Breathless (album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Breathless
FormatLP (stereo)
Artist, bandCamel
Utgitt22. september 1978
Innspilt19771978
SjangerProgressiv rock
Lengde44:54
SpråkEngelsk
PlateselskapDeram Records
Produsent(er)Mick Glossop & Camel
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
A Live Record
(1977)
Breathless
I Can See Your House from Here
(1979)

Breathless er et album utgitt i 1978 av det britiske bandet Camel.

Dette er det siste albumet som bandets første keyboardist Peter Bardens deltok på, han forlot gruppen like før innspillingen var ferdig og bandet skulle ut på turné. Han ble ved turnéstarten erstattet av Dave Sinclair (fetteren til bassist Richard Sinclair) og Jan Schelhaas, som begge var tidligere keyboardspillere fra Caravan.

Under innspillingen av bandets forrige studioalbum, Rain Dances, hadde Camel begynt å eksperimentere med mer korte og konsise sanger, men det var ikke før på Breathless bandet virkelig begynte å skrive rendyrkede poplåter som var eller mindre designet for å få spilletid på radio, etter press fra plateselskapet.

Likevel forlot de ikke helt den improviserte progrock-sjangeren, for albumet har flere markante jazz-influerte låter som for eksempel «The Sleeper» og «Echoes», og disse har et igjenkjennelig og nesten identisk lydbilde som de tidligere utgivelsene Mirage og Moonmadness. Begge disse låtene kan sies å være høydepunktet på Breathless–utgivelsen, og «Echoes» har siden blitt en gjenganger på bandets liverepertoar og regnes for å være en av de beste låtene Camel har spilt inn. Selv om de ikke klarte å nå målet om korte radiovennlige låter er likevel Breathless et av de mer tilgjengelige utgivelsene fra bandet, som da hadde fått en tendens til å fokusere på det instrumentale.

Breathless prøver Camel å være et direkte fremtidsrettet progrock-band, og selv om de på enkelte låter går over i ulike sjangre, er hele resultatet overraskende vellykket sett fra et salgsmessig synspunkt. Den humoristiske låten «Down on the Farm» ble skrevet av Richard Sinclair og minner mye om gruppen Caravan som følge av Sinclairs ledende vokal og det faktum at han kom derfra. «Summer Lightning» har klare referanser til disco, men har også tunge utvidede solopartier med keyboards og gitar av Peter Bardens og Andrew Latimer. Siden dette albumet har en sammenblanding av forskjellige stilarter, som pop, progrock og jazz, er det av Camelfansen godt likt av noen og hatet av andre.

Den 30. juli 1978, rett før innspillingen var ferdig og turnéen skulle settes igang, sluttet forøvrig Peter Bardens i bandet og startet albuminnspillinger med Van Morrison etter mange krevende krangler som gikk ut på låtskriving mellom Bardens og Latimer. Peter Bardens signerte senere på året en egen platekontrakt og ga ut soloalbumet Heart to Heart i eget navn året etter. Det foregående albumet, Rain Dances, solgte godt i Norge og endte midt på VG-lista, men Breathless solgte ikke like mye og fikk heller ingen plassering på VG-lista. I Storbritannia endte for øvrig utgivelsen på en respektabel 20 plass[1], mens den på Billboard 200 i USA endte opp på en 134.-plass.[2]

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Listeplasseringer
Storbritannias flagg UK Albums Chart: # 20 / 100
USAs flagg Billboard 200: # 134 / 200
Singler
«Breathless» (1978)
«Rainbows End» (1978 og 1979)
 1. «Breathless» (4.20)
  (Peter Bardens, Andrew Latimer, Andy Ward)
 2. «Echoes» (7.20)
  (Peter Bardens, Andrew Latimer, Andy Ward)
 3. «Wing and a Prayer» (4.46)
  (Andrew Latimer, Peter Bardens)
 4. «Down on the Farm» (4.25)
  (Richard Sinclair)
 5. «Starlight Ride» (3.26)
  (Andrew Latimer, Peter Bardens)
 6. «Summer Lightning» (6.10)
  (Andrew Latimer, Richard Sinclair)
 7. «You Make Me Smile» (4.18)
  (Andrew Latimer, Peter Bardens)
 8. «Sleeper» (7.08)
  (Andrew Latimer, Peter Bardens, Andy Ward, Mel Collins)
 9. «Rainbow's End» (3.01)
  (Andrew Latimer, Peter Bardens)

Utøvere[rediger | rediger kilde]

Musikere[rediger | rediger kilde]

Andre bidragsytere[rediger | rediger kilde]

Utgivelsesdetaljer[rediger | rediger kilde]

 • 1978, Storbritannia, Decca TXS-R 132, Arista 4206, Arista 0798, LP
 • 1992, Storbritannia, DERAM 820 726-2, One Way Records OW 29130, CD

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]