rediger kilde]

I 1971 begynte han å studere musikk og tok pianotimer samtidig som han fortsatte å skrive og komponere låter både for seg selv og sammen med Harry Williamson. Året etter var han med på innspillinger for Mike Rutherford samtidig som han fortsatte med sine studier. I 1973 spilte han inn demolåter sammen med Rutherford og Phil Collins før han i 1974 begynte å spille inn låter for det kommende konseptalbumet The Geese and the Ghost.

I 1975 kom singelen «Take This Heart», skrevet av både Phillips og Rutherford, ut på samlealbumet Beyond An Empty Dream som inneholdt låter av flere artister. Året etter fortsatte han med låtskriving samtidig som han spilte inn låter både for en musikalsk teateroppsettning av Macbeth og for Peter Gabriel, hvor han for sistnevnte spiller piano. I 1977 kom hans første soloutgivelse The Geese & The Ghost ut, med bidrag fra Mike Rutherford, Phil Collins, Jack Lancaster, Tom Newman og John Hackett (yngre fløytespillende bror av Steve Hackett). Denne utgivelsen har klare referanser mot tidlige Genesis i form av enkle og intelligente låter og med lange verk som Henry, Portraits from Tudor Times og tittelsporet The Geese And The Ghost. Flere av låtene er også inspirert av renessansens musikk og er basert på tolvstrengers gitarer med innslag av slagverk, harmonium, orgel, piano, mellotron, el-gitarer og orkestrering.[7]

...Det eneste problemet på den tiden da det kom ut var at kronologien så ut som at jeg prøvde å tjene på hovedvokalisten i Genesis! – men selvfølgelig var det ikke slik, fordi vi hadde spilt det inn lenge før han ble det...

Anthony Phillips om Phil Collins' bidrag på The Geese and the Ghost, juli 2001.[8]

Samme år dro han også på en promoturné for radiostasjoner i USA før han så dro hjem til England igjen for å spille inn låter til hans neste utgivelse. Året etter kom hans andre soloutgivelse Wise After the Event ut, med bidrag fra blant andre Rupert Hine (som også var albumets produsent) samt John Perry, Michael Giles og Mel Collins. Denne utgivelsen skilte seg ut fra den forrige ved at alle låtene var med vokal fra Phillips. Også samlealbumet Private Parts & Pieces, med forskjellige sammensatte bidrag fra tidligere i karrieren, ble gitt ut i 1978, samtidig som Phillips fortsatte å skrive og spille inn låter til sin neste utgivelse. Phillips' tredje soloutgivelse «Sides» kom ut i 1979 og var en progrockutgivelse med bidrag fra Ray Cooper og Mel Collins, og som ble etterfulgt av en promoturné i USA før han deltok med keyboards på innspillingen av Mike Rutherfords soloalbum «Smallcreep's Day» i Polar Studios i Sverige sammen med Simon Phillips på trommer.[9]

Solokarrieren på 1980-tallet[rediger | rediger kilde]

Sommeren 1980 kom hans femte soloutgivelse Private Parts & Pieces II: Back to the Pavilion produsert sammen med Rupert Hine og med bidrag fra Andy McCulloch, Rutherford og Mel Collins. Samme år skrev han også låter til sin neste utgivelse samtidig som han komponerte filmmusikk til TV-serien Rule Britannia som ble sendt på ITV året etter. I 1981 kom Phillips' sjette soloalbum «1984» ut på amerikanske RCA med bidrag fra Morris Pert. Det samme året flyttet han tilbake til London og satte opp et eget innspillingsstudio og kommer i kontakt med Andrew Latimer fra Camel og startet å skrive låter med han til deres neste utgivelse. I januar og februar 1982 spilte Phillips og Latimer inn The Single Factor i Abbey Road Studios sammen med flere andre profilerte studiomusikere.[10] Både Phillips og Latimer hadde planer om å utvide samarbeidet:

Vi pratet om et The Snow Goose møter Geese and the Ghost – selv om flere vil kjenne til Snow Goose, men ingenting har skjedd foreløpig!

Anthony Phillips, London, september 2004[11]

Allerede i mars samme år kom hans syvende utgivelse Private Parts & Pieces III: Antiques samtidig som han fullførte innspillinger til en kommende ny utgivelse. I 1983 komponerte Phillips musikken til musikalen Alice, skrevet av Richard Scott, samtidig som han ga ut popbaserte Invisible Men. Året etter kom Phillips' niende soloutgivelse Private Parts & Pieces IV: A Catch at the Tables som ble etterfulgt av nye innspillinger og komponering av filmmusikk. I 1985 kom filmen Tropical Moon Over Dorking ut, med filmmusikk skrevet av Anthony Phillips.[12] Dette ble etterfulgt av samlealbumet Harvest of the Heart basert på de fire første Private Parts & Pieces-albumene før han ga ut sitt tiende soloalbum med Private Parts & Pieces V: Twelve, som kun var basert på tolvstrenget gitar, derav navnet.

