Hopp til innhold

Andrew Latimer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andy Latimer
Født17. mai 1949Rediger på Wikidata (75 år)
Guildford
BeskjeftigelseGitarist, låtskriver, sanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avCamel
Musikalsk karriere
SjangerProgressiv rock
InstrumentGitar, fløyte, keyboard, vokalist
Aktive år1964
PlateselskapCamel Productions
Ensemble(r)
Camel
Tidligere band
The Brew

Andrew Latimer (født 1947) er en engelsk gitarist, låtskriver og vokalist. Han har vært frontfigur for progrock-bandet Camel siden starten i 1971 og er den eneste som er igjen i bandet av originalmedlemmene.

Han er videre kjent for sitt tekniske gitarspill og sin flytende innviklede rytme og et uforitsigbart instrumentalt samspill med nå avdøde Peter Bardens på keyboards. Men mer enn noe annet er han kjent for å spille med usedvanlig stor følelse og innlevelse. Andrew Latimers grasiøse fløytespill utmerker seg på noen av Camels låter, som for eksempel «Supertwister», på albumet Mirage (1974), og det er på det rene at han har flere teknikker og er mer fleksibel enn for eksempel Ian Anderson fra bandet Jethro Tull. Rent teknisk på gitar har han en stil som kan minne mye om Pink Floyds gitarist David Gilmour.

Musikerkarrieren

[rediger | rediger kilde]
Latimer fra Camels farvelturné den 25. oktober 2003.

Latimer har bidratt til samtlige Camel-album, enten i form av gitar, vokal, fløyte, keyboards eller låtskriving. Sistnevnte var han ikke alene om. Peter Bardens var også en kreativ låtskriver, så feider mellom disse musikkpersonlighetene oppsto relativt raskt. Men i 1977 etter at Doug Ferguson forlot bandet ble forskjellene for store og Bardens forlot gruppen i 1978. Etter dette ble Latimer det kreative sentrum. På begynnelsen av 1980-tallet fikk Latimer og Camel nok en gang problemer innad. Andrews gode venn, trommeslageren Andy Ward fikk personlige problemer og måtte forlate bandet. Latimer oppløste bandet som følge av dette, men ble tvunget til starte opp igjen av plateselskapet. Som om ikke det var nok startet en rettssak med bandets tidligere manager som ifølge Latimer «tok all min energi». Albumet The Single Factor, utgitt i 1982, var en ironisk tittel på at han var igjen «alene».

I 1990 fikk Andrew Latimer nok og flyttet til USA hvor han startet opp sitt eget plateselskap, Camel Productions, etter press fra fansen. Han innså fort at musikken hans fortsatt ble satt pris på, etter et suksessfullt album og en påfølgende suksessfull turne i 1991. Han ga ut 3 studioalbum med bandet og turnerte også i 1997, 1999, 2000 og 2001. Hans kone, Susan Hoover har skrevet mange av tekstene til låtene på de senere albumene. Den foreløpige siste turneen var i 2003 som Latimer på forhånd varslet ville være en farvel-turne på grunn av personlige og finansielle byrder. Andrew Latimer var også med på det nederlandske progrock-bandet Kayaks album «Close to the Fire», hvor han spilte gitar på låten «Full Circle» og på Colin Bass' album «An Outcast of the Islands».

I 2005 la han plateselskapet Camel Productions på is og flyttet tilbake til England. Han har også gjenopptatt et prosjekt med bandet The Brew, en forløper til Camel, sammen med Doug Ferguson og Andy Ward. I april 2006 ble Latimer forespurt av gitaristen Andy Fairweather-Low om å prøvespille for å bli den siste gitaristen i bandsammensetningen til den forestående turnéen til Roger Waters.[1] Men på grunn av at stemmen til Latimer er en og en halv tone lavere enn Pink Floyd-gitaristen David Gilmour, fikk han problemer med å synge noen av låtene under prøvespillingen.[2] Waters og Latimer ble så på grunnlag av stemmen enige om å ikke gjennomføre en turné med Latimer som gitarist.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]