Hopp til innhold

Nude

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nude
FormatLP (stereo)
Artist, bandCamel
UtgittJanuar 1981
InnspiltAbbey Road Studios, september 1980
SjangerProgressiv rock / Kunstrock
Lengde44:54
SpråkEngelsk
PlateselskapGama Records
Produsent(er)Camel, Tony Clark & Haydn Bendall
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
I Can See Your House from Here
(1979)
Nude
The Single Factor
(1982)

Nude er det åttende progrockalbum til bandet Camel utgitt i januar 1981 på plateselskapet Gama Records som var et platemerke (label) under Decca Records. Albumet, som ble det mest solgte av bandets utgivelser i Norge, har et distinkt 1980-tallspreg og fremhever også tyngre improvisasjoner og orkestrering.

Camel hadde før dette albumet tatt inn flere verdensvante studiomusikere og resultatet ble at utgivelsen fikk et ulikt lydbilde fra bandets tidligere utgivelser. Albumet er likevel progressivt, atmosfærisk og indirekte lager en egen portal som fører Camel inn i 1980-årene og datidens musikkstiler. Albumet er et konseptalbum utformet av Susan Hoover (som er samboeren til frontfigur Andrew Latimer) og er basert på en sann historie om den japansk soldaten Hiroo Onoda, som ble funnet på en forlatt øy 29 år etter andre verdenskrig, uten å vite at krigen var slutt.

Konseptalbumet med både tekst og musikk baserer seg på hele hans historie som involverer førkrigstiden og hvordan han blir innrullert samt hvordan krigens påkjennelser etterhvert påvirker soldaten. Siden går tråden videre i hvordan han lever sitt ensomme liv på øya og hvordan han blir funnet og brakt med til den moderne sivilisasjonen, med de tanker han gjør seg om det. Videre går tråden i hvordan han ikke klarer å tilpasse seg den nye tiden og som til slutt velger å dra tilbake til øya han hadde befunnet seg.

Albumet er mer ambisiøst og grasiøst enn det forrige albumet I Can See Your House from Here, men det er ikke like åpent og har låter som har ganske intrige avsnitt, spesielt siden det fremhever tyngre improvisasjoner og orkestrering. Helheten rundt albumet er identisk til The Snow Goose i oppbygning og komposisjon, samt at enkelte låter kan minne om låter fra Mirage. Som konseptalbum henger låtene sammen og går inn i hverandre fra start til slutt, hvor enkelte låter som for eksempel den piano og fløyebaserte «Landscapes» blir etterfulgt av en mer rytmebasert «Changing Places», også den med fløyte i sentrum av komposisjonen.

«Please Come Home» er en mild vokalbasert låt basert på både piano og fløyte og kan minne om Caravan. Lydbildet får et mer rockepreg over seg fra låtene «Lies» og videre på «The Birthday Cake» og «Nudes Return» (som kan minne om Van der Graaf Generator), hvor tradisjonelle Camel-instrumenter igjen utgjør hovedstammen i komposisjonen. Nevnte «Lies» med en lengre gitarsolo av Andrew Latimer ble også utgitt på singel og bidro til at albumet erfarte markante salgstall også i Norge, hvor den til slutt endte på en tolvteplass på VG-lista.[1] I Storbritannia endte utgivelsen på en respektabel 34.-plass på de britiske albumlistene.[2]

Keyboardist Kit Watkins, som bidro på det forrige albumet og som gikk fra bandet før innspillingen av dette albumet, kom tilbake og bidro på Nude-turneen. Camel, inklusive Kit Watkins, holdt konsert på Chateau Neuf i Oslo som en del av Nude-turneen den 1. februar 1981. Den påfølgende sommeren i 1981 fikk for øvrig trommeslager Andy Ward problemer med alkohol- og narkotikamisbruk. Han hadde også et selvmordsforsøk i denne perioden. Dette gjorde Ward uskikket til å spille, og som et resultat av det ble Camel oppløst, resten av turnéen ble avlyst og det neste albumet ble utsatt i håpet om at Ward kunne bli frisk igjen.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Listeplasseringer
Norges flagg VG-lista: # 12 / 40
Storbritannias flagg UK Albums Chart: # 34 / 200
Singler
«Lies» (1981)
 1. «City Life» (5.02)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 2. «Nude» (0.22)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 3. «Drafted» (4.18)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 4. «Docks» (3.50)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer, Kit Watkins)
 5. «Beached» (3.32)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 6. «Landscapes» (2.36)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 7. «Changing Places» (4.10)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 8. «Pomp & Circumstance» (2.03)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 9. «Please Come Home» (1.12)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 10. «Reflections» (2.45)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 11. «Captured» (3.12)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer, Jan Schelhaas)
 12. «The Homecoming» (2.40)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 13. «Lies» (4.57)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 14. «The Birthday Cake» (4.05)
  (Susan Hoover, Andrew Latimer)
 15. «Nude's Return» (3.42)
  (Susan Hoover)

Personell[rediger | rediger kilde]

Annet personell[rediger | rediger kilde]

Utgivelsesdetaljer[rediger | rediger kilde]

 • 1981, Gama Records limited/ the Decca Record Company limited, London. LP og kasset.
 • 1984, The Decca Record Company Limited London, England (810 880-2), CD.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ VG.no – VG-lista uke 9 i 1981 (Lest 11. november 2007)
 2. ^ (engelsk) Progdome.com – Prog on British Charts (1967 - 1991) Arkivert 19. desember 2007 hos Wayback Machine. (Lest 11. november 2007)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]