Mauser C96

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mauser C96
Basisdata
OpphavslandTysklands flagg Tyskland
TypePistol
Produsent(er)Mauser
Innført1896
Utfaset1961
Bruker(e)Tyskland, Spania, Kina
Tekniske data
Kamring7,63 x 25 mm Mauser
9 × 19 mm Parabellum
MekanismeRekyloperert
Vekt1,13
Lengde288
MagasinkapasitetIfra 6 til 40 patroner
SiktemidlerJusterbart baksikte

Mauser C96 var den første selvladende pistol som var i utstrakt bruk.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Pistolen som ble utviklet av de tre brødrene Fidel, Friedrich og Josef Feederle, patentert og produsert av Mauser Oberndorf og var i produksjon fra 1896 til 1936 i Tyskland. Den ble også produsert med og uten lisens, i flere andre land som Spania og Kina. Pistolen er kamret for kaliber 7,63 x 25 mm Mauser patroner.

Design[rediger | rediger kilde]

Mauser C96 er en pistol rekylmekanisme med kort piperekyl. To låseklakker grep tak i undersiden av sluttstykket og holdt det sammen med løpet og begge beveget seg bakover over rammen. Etter et kort stykke vippet låseklakken ned og frigjorde sluttstykket som fortsatte bakover mens løpet beveget seg framover igjen. På vei bakover spente sluttstykket opp pistolens hane, før det beveget seg framover igjen, tok med seg en patron fra magasinet og førte denne inn i kammeret.[1]

Det mest karakteristiske ved pistolen er det integrerte magasinet som sitter foran avtrekkeren, det lange løpet, og det karakteristiske skjeftet som har gitt pistolen kallenavnet «Broomhandle» (kosteskaft) i engelskspråklige land.

Med langt løp og magasin foran avtrekkerbøylen er pistolen fremtung. Løpet ligger høyt og skjefte lavt, noe som gjør at våpenet slår opp ved skuddløsning. Enkelte modeller har et hylster i tre som kan kneppes på pistolen og gjøre den til en kortløpet selvladekarabin. Skulderstokk stabiliserer pistolen og gjør den egnet for korte serier.

Varianter[rediger | rediger kilde]

9mm versjon med skulderstokk

Det er mange varianter, inkludert «Bolo» versjonen med kortere løp og mindre skjefte. Kallenavnet fikk den på grunn av store bestillinger som ble gitt ifra den Bolsjevistiske regjering i Sovjetunionen på 1920-tallet. Noen karabin modeller ble også laget med skulderskjefter, forskjefter av tre, og lengre løp. Under første verdenskrig ble det bestilt 150,000 C96 pistoler i kaliber 9 x 19 mm Luger av den tyske hæren. Disse pistolene ble merket med et stort rødt «9» tall på skjeftet for å forhindre sammenblanding av ammunisjon til den vanlige modellen. Denne varianten har fått kallenavnet «Red Nine» i engelskspråklige land. Ca 135,000 av disse ble levert før krigen var over. Dette var den eneste gangen C96 ble offisielt brukt av den tyske hær. Pistolen ble også produsert kamret for 9 x 25 mm Mauser, .45 ACP (i Kina), samt noen prototyper/begrensede antall i 7,65 x 25 mm Borchardt, 7,65 x 22 mm Parabellum, 9 mm Largo (Bergmann), og 8,15 mm Mauser.

De fleste modellene var laget for å lades med laderamme, men en egen versjon fra 1932 kalt M712 Schnellfeuer ble laget som en maskinpistol med avtakbart magasin.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Mauser C96 ble solgt kommersielt over hele verden, Winston Churchill foretrakk og brukte en i den andre boerkrigen. Pistolene ble brukt i flere kolonikriger, den første verdenskrig, den spanske borgerkrigen og den andre verdenskrig, blant flere. Russerne kjøpte mange pistoler, både før, under og etter oktoberrevolusjonen. Importerte og lokalt produserte C96 ble brukt i Kina bla under den kinesiske borgerkrig. Pistolen var også favorittpistolen til de indiske revolusjonære under Indias frihetskamp. Selv om pistolene var populære verden over var det kun Kina som hadde disse som standard sidevåpen i sine militær og politistyrker. Idag er C96 et populært våpen for våpensamlere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mauser C-96 (Germany)». World Guns: Modern Firearms. Besøkt 7. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]