Mauser C96

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mauser C96
Mauser C96
Basisdata
Opphavsland:Tyskland Tyskland
Type:Pistol
Produsent(er):Mauser
Innført:1896
Bruker(e):Tyskland, Spania, Kina
Tekniske data
Kaliber:.30 Mauser
9 x 19 mm Luger
Mekanisme:Rekyloperert
Vekt, uladet:1,13 kg
Lengde:288 mm
Løpslengde:140 mm
Magasinkapasitet:Ifra 6 til 40 patroner
Siktemidler:Justerbart baksikte

Mauser C96 var den første selvladende pistol som var i utstrakt bruk.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Pistolen som ble designet av våpenprodusenten Mauser og ble produsert ifra 1896 til 1936 i Tyskland. Den ble også produsert både på lisens og uten lisens i flere andre land, som Spania og Kina. Pistolen er kamret for kaliber 7,63 x 25 mm Mauser patroner.

Design[rediger | rediger kilde]

Som sine forgjengere hadde Mausers pistol rekylmekanisme med kort piperekyl. To låseklakker grep tak i undersiden av sluttstykket og holdt det sammen med løpet, som begge beveget seg bakover over rammen. Etter et lite stykke vippet låseklakke ned og frikgjorde sluttstykket som fortsatte fortsatte ferden bakover, mens løpet beveget seg framover igjen. På vei bakover spente sluttstykket opp pistolens ytre hane, før det beveget seg framover og igjen og tok med seg en patron fra magasinet og førte den inn i kammeret.[1]

Det mest karakteristiske ved pistolen er det integrerte magasinet som sitter foran avtrekkeren, det lange løpet, og det karakteristiske skjeftet som har gitt pistolen kallenavnet «Broomhandle» (kosteskaft) i engelskspråklige land.

Varianter[rediger | rediger kilde]

9mm versjon med skulderstokk

Det er mange varianter, inkludert «Bolo» versjonen med kortere løp og mindre skjefte. Kallenavnet fikk den pga store bestillinger som ble gitt ifra den Bolsjevistiske regjering i Sovjetunionen1920-tallet. Noen karabin modeller ble også laget med skulderskjefter, forskjefter av tre, og lengre løp. Under første verdenskrig ble det bestilt 150,000 C96 pistoler i kaliber 9 x 19 mm Luger av den tyske hæren. Disse pistolene ble merket med ett stort rødt «9» tall på skjeftet for å forhindre sammenblanding av ammunisjon til den vanlige modellen. Denne varianten har fått kallenavnet «Red Nine» i engelskspråklige land. Ca 135,000 av disse ble levert før krigen var over. Dette var den eneste gangen C96 ble offisielt brukt av den tyske hær. Pistolen ble også produsert kamret for 9 x 25 mm Mauser, .45 ACP (i Kina), samt noen prototyper/begrensede antall i 7,65 x 25 mm Borchardt, 7,65 x 22 mm Parabellum, 9 mm Largo (Bergmann), og 8,15 mm Mauser.

De fleste modellene var laget for å lades med laderamme, men en egen versjon fra 1932 kalt M712 Schnellfeuer ble laget som en maskinpistol med avtakbart magasin.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Mauser C96 ble solgt kommersielt over hele verden, Winston Churchill foretrakk og brukte en i den andre boerkrigen. Pistolene ble brukt i flere kolonikriger, den første verdenskrig, den spanske borgerkrigen og den andre verdenskrig, blant flere. Russerne kjøpte mange pistoler, både før, under og etter oktoberrevolusjonen. Importerte og lokalt produserte C96 ble brukt i Kina bla under den kinesiske borgerkrig. Pistolen var også favorittpistolen til de indiske revolusjonære under Indias frihetskamp. Selv om pistolene var populære verden over var det kun Kina som hadde disse som standard sidevåpen i sine militær og politistyrker. Idag er C96 et populært våpen for våpensamlere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mauser C-96 (Germany)». World Guns: Modern Firearms. Besøkt 7. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]