Sluttstykke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Demontert sluttstykke til en Heym SR30.

Sluttstykke (engelsk bolt) er en bevegelig del i et skytevåpen eller kanon som har til formål å hente patroner fra våpenmagasinet og føre dem til kammeret i løpet. Sluttstykket utgjør normalt bakveggen i kammeret og vil sammen med patronen gass og trykk å komme ut bakveien ut ved avfyring. På geværer og noen kanoner fjerner også sluttstykket de brukte tomhylsene.

I de fleste sluttstykker sitter også tennstempelet, som gir muligheten til å avfyre patronen. Sluttstykket er koblet til en eller annen form for mekanisme som gjør det mulig å bevege det fram og tilbake i glidekassen. Sluttstykket regnes i våpenloven som en vital del i et våpen. På halvautomatiske pistoler fungerer som regel glidestykket som sluttstykke, men det finnes også design med for eksempel roterende sluttstykke eller låseblokk.

På sluttstykker med låsing kalles delen som det låses mot låsestykke (engelske navn barrel extension, barrel trunnion, front trunnion). Låsestykket kan enten være en del av glidekassen (isåfall kan glidekassen kalles en låskasse), en del av pipen, eller en egen del (f.eks. en hylse, muffe eller mutter).

Deler i et sluttstykke til en AR-15. 1: Gassringer, 2: spor til gassringer, 3: låsestift til utdrager, 4: låsestift til utstøter, 5: utstøterfjær, 6: utstøter, 7: utdrager, 8: utdragerfjær, 9: utdragerfjær.
Sluttstykke i bakre stilling