Ian Bairnson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skottland Ian Bairnson
Født3. august 1953 (65 år)
LevenwickShetland
Beskjeftigelse Gitarist
Nasjonalitet Storbritannia
Musikalsk karriere
SjangerProgrock, rock, pop
InstrumentGitar, keyboards, vokal
Aktive år1973–
Tidligere band
Pilot, Alan Parsons Project, Kate Bush

Ian Bairnson (født 3. august 1953 i LevenwickShetland) er en skotsk musiker kjent for å ha vært en av de grunnleggende medlemmene bak progrockbandet Alan Parsons Project. Bairnson er en multiinstrumentalist som kan spille både saksofon og tangentinstrumenter, men han er mest kjent for å være gitarist.

Bairnson ble født på Shetland og vokste opp i Edinburgh, Midlothian i Skottland. Han startet sin musikalske karriere som studiomusiker med gitar før han i 1973 ble medlem av bandet Pilot sammen med bassist David Paton og keyboardist Billy Lyall fra det tidligere skotske boybandet Bay City Rollers.

I sin tid med Pilot ble han kjent med plateprodusenten Alan Parsons, som hadde produsert deres første album. Det var på denne måten Bairnson ble spurt om å bli medlem av Alan Parsons Project sammen med nevnte Patton og Pilots trommeslager Stuart Tosh i 1975. Pilot ble for øvrig oppløst tre år senere i 1978.

Som gitarist har Bairnson deltatt på hvert eneste album fra Alan Parsons Project, inkludert sideprosjektet Keats fra 1984. Han er også kjent for å ha deltatt på flere studioalbum med Kate Bush som The Kick Inside (1978), Lionheart (1978), Never for Ever (1980) og The Dreaming (1982). Bairnson har også arbeidet med bandet Bucks Fizz samt med soloprosjekter av Alan Parsons etter at prosjektet ble oppløst i 1987.

I dag er Bairnson både studiomusiker og turnéartist for flere forskjellige band.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]