I 1986 fortsatte han å skrive og spille inn låter før han ga ut Private Parts & Pieces VI: Ivory Moon, som er en samling av pianolåter fra 1971 til 1985, samtidig som han var musikalsk involvert i flere TV-prosjekter, som blant annet filmen God's Chosen Car Park.[13] Året etter var Phillips med på å skrive låter og produsere utgivelsen Open Secret for Denis Quinn sammen med Andrew Latimer[14], før han i august ga ut sitt tolvte soloalbum Private Parts & Pieces VII: Slow Waves, Soft Stars. I 1988 ga han ut Tarka sammen med Harry Williamson, mens han i 1989 ga ut Missing Links Volume One: Finger Painting, som består av låter han skrev for forskjellige TV-presentasjoner.

Solokarrieren på 1990-tallet[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1990-tallet skrev han under på en ny innspillingsavtale med Virgin Records som resulterte i en krysning mellom sjangrene populærmusikk, new age og klassisk musikk i utgivelsen Slow Dance og en etterfølgende promoteringsturné for radiostasjoner i Storbritannia. I 1991 ble hele hans katalog utgitt på CD, mens Phillips fortsatte å skrive og spille inn låter i studio, samt til flere TV-produksjoner. Året etter kom utgivelsen Private Parts & Pieces VIII: New England med bidrag fra blant andre perkusjonisten Paul Clarvis og japanske Joji Hirota. I 1993 var Phillips musikalsk involvert i en rekke TV-produksjoner som blant annet resulterte i utgivelsen Sail the World, som er låter innspilt for dekningen av Whitbread Round the World Race.[15] Han gir også ut «Missing Links 2: The Sky Road» samme år.

I 1995 skrev Phillips under på en ny platekontrakt med Voiceprint Records og ga ut Gypsy Suite, kort tid etterfulgt av Living Room Concert, før han ble involvert i forskjellige prosjekter innen TV. Året etter ble også viet til diverse musikalske bidrag til forskjellige TV-prosjekter og egne innspillinger, før han ga ut Private Parts & Pieces IX: Dragonfly Dreams i november og The Meadows of Englewood senere på året, sistnevnte sammen med den argentinske musikeren Guillermo Cazenave.[16]

Tidlig i 1997 opptrådte han på flere TV- og radiostasjoner i Spania i forbindelse med promoteringen av hans siste utgivelse, før hans samleutgivelse Survival: The Music of Nature sammen med Joji Hirota kom ut i juli. Dette samarbeidet fortsatte og resulterte i utgivelsen Missing Links 3: Time & Tide i november samme år. I januar 1998 kom liveutgivelsen Live Radio Sessions som består av opptak fra spansk radio fra den tidligere promoteringsturnéen sammen med Cazenave våren og sommeren 1997. Dette året kom også Anthony Phillips i medias søkelys da han blir invitert til å bidra med arkivmateriale, samt delta i Genesis gjenforningsarrangement i forbindelse med deres samleutgivelse Genesis Archive 1967-75, og hvor han deltar i forskjellig promoteringsarbeid. I november 1999 kom det pianobaserte albumet Private Parts & Pieces X: Soirée.

Solokarrieren i nyere tid[rediger | rediger kilde]

I 2000 var Phillips engasjert i forskjellige TV- og radioproduksjoner, blant annet for dokumentaren Jurassic Shark[17], før han fortsatte å skrive og produsere nye låter det påfølgende året. I 2002 var Phillips deltaker på BBC-dokumentaren This Is Your Life som omhandlet Genesisbassisten Mike Rutherford samt at han var involvert i forskjellige TV-produksjoner. I april året etter kom samlealbumet Soundscapes med forskjellige låter fra hans tidligere utgivelser, mens liveutgivelsen Radio Clyde, som var en liveinnspilling tatt opp fra en overføring gjort på Radio Clyde i Glasgow fra sommeren 1978, kom ut i juni.

Den 24. mai 2004 kom albumet Archive Collection Volume 2, som var en utgivelse bestående av tidligere upubliserte låter innspilt i perioden mellom 1971 og 1988. Med seg i krediteringen var musikere som Mike Rutherford, Andy McCulloch, John Silver, John Perry, Michael Giles og Jeff Dunne. Den neste utgivelsen fra Phillips var Field Day fra 2005, som er en direkte etterfølger av «Private Parts & Pieces V: Twelve» fra 1985 med en tolvstrengers gitar som hovedelementet i komposisjonen.[18] I 2009 ble albumet Missing Links Four: Pathways & Promenades utgitt.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

