Breathless (album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Breathless
FormatLP (stereo)
Artist, bandCamel
Utgitt22. september 1978
Innspilt19771978
SjangerProgressiv rock
Lengde44.54
PlateselskapDeram Records
Produsent(er)Mick Glossop & Camel
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
A Live Record
(1977)
Breathless
I Can See Your House from Here
(1979)

Breathless er et progrockalbum utgitt i 1978 fra bandet Camel. Utgivelen er den siste for gruppens opprinnelige keyboardist Peter Bardens, som forlot gruppen like før innspillingen var ferdig og turnéen skulle settes igang. Han ble ved turnéstarten erstattet av Dave Sinclair (fetteren til bassist Richard Sinclair) og Jan Schelhaas, som begge var tidligere keyboardspillere fra Caravan.

Ved det forrige studioalbumet Rain Dances begynte Camel å eksperimentere med mer korte og konsise sanger, men det var ikke før på Breathless de virkelig begynte å skrive reelle pop–låter som var eller mindre designet for å få spilletid på radio, etter press fra plateselskapet.

Likevel forlot de ikke helt den improviserte progrock-sjangeren, for albumet har flere markante jazz-influerte låter som for eksempel «The Sleeper» og «Echoes», og disse har et igjenkjennelig og nesten identisk lydbilde som de tidligere utgivelsene Mirage og Moonmadness. Begge disse låtene kan sies å være høydepunktet på Breathless–utgivelsen, og «Echoes» har siden blitt en gjenganger på bandets liverepertoar og regnes for å være en av de beste låtene Camel har spilt inn. Selv om de ikke klarte å nå målet om korte radiovennlige låter er likevel Breathless et av de mer tilgjengelige utgivelsene fra bandet, som da hadde fått en tendens til å fokusere på det instrumentale.

Breathless prøver Camel å være et direkte fremtidsrettet progrock-band, og selv om de på enkelte låter går over i ulike sjangre, er hele resultatet overraskende vellykket sett fra et salgsmessig synspunkt. Den humoristiske låten «Down on the Farm» ble skrevet av Richard Sinclair og minner mye om gruppen Caravan som følge av Sinclairs ledende vokal og det faktum at han kom derfra. «Summer Lightning» har klare referanser til disco, men har også tunge utvidede solopartier med keyboards og gitar av Peter Bardens og Andrew Latimer. Siden dette albumet har en sammenblanding av forskjellige stilarter, som pop, progrock og jazz, er det av Camelfansen godt likt av noen og hatet av andre.

Den 30. juli 1978, rett før innspillingen var ferdig og turnéen skulle settes igang, sluttet forøvrig Peter Bardens i bandet og startet albuminnspillinger med Van Morrison etter mange krevende krangler som gikk ut på låtskriving mellom Bardens og Latimer. Peter Bardens signerte senere på året en egen platekontrakt og ga ut soloalbumet Heart to Heart i eget navn året etter. Til tross for at det forrige albumet Rain Dances solgte godt i Norge og endte midt på VG-lista, så solgte ikke Breathless like mye og ble heller ikke tatt inn på samme liste. I Storbritannia endte for øvrig utgivelsen på en respektabel 20 plass[1], mens den på Billboard 200 i USA endte opp på en 134.-plass.[2]

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Listeplasseringer
Storbritannia UK Albums Chart: # 20 / 100
USA Billboard 200: # 134 / 200
Singler
«Breathless» (1978)
«Rainbows End» (1978 og 1979)
 1. «Breathless» (4.20)
  (Peter Bardens, Andrew Latimer, Andy Ward)
 2. «Echoes» (7.20)
  (Peter Bardens, Andrew Latimer, Andy Ward)
 3. «Wing and a Prayer» (4.46)
  (Andrew Latimer, Peter Bardens)
 4. «Down on the Farm» (4.25)
  (Richard Sinclair)
 5. «Starlight Ride» (3.26)
  (Andrew Latimer, Peter Bardens)
 6. «Summer Lightning» (6.10)
  (Andrew Latimer, Richard Sinclair)
 7. «You Make Me Smile» (4.18)
  (Andrew Latimer, Peter Bardens)
 8. «Sleeper» (7.08)
  (Andrew Latimer, Peter Bardens, Andy Ward, Mel Collins)
 9. «Rainbow's End» (3.01)
  (Andrew Latimer, Peter Bardens)

Personell[rediger | rediger kilde]

Annet personell[rediger | rediger kilde]

Utgivelsesdetaljer[rediger | rediger kilde]

 • 1978, Storbritannia, Decca TXS-R 132, Arista 4206, Arista 0798, LP
 • 1992, Storbritannia, DERAM 820 726-2, One Way Records OW 29130, CD

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ (engelsk) Progdome.com – Prog on British Charts (1967–1991) Arkivert 19. desember 2007 hos Wayback Machine. (Lest 8. november 2007)
 2. ^ (engelsk) Moonmadness.no – Informasjon og anmeldelser av Breathless Arkivert 26. oktober 2007 hos Wayback Machine. (Lest 8. november 2007)