 • 1969 – From Genesis to Revelation (med Genesis)
 • 1970 – Trespass (med Genesis)
 • 1977 – The Geese and the Ghost
 • 1978 – Wise After the Event
 • 1979 – Sides
 • 1979 – Private Parts and Pieces
 • 1980 – Private Parts and Pieces II: Back to the Pavilion
 • 1980 – Smallcreep's Day (med Mike Rutherford)
 • 1981 – 1984
 • 1982 – The Single Factor (med Camel)
 • 1982 – Private Parts and Pieces III: Antiques (med Enrique Berro Garcia)
 • 1983 – Invisible Men
 • 1984 – Private Parts and Pieces IV: A Catch at the Tables
 • 1985 – Harvest of the Heart (samlealbum)
 • 1985 – Private Parts and Pieces V: Twelve
 • 1986 – Private Parts and Pieces VI: Ivory Moon
 • 1987 – Private Parts and Pieces VII: Slow Waves, Soft Stars
 • 1988 – Tarka (med Harry Williamson)
 • 1989 – Missing Links One: Finger Painting
 • 1991 – Slow Dance
 • 1993 – Private Parts and Pieces VIII: New England
 • 1994 – Sail the World (1994)
 • 1994 – Missing Links Two: The Sky Road
 • 1995 – The Living Room Concert
 
 • 1995 – Anthology (samlealbum)
 • 1996 – Private Parts and Pieces IX: Dragonfly Dreams
 • 1997 – Meadows of Englewood (med Guillermo Cazenave)
 • 1998 – Archives Collection Volume One
 • 1998 – Genesis Archive 1967-75 (med Genesis)
 • 1998 – Gypsy Suite (med Harry Williamson)
 • 1998 – Live Radio Sessions (med Guillermo Cazenave)
 • 1999 – Legend (samlealbum)
 • 1999 – Missing Links Three: Time and Tide (med Joji Hirota)
 • 2000 – Private Parts and Pieces X: Soirée
 • 2001 – The Sky Road
 • 2001 – Tarka
 • 2002 – Soft Vivace (samlealbum)
 • 2002 – All Our Lives (samlealbum)
 • 2003 – Soundscapes (samlealbum)
 • 2003 – Battle of the Birds
 • 2003 – Radio Clyde
 • 2004 – Archives Collection Volume Two
 • 2005 – Field Day
 • 2009 – Missing Links Four: Pathways & Promenades

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 65784, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0680215, besøkt 13. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ (engelsk) Allmusic.com – Genesis (From Genesis to Revelation)[død lenke] (Lest 15. november 2007)
 4. ^ (engelsk) Allmusic.com – Genesis (Trespass)[død lenke] (Lest 15. november 2007)
 5. ^ (engelsk) Michael Ostrich, ProgScape Entertainment – Genesis Frequently Asked Questions List (Publisert 21. desember 1998, lest 15. november 2007)
 6. ^ (engelsk) Genesis-news.com – Richard MacPhail Interview Arkivert 11. oktober 2007 hos Wayback Machine. (Publisert 15. mai 2005, lest 15. november 2007)
 7. ^ Tarkus.org – Progrock for begynnere, Anthony Phillips Arkivert 20. november 2008 hos Wayback Machine. (Lest 15. november 2007)
 8. ^ (engelsk) World of Genesis.com – An Interview with Anthony Phillips Arkivert 14. oktober 2007 hos Wayback Machine. (Publisert 9. juli 2001, lest 15. november 2007)
 9. ^ (engelsk) Music.com – Mike Rutherford, Small Creep's Day (1980)[død lenke] (Lest 15. november 2007)
 10. ^ (engelsk) Anthony Phillips.co.uk – Camel, The Single Factor (1982) (Lest 15. november 2007)
 11. ^ (engelsk) Rajaz.co.uk – Heroes, Anthony Phillips Arkivert 20. desember 2007 hos Wayback Machine. (Lest 15. november 2007)
 12. ^ (engelsk) Internet Movie Database.com – Tropical Moon Over Dorking (1985) Arkivert 11. mars 2016 hos Wayback Machine. (Lest 15. november 2007)
 13. ^ (engelsk) Internet Movie Database.com – God's Chosen Car Park (1986) (Lest 15. november 2007)
 14. ^ (fransk) Kitadall.free.fr – Asher Quinn biographie (Lest 15. november 2007)
 15. ^ (engelsk) Camino Records.co.uk – Anthony Phillips, Sail The World (1994) Arkivert 27. august 2008 hos Wayback Machine. (Lest 15. november 2007)
 16. ^ (engelsk) Progarchives.com – Anthony Phillips & Guillermo Cazenave, The Meadows of Englewood (1996) (Lest 15. november 2007)
 17. ^ (engelsk) Internet Movie Database.com – Jurassic Shark (2000) (Lest 15. november 2007)
 18. ^ (engelsk) Allmusic.com – Anthony Phillips (Field Day) (2005)[død lenke] (Lest 15. november 2007)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Gallo, Armando (1978). Genesis - The Evolution Of A Rock Band. Sidg. & J. ISBN 0-283-98440-6. 
 • Hewitt, Alan (2000). Opening the Musical Box: A Genesis Chronicle. Firefly Publishing. ISBN 0-946719-30-6. 
 • Platts, Robin (2001). Genesis: Inside & Out (1967-2000). Collector's Guide Publishing. ISBN 1-896522-71-8. 
 • Russell, Paul (2004). Genesis - Play Me My Song. A Live Guide 1969 to 1975. SAF Publishing Ltd. ISBN 0-946719-58-6. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]